Pressmeddelande

Så ser man ung ut - enligt stjärnorna

19 december 2012

Vissa är i gott skick även vid 90 års ålder medan andra blir skröpliga innan 50-årsdagen. Hur snabbt människor åldras är bara löst kopplat till hur gamla de egentligen är och kan ha mer med livsstil att göra. En ny studie gjord med MPG/ESO:s 2,2-metersteleskop vid ESO:s La Silla-observatorium och NASA/ESA:s rymdteleskop Hubble visar att samma sak gäller även stjärnhopar.

Klotformiga stjärnhopar (eller klothopar) är, precis som namnet antyder, sfäriska samlingar av stjärnor. Dessa är tätt bundna till varandra tack vare gravitationskraften. De är reliker från universums barndom och bildades för ungefär 12 - 13 miljarder år sedan (jämför med stora smällen som skedde för 13.7 miljarder år sedan). Det finns ungefär 150 klothopar i Vintergatan och de innehåller många av galaxens äldsta stjärnor.

Även om stjärnorna är gamla och klothoparna bildades för länge sedan är vissa av de här hoparna fortfarande unga i sinnet. Den slutsatsen dras av astronomer som studerat dem med hjälp av MPG/ESO:s 2,2-metersteleskop och NASA/ESA:s rymdteleskop Hubble. Resultaten presenteras den 20 december 2012 i tidskriften Nature.

Francesco Ferraro vid italienska Universitetet i Bologna har lett teamet som gjort upptäckten.

– Dessa klothopar bildades för många miljarder år sedan. Ändå undrade vi om några av dem åldrades snabbare eller långsammare än andra. Genom att studera fördelningen av en typ av blå stjärna som finns i dessa hopar, upptäckte vi att vissa av dem verkligen hade utvecklats mycket snabbare. Dessutom utvecklade vi ett sätt att mäta hur snabbt åldrandet går.

Stjärnhopar bildas snabbt, vilket innebär att alla stjärnor i en hop brukar vara ungefär lika gamla. Eftersom de tyngre stjärnorna som lyser starkast förbrukar sitt bränsle på kort tid, och de klotformiga stjärnhoparna är väldigt gamla, borde det idag bara vara deras lätta stjärnor som fortfarande lyser.  

Detta verkar dock inte vara fallet. Vid vissa omständigheter kan stjärnornas liv förlängas om de får nytt bränsle, vilket gör att de börjar lysa mycket starkare. Detta kan hända om en stjärna drar material från en grannstjärna, eller om stjärnor kolliderar. De återupplivade stjärnorna kallas blå eftersläntrare [1], och deras höga massa och ljusstyrka är egenskaper som är viktiga för den här studien.

När en stjärnhop åldras sjunker tyngre stjärnor mot mitten av hopen, i en process som liknar sedimentation. Då de blå eftersläntrarna är tyngre påverkas de starkt av den processen. De är också relativt enkla att observera tack vare att de lyser starkare än andra stjärnor [2].

För att bättre förstå hur klothoparna åldras mätte teamet upp positionerna för blå eftersläntrare i 21 klotformiga stjärnhopar. Till detta använde de bilder tagna med MPG/ESO:s 2,2-metersteleskop, Hubbleteleskopet, samt andra observatorier [3]. Hubbleteleskopet bidrog med detaljerade bilder av 20 av hoparnas trånga centrum, medan bilderna tagna från marken gav vidvinkelbilder av de mindre röriga yttre delarna.

När observationerna analyserades såg man att att vissa av klothoparna verkade unga, med blå eftersläntrare fördelade genom hela hopen. Andra såg gamla ut, med blå eftersläntrarare samlade i hopens mitt. En tredje grupp var mitt i åldringsprocessen. Där rörde sig stjärnorna närmast hopens mitt inåt först, och sedan fortsatte de yttre stjärnorna att sjunka inåt mot mitten.

– Eftersom alla hoparna bildades ungefär samtidigt har vi kunnat se stora skillnader i hur snabbt de utvecklats. I hoparna som utvecklas snabbast tror vi att sedimenteringsprocessen kan vara avklarad på bara några hundra miljoner år, medan för de långsammaste skulle det ta flera gånger universums nuvarande ålder, säger Barbara Lanzoni vid Universitetet i Bologna, Italien, en medförfattare till studien.

När de tyngsta stjärnorna i en klothop sjunker mot mitten, genomgår hopen så småningom ett fenomen som kallas kärnkollaps. När det händer buntas stjärnorna mycket tätt i mitten av hopen. Forskarna förstår i stora drag processerna som leder fram till kärnkollapsen, vilka beror på antal, täthet och hastighet hos stjärnorna. Men hur fort dessa egenskaper ändras var tidigare inte känt [4]. Den här studien ger det första empiriska beviset på hur snabbt olika klotformiga stjärnhopar åldras.

Noter

[1] Blå eftersläntrare har fått sitt namn på grund av sin blå färg, och att de utvecklas långsammare än sina grannar.

[2] Jämfört med de flesta stjärnorna i en klotformig stjärnhop lyser blå eftersläntrare starkare och har högre massa. De är dock inte de enda stjärnorna i en klothop som är antingen ljusstarka eller tunga.

Röda jättestjärnor lyser starkare, men de är inte alls lika tunga, och påverkas därför inte av sedimentationsprocesserna på samma sätt. De är också tack vare färgen lätta att skilja från blå eftersläntrare.

Neutronstjärnor, de extremt täta kärnorna av stjärnor som innan de exploderade flera miljarder år sedan vägde mycket mer än solen, är ungefär lika tunga som blå eftersläntrare, och påverkas därför på liknande sätt av sedimenteringsprocesserna. De är dock oerhört svåra att observera och passar därför inte att användas i en sådan här studie.

De blå eftersläntrarna är de enda av hoparnas stjärnor som är både tunga och ljusstarka.

[3] Av de 21 klothoparna som studerades, observerades 20 med Hubbleteleskopet, 12 med MPG/ESO:s 2.2 metersteleskop, åtta med Canada-France-Hawaii teleskopet och en med Subaruteleskopet, som tillhör NAOJ.

[4] Hur snabbt egenskaperna hos stjärnorna förändras beror på ett komplicerat sätt på antalet stjärnor, hur tätpackade de är och hur fort de rör sig i hopen. Medan stjärnoras antal och densitet är ganska enkla att mäta, är hastigheten svårare att uppskatta och har tidigare bara kunnat baseras på teoretiska resonemang. Den nya metoden gör att stjärnornas hastigheter kan för första gången mätas upp empiriskt.

Mer information

Forskningsresultaten presenteras i en artikeln “Dynamical age differences amongst coeval star clusters as revealed by blue stragglers” av F. R. Ferraro och medförfattare, som publiceras i tidskriften Nature den 20 December 2012.

Teamet består av F. R. Ferraro (Universitet i Bologna, Italien), B. Lanzoni (Universitet i Bologna), E. Dalessandro (Universitet i Bologna), G. Beccari (ESO, Garching, Tyskland), M. Pasquato (Universitet i Bologna), P. Miocchi (Universitet i Bologna), R. T. Rood (University of Virginia, Charlottesville, USA), S. Sigurdsson (Pennsylvania State University, USA), A. Sills (McMaster University, Hamilton, Kanada), E. Vesperini (Indiana University, Bloomington, USA), M. Mapelli (INAF-Osservatorio Astronomico di Padova, Italien), R. Contreras (Universitet i Bologna), N. Sanna (Universitet i Bologna) samt A. Mucciarelli (Universitet i Bologna).

Den här forskningen är en del av projektet Cosmic-Lab (www.cosmic-lab.eu) som finansieras av ERC (Europeiska forskningrådet) med totalt 1,8 miljoner euro över fem år. ERC bildades 2007 av EU och har målet att stimulera vetenskaplig excellens i Europa genom att uppmuntra konkurrens för forskningsmedel mellan de bästa och mest kreativa forskarna oavsett nationalitet eller ålder. Sedan starten har ERC finansierat 2500 forskare och forskningsprojekt i den absoluta framkanten över hela Europa. ERC drivs enligt principen att projekt ska vara forskarstyrda; dessutom ska forskare kunna identifiera nya möjligheter alla forskningsområden (naturvetenskap och teknik, livsvetenskaper, samt samhällsvetenskap och humaniora). ERC har också blivit ett riktmärke för de nationella forskningsrådens konkurrenskraft och kompletterar befintlig forskningsfinansiering på nationell och europeisk nivå. ERC är den nyaste delen av EU:s sjunde ramprogram för forskning och har en budget på 7,5 miljarder euro från 2007 till 2013. Förra året föreslog EU-kommisionen en betydande ökning i ERC:s budget mellan 2014 till 2020 under det nya ramprogrammet (Horizon 2020). ERC består av ett verkställande utskott och ett vetenskapligt råd. Det vetenskapliga rådet, som består av 22 framstående forskare, bestämmer den vetenskapliga strategin för ERC. ERC leds av ordföranden professor Helga Nowotny och det vetenskapliga rådet representeras i Bryssel av generalsekreteraren professor Donald Dingwell. ERC:s verkställande råd implementerar det särskilda programmet Idéer och leds av direktör (tf.) Pablo Amor.

År 2012 är det 50 år sedan Europeiska sydobservatoriet (ESO) grundades. ESO är Europas främsta samarbetsorgan för astronomisk forskning och världens mest produktiva astronomiska observatorium. Det stöds av 15 länder: Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrike, Italien, Nederländerna, Portugal, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland och Österrike. ESO:s ambitiösa verksamhet rör design, konstruktion och drift av avancerade markbaserade forskningsanläggningar som gör det möjligt för astronomer att göra banbrytande vetenskapliga upptäckter. ESO spelar dessutom en ledande roll i att främja och organisera samarbeten inom astronomisk forskning. ESO driver tre unika observationsplatser i Chile: La Silla, Paranal och Chajnantor. Vid Paranal finns Very Large Telescope, världens mest avancerade observatorium för synligt ljus, och två kartläggningsteleskop: VISTA, som observerar infrarött ljus och är världens största kartläggningsteleskop, samt VST, det största teleskopet som konstruerats för att kartlägga himlavalvet i synligt ljus. ESO bidrar dessutom till ALMA, ett revolutionerande astronomiskt teleskop och världens hittills största astronomiska projekt. ESO planerar för närvarande bygget av det europeiska extremt stora 39 metersteleskopet för synligt och infrarött ljus, E-ELT. Det kommer att bli ”världens största öga mot himlen”.

Länkar

Kontakter

Francesco Ferraro
University of Bologna
Italy
Tel: +39 051 209 5774
E-post: francesco.ferraro3@unibo.it

Barbara Lanzoni
University of Bologna
Italy
Tel: +39 051 209 5792
E-post: barbara.lanzoni3@unibo.it

Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT & Survey Telescopes Press Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Mobil: +49 151 1537 3591
E-post: rhook@eso.org

Oli Usher
Hubble/ESA
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6855
E-post: ousher@eso.org

Johan Warell (Presskontakt för Sverige)
ESO:s nätverk för vetenskaplig kommunikation
Skurup, Sverige
Tel: +46-706-494731
E-post: eson-sweden@eso.org

Connect with ESO on social media

Detta är den översatta versionen av ESO:s pressmeddelande eso1252 som har tagits fram inom ESON, ett nätverk av medarbetare i ESO:s medlemsländer. ESON-representanterna fungerar som lokala kontaktpersoner för media i samband med ESO:s pressmeddelanden och andra händelser. ESON:s kontaktperson i Sverige är Johan Warell.

Om pressmeddelandet

Pressmeddelande nr:eso1252sv
Namn:NGC 6388
Typ:Milky Way : Star : Grouping : Cluster : Globular
Facility:Hubble Space Telescope, MPG/ESO 2.2-metre telescope
Instruments:WFI
Science data:2012Natur.492..393F

Bilder

Den klotformiga stjärnhopen NGC 6388 observerad av ESO
Den klotformiga stjärnhopen NGC 6388 observerad av ESO
Klothopen NGC 6388, observerad av NASA/ESA:s rymdteleskop Hubble
Klothopen NGC 6388, observerad av NASA/ESA:s rymdteleskop Hubble
NGC 6388 från marken och från rymden
NGC 6388 från marken och från rymden
Galleri över klotformiga stjärnhopar
Galleri över klotformiga stjärnhopar

Videor

Klothopars utveckling
Klothopars utveckling

Our use of Cookies

We use cookies that are essential for accessing our websites and using our services. We also use cookies to analyse, measure and improve our websites’ performance, to enable content sharing via social media and to display media content hosted on third-party platforms.

You can manage your cookie preferences and find out more by visiting 'Cookie Settings and Policy'.

ESO Cookies Policy


The European Organisation for Astronomical Research in the Southern Hemisphere (ESO) is the pre-eminent intergovernmental science and technology organisation in astronomy. It carries out an ambitious programme focused on the design, construction and operation of powerful ground-based observing facilities for astronomy.

This Cookies Policy is intended to provide clarity by outlining the cookies used on the ESO public websites, their functions, the options you have for controlling them, and the ways you can contact us for additional details.

What are cookies?

Cookies are small pieces of data stored on your device by websites you visit. They serve various purposes, such as remembering login credentials and preferences and enhance your browsing experience.

Categories of cookies we use

Essential cookies (always active): These cookies are strictly necessary for the proper functioning of our website. Without these cookies, the website cannot operate correctly, and certain services, such as logging in or accessing secure areas, may not be available; because they are essential for the website’s operation, they cannot be disabled.

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
csrftoken
XSRF protection token. We use this cookie to protect against cross-site request forgery attacks.
1st party
Stored
1 year
user_privacy
Your privacy choices. We use this cookie to save your privacy preferences.
1st party
Stored
6 months
_grecaptcha
We use reCAPTCHA to protect our forms against spam and abuse. reCAPTCHA sets a necessary cookie when executed for the purpose of providing its risk analysis. We use www.recaptcha.net instead of www.google.com in order to avoid unnecessary cookies from Google.
3rd party
Stored
6 months

Functional Cookies: These cookies enhance your browsing experience by enabling additional features and personalization, such as remembering your preferences and settings. While not strictly necessary for the website to function, they improve usability and convenience; these cookies are only placed if you provide your consent.

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
Settings
preferred_language
Language settings. We use this cookie to remember your preferred language settings.
1st party
Stored
1 year
ON | OFF
sessionid
ESO Shop. We use this cookie to store your session information on the ESO Shop. This is just an identifier which is used on the server in order to allow you to purchase items in our shop.
1st party
Stored
2 weeks
ON | OFF

Analytics cookies: These cookies collect information about how visitors interact with our website, such as which pages are visited most often and how users navigate the site. This data helps us improve website performance, optimize content, and enhance the user experience; these cookies are only placed if you provide your consent. We use the following analytics cookies.

Matomo Cookies:

This website uses Matomo (formerly Piwik), an open source software which enables the statistical analysis of website visits. Matomo uses cookies (text files) which are saved on your computer and which allow us to analyze how you use our website. The website user information generated by the cookies will only be saved on the servers of our IT Department. We use this information to analyze www.eso.org visits and to prepare reports on website activities. These data will not be disclosed to third parties.

On behalf of ESO, Matomo will use this information for the purpose of evaluating your use of the website, compiling reports on website activity and providing other services relating to website activity and internet usage.

ON | OFF

Matomo cookies settings:

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
Settings
_pk_id
Stores a unique visitor ID.
1st party
Stored
13 months
_pk_ses
Session cookie temporarily stores data for the visit.
1st party
Stored
30 minutes
_pk_ref
Stores attribution information (the referrer that brought the visitor to the website).
1st party
Stored
6 months
_pk_testcookie
Temporary cookie to check if a visitor’s browser supports cookies (set in Internet Explorer only).
1st party
Stored
Temporary cookie that expires almost immediately after being set.

Additional Third-party cookies on ESO websites: some of our pages display content from external providers, e.g. YouTube.

Such third-party services are outside of ESO control and may, at any time, change their terms of service, use of cookies, etc.

YouTube: Some videos on the ESO website are embedded from ESO’s official YouTube channel. We have enabled YouTube’s privacy-enhanced mode, meaning that no cookies are set unless the user actively clicks on the video to play it. Additionally, in this mode, YouTube does not store any personally identifiable cookie data for embedded video playbacks. For more details, please refer to YouTube’s embedding videos information page.

Cookies can also be classified based on the following elements.

Regarding the domain, there are:

  • First-party cookies, set by the website you are currently visiting. They are stored by the same domain that you are browsing and are used to enhance your experience on that site;
  • Third-party cookies, set by a domain other than the one you are currently visiting.

As for their duration, cookies can be:

  • Browser-session cookies, which are deleted when the user closes the browser;
  • Stored cookies, which stay on the user's device for a predetermined period of time.

How to manage cookies

Cookie settings: You can modify your cookie choices for the ESO webpages at any time by clicking on the link Cookie settings at the bottom of any page.

In your browser: If you wish to delete cookies or instruct your browser to delete or block cookies by default, please visit the help pages of your browser:

Please be aware that if you delete or decline cookies, certain functionalities of our website may be not be available and your browsing experience may be affected.

You can set most browsers to prevent any cookies being placed on your device, but you may then have to manually adjust some preferences every time you visit a site/page. And some services and functionalities may not work properly at all (e.g. profile logging-in, shop check out).

Updates to the ESO Cookies Policy

The ESO Cookies Policy may be subject to future updates, which will be made available on this page.

Additional information

For any queries related to cookies, please contact: pdprATesoDOTorg.

As ESO public webpages are managed by our Department of Communication, your questions will be dealt with the support of the said Department.