Olika vyer av galaxen NGC 1300 observerad med VLT och ALMA (med text)
Denna video visar bilder av den närbelägna galaxen NGC 1300 i flera våglängder. Observationerna gjordes med Multi-Unit Spectroscopic Explorer (MUSE) på ESO:s Very Large Telescope (VLT) och Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), där ESO är en partner. NGC 1300 är en spiralgalax med en lång stav av stjärnor och gas genom sitt centrum, belägen på 61 miljoner ljusårs avstånd i stjärnbilden Eridanus.
De två första bilderna är MUSE-data och tagna i gröna, röda och infraröda filter (g, r, i) och visar hur unga stjärnor fördelar sig i galaxen. Därefter kombineras denna data med strålning från varm vätgas (Halfa), dubbelt joniserat syre (OIII) och joniserat svavel (SII), som indikerar var nyfödda stjärnor befinner sig.
Nästa bild visar endast ALMA-data, som användes för att kartlägga de kalla molekylmoln som utgör grundmaterialet för stjärnbildningsprocessen. Tusentals stjärnor kan bildas i samma molekylmoln men är osynliga för blotta ögat. De kan endast detekteras genom den radiostrålning som sänds ut av kolmonoxidmolekylen (CO).
Den följande bilden är en kombination av all data från MUSE och ALMA som tillsammans hjälper astronomerna att förstå hur stjärnbildningen går till.
Bilderna togs inom ramen för forskningsprojektet Physics at High Angular resolution in Nearby GalaxieS (PHANGS) som utför högupplösta observationer av närbelägna galaxer med teleskop känsliga i olika våglängder.
Källa:ESO/ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/PHANGS