Zooma in mot stjärnbabyboomar i det unga universum, sedda av ALMA

I den här filmen ser vi första en bild av hela himlen. Vi närmar oss sedan en oansenlig del av himlen som kallas Chandra Deep Field South som har studerats av många teleskop både på marken och i rymden.

Ett astronomteam har använt det nya teleskopet ALMA för att noggrant bestämma positionerna för mer än 100 galaxer i det unga universum som bildade stjärnor väldigt snabbt.

Den bästa kartan hittills av de här avlägsna stoftrika galaxerna gjordes av teleskopet APEX (Atacama Pathfinder Experiment), men observationerna var inte tillräckligt skarpa för att otvetydigt identifiera vilka galaxer som har områden där många stjärnor bildas vid andra våglängder. ALMA behövde bara två minuter per galax för att bestämma dess position med en noggranhet 200 gånger bättre än den man hade med APEX. Signalerna man kunde detektera var dessutom tre gånger svagare än i bilden från APEX.

I slutet av filmen ser vi först de suddiga APEX-observationerna och sedan de mycket skarpare observationerna med ALMA som preciserar galaxernas positioner mer precist. ALMA:s och APEX observationer visas ovanpå ovanpå en bild av området tagen i infrarött ljus med kameran IRAC på Spitzerteleskopet (i blått). 

Källa:

ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), APEX (MPIfR/ESO/OSO), J. Hodge et al., A. Weiss et al., NASA Spitzer Science Center, Digitized Sky Survey 2, and A. Fujii.

Om videon

ID:eso1318a
Språk:sv
Publiceringsdatum:17 april 2013 12:00
Relaterade pressmeddelanden:eso1318
Speltid:01 m 06 s
Frame rate:30 fps

Om objektet

Namn:Chandra Deep Field South, Galaxies
Typ:Early Universe : Galaxy

HD


Stor

Stor QuickTime
12,9 MB

Medium


Liten

Mindre Flash
5,8 MB
Mindre QT
3,0 MB

For Broadcasters