Interferometri

  1. Vad är interferometri? På denna sida får du lära dig...
  2. Varför vill vi bygga större teleskop?
  3. Vilka tekniska utmaningar uppstår med stora teleskop?
  4. Varför använder vi interferometri?
  5. Hur använder ESO interferometri?
  6. Hur påverkar det observerade ljusets våglängd interferometern?
  7. Hur bestämmer antalet antenner och deras placering den slutliga bilden?
  8. Hur ser interferens ut egentligen?
  9. Hur rekonstrueras det observerade objektet från fransmönstret?
  10. Vad är långbasinterferometri, den teknik som används med Event Horizon-teleskopet?
  11. Vilka vetenskapliga höjdpunkter har ESO uppnått med interferometri?

Vad är interferometri? På denna sida får du lära dig...

  • att interferometri är en teknik som ofta används inom astronomin för att se detaljer som inte ens de största teleskopen i dag kan upplösa. Ljuset från två eller flera teleskop kombineras för att skapa en bild av ett objekt med mycket finare detaljer än vad som är möjligt med ett enskilt teleskop. På detta sätt fungerar de samverkande teleskopen som ett gigantiskt "virtuellt" teleskop, eller en interferometer, med en diameter som är mycket större än något enskilt teleskop. 
  • att interferometri används för att studera alla typer av asronomiska objekt, från kalla gasmoln till exoplaneter, detaljer på stjärnornas ytor och till och med omgivningen runt svarta hål .  
  • hur ESO bidrar till två stora interferometriprojekt: ESO:s Very Large Telescope Interferometer (VLTI) och Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA).

Till toppen

Varför vill vi bygga större teleskop?

För att fördjupa förståelsen av universum måste astronomerna se allt finare detaljer i de astronomiska objekten. Detta kan uppnås genom att öka storleken på ett teleskops primärspegel: ju större spegeldiametern är, desto högre är upplösningen - det vill säga desto bättre är förmåga att urskilja små detaljer. Jakten på ännu bättre upplösning är anledningen till användningen av interferometri inom astronomin.

Till toppen

Vilka tekniska utmaningar uppstår med stora teleskop?

Att bygga speglar som är större än några meter i diameter är mycket dyrt och en svår teknisk utmaning. Huvudproblemet som måste lösas är att spegelns egen vikt deformerar spegelns yta på grund av gravitationen. 

Användningen av aktiv optik under spegeln för att kontrollera och kompensera deformationerna har gjort det möjligt att öka spegeldiametern från cirka 4 meter, som i ESO:s New Technology Telescope (NTT), till den nuvarande 8- till 10-metersgenerationen av optiska teleskop, som Very Large Telescope (VLT). Genom att använda segmenterade speglar med aktiv optik kommer det planerade ESO:s Extremely Large Telescope (ELT) att hafå en spegel som är 39 meter i diameter. Men även denna är fortfarande för liten för att se detaljerna på ytan av ens en närliggande stjärna!

Inom radioastronomin är det ännu svårare att upplösa små detaljer. Vid en motsvarande diameter har ett radioteleskop en upplösning som är 1000 gånger sämre än ett teleskop för synligt ljus. Detta beror helt enkelt på att radiovågor, som observeras med ALMA, har en mycket längre våglängd än synligt ljus, och därför ger observationer med lägre upplösning. För att nå samma upplösning som VLT skulle ett radioteleskop behöva ha en diameter på flera kilometer.

Till toppen

Vad används interferometri till?

På grund av storleksgränsen för de speglar och antenner vi kan producera använder astronomer interferometri genom att kombinera två eller flera teleskop och på så sätt skapa ett "virtuellt" instrument, en så kallad interferometer. En sådan fungerar som ett enda teleskop med en diameter som motsvarar avståndet mellan de individuella teleskopen (den så kallade baslinjen). 

En nackdel med interferometri är att en mycket mindre mängd ljus kan samlas in med de separata speglarna/antennerna än om ett teleskop lika stort som baslinjen hade använts - man kan likna det vid luckor i det virtuella teleskopets ljusinsamlande yta. Detta betyder att interferometri fungerar bäst för att studera ljusa objekt, men tekniken är också idealisk för att se mycket små detaljer på dessa objekt.

Till toppen

Hur används interferometri på ESO? 

ESO använder interferometri i två vetenskapliga flaggskeppsprojekt: VLTI och ALMA. 

  • VLTI: med ESO:s VLTI kan astronomer undersöka många forskningsfält inom astronomi och kan urskilja detaljer på stjärnors ytor. Med hjälp av denna interferometer har astronomer tagit en av de skarpaste bilderna någonsin av en stjärna med en upplösning som motsvarar huvudet på en skruv på ett avstånd av 300 kilometer!

    VLTI undersöker universum i nära och mellaninfraröda våglängder och kombinerar ljuset från antingen de fyra 8,2-meters huvudteleskopen eller de fyra 1,8-meters hjälpteleskopen i VLT: 
    • Huvudteleskopen kan bilda sex baslinjer med olika längder och orienteringar - detta är anledningen till det märkliga arrangemanget av teleskopen på VLT-plattformen. Detta ger en maximal upplösning som motsvarar ett teleskop 130 meter i diameter. Detta motsvarar dess största tillgängliga baslinje, 16 gånger större än ett enskilt huvudteleskop.
    • Hjälpteleskopen kan flyttas till 30 olika positioner på VLT-plattformen för att erhålla mer information om det observerade objektet. Detta ger ett mycket större antal möjliga baslinjer och gör det möjligt för VLTI att uppnå en maximal upplösning som motsvarar ett teleskop med 200 meters diameter (för närvarande används VLTI med baslinjer upp till 140 m). Detta är en förbättring med upp till 25 gånger jämfört med ett enda huvudteleskop.
  • ALMA: ALMA, ett internationellt projekt där ESO är en partner, studerar universum i millimeter- och submillimetervåglängder. Strålning med dessa våglängder sänds ut av kalla föremål som gasmoln - bara några tiotals grader över absoluta nollpunkten - och av några av de tidigaste och mest avlägsna galaxerna i universum. Astronomerna använder ALMA för att studera molekylära gasmoln, byggstenarna i stjärnor, planetsystem, galaxer och möjligheter till liv..

    ALMA kan kombinera upp till 66 antenner med 1225 baslinjer med ett maximalt avstånd av 16 kilometer mellan antennerna. Således har ALMA den överlägset högsta tillgängliga upplösningen inom radioastronomin, upp till tio gånger bättre än den som uppnås vid synliga våglängder av NASA/ESA:s Hubbleteleskop.

Till toppen

Hur påverkar ljusets våglängd interferometern? 

Som vi förklarade ovan kräver långa våglängder större teleskop för att producera bilder med samma upplösning som vid korta våglängder. Detsamma gäller interferometrar. Det är därför de typiska baslinjerna för VLTI, som observerar i nära infrarött, är några tiotals meter långa, medan de vid ALMA, som studerar kosmos i radiovåglängder, sträcker sig över flera kilometer.

Å andra sidan är längre våglängder lättare att kombinera. Anledningen är att vår nuvarande teknik är tillräckligt avancerad för att digitalisera radiovågor, men ännu inte infraröda signaler. Medan interferometrisk kombination av radiovågor kan utföras elektroniskt på datorer, måste infraröda signaler kombineras fysiskt med varandra, vilket kräver dedikerade, komplexa faciliteter. Det är anledningen till att radiointerferometri utvecklades först, och varför ALMA och VLTI kombinerar sina signaler på väldigt olika sätt.

När det gäller ALMA kombineras radiovågor digitalt inuti en kraftfull dator som kallas korrelator. Men även superdatorer som ALMA-korrelatorn är inte kapabla att nå den precisionsnivå som krävs för att framgångsrikt kombinera signaler i den infraröda domänen. Det tog decennier att utveckla ett tillförlitligt system för infraröd interferometri, som det som nu används vid VLTI.

Lights glowing on the ALMA correlator
Credit: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), S. Argandoña
ALMA array from the air
Credit: Clem & Adri Bacri-Normier (wingsforscience.com)/ESO

Istället för en superdator använder VLTI ett system av underjordiska tunnlar, så kallade  fördröjningslinjer (delay lines). När ljusvågorna från det observerade astronomiska objektet färdas genom rymden och jordens atmosfär anländer de till varje teleskop vid lite olika tidpunkter. Dessa fördröjningslinjer adderar en extra distans till den väg som de tidigast ankommande vågorna färdas. Detta introducerar kompenserande tidsfördröjningar som säkerställer att alla vågor från objektet kombineras korrekt. Denna fördröjning uppnås med ett system av vagnar med speglar som rör sig längs skenor med samma längd som VLTI:s maximala baslinje. Genom att noggrant placera dessa vagnar kan de inkommande signalerna finjusteras med en häpnadsväckande precision av 1/1000 mm.

 

Hur påverkar antalet antenner och deras placering den slutliga bilden? 

Bilderna som en interferometer kan producera beror på geometrin och i synnerhet antalet baslinjer och deras konfiguration. 

Vad händer om geometrin på antennerna förändras? Det här exemplet visar hur Mona Lisa skulle se ut om den observerades av en interferometer med radioantenner placerade i olika konfigurationer.

När antennerna är placerade i en horisontell linje kan endast horisontella detaljer i bilden detekteras, och när antennerna är placerade i en vertikal linje kan vertikala detaljer i bilden ses. 

För att skapa en bättre bild krävs en kombination av observationer i alla riktningar. Detta kan uppnås antingen genom att fysiskt flytta teleskopen eller genom att utnyttja jordens rotation. När jorden roterar förändras orienteringen av de olika baslinjerna i förhållande till det observerade objektet. Som ett resultat registreras mer information och data. Denna teknik är avgörande för VLTI eftersom den består av endast fyra teleskop och därför har väldigt få baslinjer.

Inom interferometrin bestäms upplösningen inte på storleken på teleskopets spegel eller antenn, utan på baslinjens längd. Ju längre den är, desto högre upplösning fås av det observerade objektet. 

Exemplet nedan visar att fler och fler detaljer i Mona Lisa avslöjas allt eftersom antennerna i placeras längre och längre ifrån varandra. Men en punkt nås där endast mycket fina detaljer kan ses; större aspekter av bilden (som skillnaden mellan himlen och Mona Lisa) går förlorade eftersom deras interferensmönster tvättas ut.

Av denna anledning består ALMA av en mindre, central kompakt konfiguration – som avslöjar de storskaliga mönstren i en bild – och av mer avlägsna antenner som kan placeras upp till 16 km från varandra – som avslöjar de finare detaljerna. Andra interferometrar använder liknande principer. 

Att lägga till fler antenner eller speglar till en interferometer har därför två effekter. Den första är att öka antalet baslinjer och därmed antalet olika separationer mellan par av element i konfigurationen, vilket avslöjar detaljer i olika skalor. Den andra är att introducera nya vinklar och orienteringar för dessa baslinjer, vilket också hjälper till att skapa en mer komplett bild.

Till toppen

Hur ser interferens ut egentligen

När två eller fler vågor möts kan de kombineras för att skapa en sammanlagd våg. Detta fenomen kallas interferens och är den princip som interferometri bygger på. 

Ett verkligt exempel på interferens kan ses som vågor på en vattenyta. Föreställ dig en helt stilla vattenyta som du släpper två småstenar i, sida vid sida. Varje sten producerar ett expanderande system av cirkulära vågor som vid något tillfälle kommer att börja överlappa varandra. Där två vågtoppar eller dalar i vågorna möts fördubblas våghöjden –– vi kallar detta konstruktiv interferens. Men om toppen i en våg möter en vågdal tar vågorna ut varandra – så kallad destruktiv interferens.

Inom astronomin utnyttjas interferensen mellan ljusvågor istället för vattenvågor. De kombinerade ljusvågorna kallas interferensfransar.

Följande illustration visar på ett schematiskt sätt hur två stjärnor av olika skenbar storlek på himlen (vänster) kommer att se ut när de observeras med ett enda teleskop (mitten) och med en interferometer som VLTI, som bildar interferensfransar (höger). De ljusa och mörka banden i fransmönstret är resultatet av konstruktiv respektive destruktiv interferens. Skillnaden mellan stjärnorna är liten när man observerar stjärnan genom ett teleskop, men fransmönstren från interferometern är ganska olika.

Till toppen

Hur rekonstrueras det observerade objektet från interferensmönstret?

Bredden och ljusstyrkan på fransarna beror huvudsakligen på tre faktorer: interferometerns baslinje, våglängden för de två ljusvågorna som kombineras och objektets skenbara storlek på himlen. De två första är kända, vilket gör att vi kan beräkna föremålets storlek.

Med väldigt få baslinjer är det inte möjligt att rekonstruera en bild av ett objekt; man kan bara sluta sig till några grundläggande geometriska egenskaper, såsom diametern på en stjärna eller om den har en följeslagare. Att lägga till fler baslinjer med olika separationer och orienteringar möjliggör en mer trogen rekonstruktion av objektets form.

Till toppen

Vad är långbasinterferometri, tekniken som används med Event Horizon-teleskopet?

I långbasinterferometri (Very Long Baseline Interferometry, VLBI) kombineras signalerna från radioteleskop som är placerade hundratals eller tusentals kilometer från varandra. På så sätt blir baslinjerna de största som är möjliga på jorden i syfte att skapa ett "virtuellt" teleskop som är lika stort som hela planeten. 

Denna teknik ökar den upplösning som kan uppnås med radiointerferometrar, såsom ALMA, hundratals gånger. Det gör det möjligt för astronomer att förbättra detaljskärpan så extremt att de kan observera skuggan av supermassiva svarta hål som lurar i galaxers centra.

Detta är det slutliga målet för Event Horizon Telescope (EHT), ett nätverk av 11 radioteleskop utspridda över hela världen - från Grönland till Sydpolen, inklusive ALMA och APEX i de chilenska Anderna. EHT är ett internationellt samarbete med över 300 forskare från nästan 80 institutioner runt om i världen. 

De primära målen för EHT är de två skenbart största supermassiva svarta hålen på himlen: Sgr A* i hjärtat av Vintergatan och i kärnan av galaxen M87. EHT-nätverket observerar de radiovågor som sänds ut av gasskivan vid händelsehorisonten på de två svarta hålen, en process som gjorde det möjligt för astronomer att ta den första bilden någonsin av ett svart hål (det supermassiva svarta hålet i M87). 

Eftersom EHT-antennerna är spridda över flera kontinenter kan deras signaler inte kombineras och analyseras på plats, som för ALMA. Istället måste signalerna registreras och sammanföras fysiskt för att analyseras efter att observationerna har utförts. 

EHT sträcker sig över hela planeten. Betyder det att vi har uppnått de längsta möjliga baslinjerna och därmed nått en gräns för hur skarpt vi kan undersöka objekten kosmos? Svaret är nej, eftersom rymdbaserad VLBI redan utnyttjar radiosatelliter som erbjuder ännu längre baslinjer än jordens storlek. 

Planeten jorden kommer är alltså inte den slutliga gränsen för interferometrin utan helt enkelt bara början.  

Till toppen

Vilka vetenskapliga höjdpunkter har ESO uppnått med interferometri?

VLTI:s vetenskapliga höjdpunkter:

ALMA:s vetenskapliga höjdpunkter:

Till toppen

Skicka dina synpunkter!
Prenumerera för att få nyheter från ESO på ditt språk
Accelerated by CDN77
Regler och villkor
Cookie Settings and Policy

Our use of Cookies

We use cookies that are essential for accessing our websites and using our services. We also use cookies to analyse, measure and improve our websites’ performance, to enable content sharing via social media and to display media content hosted on third-party platforms.

You can manage your cookie preferences and find out more by visiting 'Cookie Settings and Policy'.

ESO Cookies Policy


The European Organisation for Astronomical Research in the Southern Hemisphere (ESO) is the pre-eminent intergovernmental science and technology organisation in astronomy. It carries out an ambitious programme focused on the design, construction and operation of powerful ground-based observing facilities for astronomy.

This Cookies Policy is intended to provide clarity by outlining the cookies used on the ESO public websites, their functions, the options you have for controlling them, and the ways you can contact us for additional details.

What are cookies?

Cookies are small pieces of data stored on your device by websites you visit. They serve various purposes, such as remembering login credentials and preferences and enhance your browsing experience.

Categories of cookies we use

Essential cookies (always active): These cookies are strictly necessary for the proper functioning of our website. Without these cookies, the website cannot operate correctly, and certain services, such as logging in or accessing secure areas, may not be available; because they are essential for the website’s operation, they cannot be disabled.

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
csrftoken
XSRF protection token. We use this cookie to protect against cross-site request forgery attacks.
1st party
Stored
1 year
user_privacy
Your privacy choices. We use this cookie to save your privacy preferences.
1st party
Stored
6 months
_grecaptcha
We use reCAPTCHA to protect our forms against spam and abuse. reCAPTCHA sets a necessary cookie when executed for the purpose of providing its risk analysis. We use www.recaptcha.net instead of www.google.com in order to avoid unnecessary cookies from Google.
3rd party
Stored
6 months

Functional Cookies: These cookies enhance your browsing experience by enabling additional features and personalization, such as remembering your preferences and settings. While not strictly necessary for the website to function, they improve usability and convenience; these cookies are only placed if you provide your consent.

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
Settings
preferred_language
Language settings. We use this cookie to remember your preferred language settings.
1st party
Stored
1 year
ON | OFF
sessionid
ESO Shop. We use this cookie to store your session information on the ESO Shop. This is just an identifier which is used on the server in order to allow you to purchase items in our shop.
1st party
Stored
2 weeks
ON | OFF

Analytics cookies: These cookies collect information about how visitors interact with our website, such as which pages are visited most often and how users navigate the site. This data helps us improve website performance, optimize content, and enhance the user experience; these cookies are only placed if you provide your consent. We use the following analytics cookies.

Matomo Cookies:

This website uses Matomo (formerly Piwik), an open source software which enables the statistical analysis of website visits. Matomo uses cookies (text files) which are saved on your computer and which allow us to analyze how you use our website. The website user information generated by the cookies will only be saved on the servers of our IT Department. We use this information to analyze www.eso.org visits and to prepare reports on website activities. These data will not be disclosed to third parties.

On behalf of ESO, Matomo will use this information for the purpose of evaluating your use of the website, compiling reports on website activity and providing other services relating to website activity and internet usage.

ON | OFF

Matomo cookies settings:

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
Settings
_pk_id
Stores a unique visitor ID.
1st party
Stored
13 months
_pk_ses
Session cookie temporarily stores data for the visit.
1st party
Stored
30 minutes
_pk_ref
Stores attribution information (the referrer that brought the visitor to the website).
1st party
Stored
6 months
_pk_testcookie
Temporary cookie to check if a visitor’s browser supports cookies (set in Internet Explorer only).
1st party
Stored
Temporary cookie that expires almost immediately after being set.

Additional Third-party cookies on ESO websites: some of our pages display content from external providers, e.g. YouTube.

Such third-party services are outside of ESO control and may, at any time, change their terms of service, use of cookies, etc.

YouTube: Some videos on the ESO website are embedded from ESO’s official YouTube channel. We have enabled YouTube’s privacy-enhanced mode, meaning that no cookies are set unless the user actively clicks on the video to play it. Additionally, in this mode, YouTube does not store any personally identifiable cookie data for embedded video playbacks. For more details, please refer to YouTube’s embedding videos information page.

Cookies can also be classified based on the following elements.

Regarding the domain, there are:

As for their duration, cookies can be:

How to manage cookies

Cookie settings: You can modify your cookie choices for the ESO webpages at any time by clicking on the link Cookie settings at the bottom of any page.

In your browser: If you wish to delete cookies or instruct your browser to delete or block cookies by default, please visit the help pages of your browser:

Please be aware that if you delete or decline cookies, certain functionalities of our website may be not be available and your browsing experience may be affected.

You can set most browsers to prevent any cookies being placed on your device, but you may then have to manually adjust some preferences every time you visit a site/page. And some services and functionalities may not work properly at all (e.g. profile logging-in, shop check out).

Updates to the ESO Cookies Policy

The ESO Cookies Policy may be subject to future updates, which will be made available on this page.

Additional information

For any queries related to cookies, please contact: pdprATesoDOTorg.

As ESO public webpages are managed by our Department of Communication, your questions will be dealt with the support of the said Department.