Pressmeddelande
En studie i rött
16 april 2014
Den här nya bilden från ESO:s La Silla-observatorium i Chile avslöjar en doldis bland nebulosor: ett vätemoln vid namn Gum 41. I mitten av molnet ger ljusstarka heta unga stjärnor ifrån sig energirik strålning som får det omgivande vätet att glöda med en karakteristisk röd ton.
I den här delen av den södra stjärnhimlen, i stjärnbilden Kentauren, finns många ljusstarka nebulosor, som var och en hör samman med heta nyfödda stjärnor som bildats ur dessa moln av väte. Den starka strålningen från de nyfödda stjärnorna ger energi till det återstående vätet runt dem. Detta får gasen att glöda i den röda nyans som är typisk för områden där stjärnor bildas. Ett annat berömt exempel på detta fenomen är Lagunnebulosan (eso0936), ett enormt moln som lyser i liknande scharlakansröda färgtoner.
Nebulosan i den här bilden ligger omkring 7300 ljusår från jorden. Den australiensiske astronomen Colin Gum upptäckte den på fotografier som tagits från Mount Stromlo-observatoriet nära Canberra, och tog med den i sin katalog över 84 emissionsnebulosor som publicerades 1955. Gum 41 är bara en liten del av ett större komplex av moln som kallas Lambda Centauri-nebulosan. På engelska är den även känd under det mer exotiska namnet Running Chicken Nebula (om en annan del av nebulosan kan du läsa i eso1135). Gum dog alldeles för tidigt i en skidolycka i Schweiz 1960.
I den här bilden av Gum 41 verkar molnet vara ganska tjockt och ljusstarkt, men det är bilden som lurar oss. Om en hypotetisk rymdresenär från jorden skulle färdas genom nebulosan så är det troligt att hon inte skulle märka den alls, eftersom den även på nära håll är alldeles för ljussvag för att ses med blotta ögat. Detta förklarar varför det här stora objektet inte upptäcktes förrän under mitten av 1900-talet – ljuset från nebulosan är tunt utspritt och den röda glöden är svår att få syn på.
Det här nya porträttet av den svårfångade Gum 41 – troligen ett av de bästa hittills – har skapats med hjälp av data från kameran WFI (Wide Field Imager) på MPG/ESO:s 2,2-metersteleskop vid La Silla-observatoriet i Chile. Det är en kombination av bilder som tagits med blå, gröna och röda filter, tillsammans med en bild som använder ett specialfilter som är konstruerat för att få ut den röda glöden från väte.
Mer information
ESO, Europeiska sydobservatoriet, är Europas främsta samarbetsorgan för astronomisk forskning och världens mest produktiva astronomiska observatorium. Det stöds av 15 länder: Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrike, Italien, Nederländerna, Portugal, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland och Österrike. ESO:s ambitiösa verksamhet rör design, konstruktion och drift av avancerade markbaserade forskningsanläggningar som gör det möjligt för astronomer att göra banbrytande vetenskapliga upptäckter. ESO spelar dessutom en ledande roll i att främja och organisera samarbeten inom astronomisk forskning. ESO driver tre unika observationsplatser i Chile: La Silla, Paranal och Chajnantor. Vid Paranal finns Very Large Telescope, världens mest avancerade observatorium för synligt ljus, och två kartläggningsteleskop: VISTA, som observerar infrarött ljus och är världens största kartläggningsteleskop, samt VST, det största teleskopet som konstruerats för att kartlägga himlavalvet i synligt ljus. ESO bidrar dessutom till ALMA, ett revolutionerande astronomiskt teleskop och världens hittills största astronomiska projekt. ESO planerar för närvarande bygget av det europeiska extremt stora 39-metersteleskopet för synligt och infrarött ljus, E-ELT. Det kommer att bli ”världens största öga mot himlen”.
Länkar
Kontakter
Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Mobil: +49 151 1537 3591
E-post: rhook@eso.org
Johan Warell (Presskontakt för Sverige)
ESO:s nätverk för vetenskaplig kommunikation
Skurup, Sverige
Tel: +46-706-494731
E-post: eson-sweden@eso.org
Om pressmeddelandet
Pressmeddelande nr: | eso1413sv |
Namn: | Gum 41 |
Typ: | Milky Way : Nebula : Type : Star Formation |
Facility: | MPG/ESO 2.2-metre telescope |
Instruments: | WFI |