Animering av de mest högupplösta observationerna som någonsin gjorts från jordytan

Denna konstnärliga animation visar placeringen av flera av de radioobservatorier som deltog i ett pilotexperiment utfört av Event Horizon Telescope (EHT) Collaboration,då de hittills mest högupplösta observationerna från jordens yta erhölls. 

Testobservationer av avlägsna galaxer gjordes vid en våglängd av 0,87 mm med några av de observatorier (i rött) som ingår i EHT, ett virtuellt teleskop avi jordstorlek. En av dessa avlägsna, punktliknande galaxer visas här under det att den sänder ut radiosignaler som når jorden. Medan jorden roterar och signalen kan observeras vid de olika observatorierna lyser deras prickar upp.

Icke-idealiska väderförhållanden hämmade observationerna vid några av observatorierna, men forskargruppen kunde observera ett flertal galaxer med hjälp av flera stationer. Robusta upptäckter gjordes med olika teleskop-par  som är markerade med lysande prickar: Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) och Atacama Pathfinder EXperiment (APEX) i Atacamaöknen i Chile, ALMA och IRAM 30-metersteleskopet i Spanien, samt ALMA och Submillimeter Array på Hawaiʻi.

Inom EHT Collaboration ansluts teleskop runt om i världen till varandra med hjälp av en teknik som kallas långbasinterferometri (VLBI), för att ta bilder av supermassiva svarta hål. Tidigare EHT-observationer gjordes vid en våglängd av 1,3 mm. Genom att observera en avlägsen aktiv galax vid en kortare våglängd kunde forskarna denna gång ta bilder med ännu högre upplösning utan att behöva skapa ett ännu större virtuellt teleskop.

Källa:

ESO/M. Kornmesser

Om videon

ID:eso2411b
Språk:sv
Publiceringsdatum:27 augusti 2024 15:00
Relaterade pressmeddelanden:eso2411
Speltid:17 s
Frame rate:25 fps

Om objektet

Typ:Unspecified : Technology

Ultra HD (info)


HD


Medium


For Broadcasters