Pressmeddelande
Xavier Barcons börjar som ny generaldirektör för ESO
1 september 2017
Den 1 september 2017 blev Xavier Barcons ESO:s åttonde generaldirektör. Han efterträder Tim de Zeeuw som innehaft posten sedan 2007. Barcons tillträder vid en spännande tidpunkt för ESO. Bygget av Extremely Large Telescope går snabbt framåt och väntas se sitt första ljus 2024.
Xavier Barcons, ny generaldirektör för ESO, bär med sig lång erfarenhet från både akademin och internationella organisationer. Han har under tio års tid tjänstgjort vid ESO i många olika roller, bland annat som ordförande i ESO:s styrande råd mellan 2012 och 2014. Han har gjort betydande bidrag till flera viktiga ESO-projekt, bland dem ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) och ELT (Extremely Large Telescope), som godkändes under hans tid som rådsordförande.
Under hans ämbetsperiod planerar Xavier Barcons att fortsätta sträva mot det högt uppsatta målet att möjliggöra spännande vetenskapliga upptäckter av astronomer i ESO:s medlemsländer. Han är säker på att ESO är redo att möta framtidens tekniska och observationella utmaningar.
- Astronomin är en av de livligaste vetenskaperna, med mål som ändras för varje dag som går. ESO är en unik organisation i den astronomiska världen som är väl utrustad för att svara mot dessa förändringar, säger han. Idag driver ESO framgångsrikt dussintals teleskop och ännu fler instrument. Den nya generaldirektören ser fram emot fortsatt stöd för La Silla, Paranal, APEX och ALMA, allt medan arbetet med ELT fortskrider. - Jag vill tacka Tim de Zeeuw och hela ESO:s personal för att ha bidragit till att ESO nu har den mycket starka positionen som det nu har som världens mest produktiva observatorium. Det är en ära att inneha den här tjänsten, men jag inser att detta också är ett stort steg i mitt liv. Jag ser fram emot att axla ansvaret i rollen som generaldirektör och att svara mot de utmaningar som den erbjuder, säger Xavier Barcons. - Vi kommer att lägga fokus på att bygga och leverera ELT, som blir världens största teleskop för synligt ljus, och att fortsätta driva och uppdatera observatorierna La Silla-Paranal och ALMA. Idag är de våra främsta arbetshästar och de ska behålla sina positioner vid den absoluta framkanten bland världens forskingsinfrastrukturer för astronomi. Vid väntar oss än mer spektakulära observationer i många våglängder nu när vi fortsätter att tänja på teknikens gränser med både dagens och framtidens teleskop här vid ESO, slår han fast. ESO:s nye generaldirektör ger sin syn på ESO och det nya jobbet i det senaste avsnittet av ESOcast. Han skriver dessutom på ESO-bloggen om ESO:s viktiga roll som ett observatorium som sträcker sig över många våglängder.
Mer information
ESO, Europeiska sydobservatoriet, är Europas främsta samarbetsorgan för astronomisk forskning och världens mest produktiva astronomiska observatorium. Det stöds av 16 länder: Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrike, Italien, Nederländerna, Polen, Portugal, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland och Österrike. ESO:s ambitiösa verksamhet rör design, konstruktion och drift av avancerade markbaserade forskningsanläggningar som gör det möjligt för astronomer att göra banbrytande vetenskapliga upptäckter. ESO spelar dessutom en ledande roll i att främja och organisera samarbeten inom astronomisk forskning. ESO driver tre unika observationsplatser i Chile: La Silla, Paranal och Chajnantor. Vid Paranal finns Very Large Telescope, världens mest avancerade observatorium för synligt ljus, och två kartläggningsteleskop. VISTA arbetar i infrarött ljus och är världens största kartläggningsteleskop och VST (VLT Survey Telescope) är det största teleskopet som konstruerats enbart för att kartlägga himlavalvet i synligt ljus. ESO är en huvudpartner i ALMA, världens hittills största astronomiska projekt. Och på Cerro Armazones, nära Paranal, bygger ESO det extremt stora 39-metersteleskopet för synligt och infrarött ljus, ELT. Det kommer att bli ”världens största öga mot himlen”.
Länkar
- ESOcast 125: Frågor och svar med ESO:s tillträdande gd Incoming Xavier Barcons — Att börja i tjänsten på ESO
Kontakter
Lars Lindberg Christensen
Head of ESO ePOD
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6761
Mobil: +49 173 3872 621
E-post: lars@eso.org
Johan Warell (Presskontakt för Sverige)
ESO:s nätverk för vetenskaplig kommunikation
Skurup, Sverige
Tel: +46-706-494731
E-post: eson-sweden@eso.org
Om pressmeddelandet
Pressmeddelande nr: | eso1728sv |
Namn: | ESO Director General |
Typ: | Unspecified : People : Scientist |