Pressmeddelande
En ny supernova lyser över München
Invigning av ESO Supernova Planetarium och besökscentrum
27 april 2018
Den 26 april 2018 invigdes planetariet och besökscentret ESO Supernova. Från och med imorgon 28 april 2018 öppnas dörrarna för allmänheten. Det nya centret, vid ESO:s huvudkontor i Garching, Tyskland, erbjuder besökare en astronomisk helhetsupplevelse där ESO:s forskningsresultat, projekt och tekniska genombrott självklart ingår. Under 2018 är alla aktiviteter vid ESO Supernova gratis. Föreställningar och andra evenemang kan bokas online.
Planetariet och besökscentret ESO Supernova är ett samarbete mellan ESO, det Europeiska sydobservatoriet, och Heidelbergs institut för teoretiska studier. Byggnaden är en donation från Klaus Tschira Stiftung (KTS), en stiftelse som främjar naturvetenskap, matematik och datavetenskap. ESO står för driften [1].
Bakom husets slående design ligger arkitekterna Bernhardt + Partner. Byggnadens form påminner om ett tät dubbelstjärnesystem där materia från ena stjärnan förs över till den andra. Detta leder till att den tyngre av stjärnorna exploderar som en supernova som under en kort tid lyser lika starkt som en hel galax av stjärnor. Det nya centret – med det passande namnet ESO Supernova – lyser på ett liknande sätt med syfte att alstra entusiasm och passion för astronomi bland både unga och andra. I hjärtat av ESO Supernova finns ett digitalt planetarium som med hjälp av toppmodern visualiseringsteknik erbjuder en immersiv upplevelse. Planetariet visar många olika föreställningar och andra kulturella evenemang. Mellan april och juni 2018 kan besökaren välja mellan åtta planetarieföreställningar, från den prisbelönta animerade filmen The Secrets of Gravity, om Albert Einsteins upptäckter, till storbildsdokumentären Hidden Universe. För skolklasser erbjuder ESO Supernova två specialgjorda planetarieföreställningar, A Tour of the Solar System (En tur genom solsystemet) och The Skies Above Us (Himlarna ovan), samt sex workshopar som är anpassade till läroplanen. Programmet för besöksgrupper är riktat mot elever i förskola, grundskola, högstadie och gymnasiet. För lärare erbjuder ESO Supernova särskilda lärarfortbildningar. ESO Supernova är dessutom värd för en interaktiv utställning om astronomi där besökare kan titta närmare på och utforska astronomiska verktyg och på så vis få insikt om vad det innebär att vara astronom, att arbeta med forskning och att upptäcka universums mysterier. Den första permanenta utställningen är The Living Universe, som täcker ämnet om liv i universum. Bland höjdpunkterna finns en 40-meter bred bild av natthimlen (möjligen världens största), en meteorit och ett spegelsegment från det framtida teleskopet ELT (Extremely Large Telescope) som besökare får vidröra. Här finns även en station som erbjuder möjligheten att bygga ett eget teleskop och för den mer atletiskt lagd en cykel som åker i ljusets hastighet! Utställningen kan upplevas på egen hand eller son en del av en guidad visning. Längst upp i huset finns seminarielokaler med plats för föreläsningar, workshops och konferenser, medan rummet The Void på gatuplanet har ett unikt och vackert stjärntak. ESO Supernova har öppet kl 09-17 onsdag-fredag och kl 12-17 lördag och söndag varje vecka. Biljetter kan bokas online och går att trycka ut vid ankomst på centret. Allt innehåll finns på både engelska och tyska och är helt gratis under 2018. Mer information, med program och detaljer om hur du planerar ditt besök finns på ESO Supernova:s hemsida. Besökare kan prenumerera på ESO Supernova:s nyhetsbrev för allmänheten och följa på sociala medier, antingen på engelska som @ESOSupernova på Facebook eller Twitter eller på tyska som @ESOSupernovaDE på Facebook eller Twitter. Vi välkomnar donationer och förslag på samarbeten. Lokalerna kan även hyras.
Noter
[1] Bakom idén för en spännande och innovativ plats för utbildning och utåtriktad verksamhet inom astronomi ligger Klaus Tschira, som var vd för stiftelsen Klaus Tschira Stiftung (KTS) och Heidelbergs institut för teoretiska studier. Efter inledande diskussioner mellan honom och ESO om möjligheten att bli värdinstitution accepterade ESO centret 2013 som en donation.
Mer information
ESO Supernova stöds av: LOR stiftelsen, Evans & Sutherland och Sky-Skan
KTS
Klaus Tschira-stiftelsen grundades 1995 av fysikern och SAP:s medgrundare Klaus Tschira (1940-2015). Det är en av Europas största privatfinansierade ideella stiftelser. Stiftelsen främjar forskningen inom naturvetenskap, matematik och datavetenskap och strävar efter att förbättra förståelsen för dessa områden. Stiftelsens åtagande börjar i dagis och fortsätter i grundskolan, universitet och forskningsanläggningar. Stiftelsen bemästrar nya metoder för vetenskaplig kunskapsöverföring och stöder lättförståeliga presentationer av forskningsresultat. ESO Supernova är en donation från KTS, och ESO kommer att driva anläggningen.
HITS
Heidelberg Institute for Theoretical Studies (HITS GmbH) grundades 2010 av fysiker och SAP:s medgrundare Klaus Tschira (1940-2015) och Klaus Tschira Foundation som ett privat, ideellt forskningsinstitut. HITS bedriver grundforskning inom naturvetenskap, matematik och datavetenskap med fokus på bearbetning, strukturering och analys av stora mängder data. Forskningsfälten sträcker sig från molekylärbiologi till astrofysik. Aktieägarna i HITS är HITS-stiftelsen, som är ett dotterbolag till Klaus Tschira Foundation, Heidelberg University och Karlsruhe Institute of Technology (KIT). HITS samarbetar också med andra universitet och forskningsinstitut och med industriella partners. Basfinansieringen av HITS tillhandahålls av HITS-stiftelsen med medel från Klaus Tschira Foundation. De främsta externa finansieringsorganen är federala ministeriet för utbildning och forskning (BMBF), den tyska forskningsstiftelsen (DFG) och Europeiska unionen.
ESO
ESO är Europas främsta mellanstatliga samarbetsorgan för astronomisk forskning och med råge världens mest produktiva astronomiska observatorium. Det har 15 medlemsländer: Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Italien, Nederländerna, Polen, Portugal, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland och Österrike. ESO:s ambitiösa verksamhet rör design, konstruktion och drift av avancerade markbaserade forskningsanläggningar som gör det möjligt för astronomer att göra banbrytande vetenskapliga upptäckter. ESO spelar dessutom en ledande roll i att främja och organisera samarbeten inom astronomisk forskning. ESO driver tre unika observationsplatser i Chile: La Silla, Paranal och Chajnantor. Vid Paranal finns Very Large Telescope, världens mest avancerade observatorium för synligt ljus, och två kartläggningsteleskop. VISTA arbetar i infrarött ljus och är världens största kartläggningsteleskop och VST (VLT Survey Telescope) är det största teleskopet som konstruerats enbart för att kartlägga himlavalvet i synligt ljus. ESO är en huvudpartner i ALMA, världens hittills största astronomiska projekt. Och på Cerro Armazones, nära Paranal, bygger ESO det extremt stora 39-metersteleskopet för synligt och infrarött ljus, ELT. Det kommer att bli ”världens största öga mot himlen”.
Länkar
-
Pressmeddelandekit (PDF 4.8 MB)
-
Faktablad för ESO Supernova (PDF 452 KB)
- Faktablad om ESO Supernova på engelska och tyska
Kontakter
Tania Johnston
ESO Supernova Coordinator
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6130
E-post: tjohnsto@eso.org
Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Mobil: +49 151 1537 3591
E-post: rhook@eso.org
Johan Warell (Presskontakt för Sverige)
ESO:s nätverk för vetenskaplig kommunikation
Skurup, Sverige
Tel: +46-706-494731
E-post: eson-sweden@eso.org
Om pressmeddelandet
Pressmeddelande nr: | eso1813sv |
Namn: | ESO Supernova Planetarium & Visitor Centre |
Typ: | Unspecified : Technology : Observatory : Facility |