Pressmeddelande

Hur aktiveras ett supertungt svart hål?

Inte ens i det trånga unga universum kan galaxkrockar vara förklaringen

13 juli 2011

En ny studie av de väldiga, aktiva svarta hål i centrum av galaxer har gett astronomer en rejäl överraskning. Studien kombinerar data från ESO:s jätteteleskop VLT och ESA:s röntgenteleskop i rymden XMM-Newton. De flesta av de supertunga svarta hålen som blev aktiva under de senaste 11 miljarder åren gjorde inte det på grund av galaxkollisioner, som man tidigare trott.

I hjärtat av de flesta, om inte alla, stora galaxer döljer sig ett supermassivt svart hål med en massa som är  miljoner, eller till och med miljarder, gånger solens. I många galaxer, såsom i vår egen Vintergata, så lever det svarta hålet i centrum ett stillsamt liv. Men i några galaxer, speciellt tidigt i universums historia [1], så kalasar monstret i centrum på material som i sin tur avger intensiv strålning när det faller in mot det svarta hålet.

Ett olöst mysterium är ursprunget till materialet som aktiverar det sovande svarta hålet och därmed utlöser våldsamma utbrott i galaxens mitt. När detta händer har hålet bildat en aktiv galaxkärna. Fram tills nu har många astronomer trott att de flesta av dessa aktiva kärnor sattes igång när två galaxer slogs ihop eller när de passerade nära förbi varandra och utkastat material blir till bränsle för det svarta hålet i centrum. Men nya forskningsresultat tyder på att att denna idé kan vara felaktig för många av de aktiva galaxerna.

Viola Allevato (Max-Planck-institutet för plasmafysik; Excellence Cluster Universe, Garching, Tyskland) har tillsammans med ett internationellt forskarteam från COSMOS-projektet [2] detaljstuderat fler än 600 av dessa aktiva galaxer som finns i ett välstuderat område på himlavalavet som kallas för COSMOS-fältet [3]. Som förväntat fann astronomerna att extremt ljusstarka aktiva kärnor var sällsynta; det stora flertalet av de aktiva galaxerna under de senaste 11 miljarder åren hade en mer medelmåttig ljusstyrka. Men det fanns en stor överraskning i datamängden. Den nya studien visade att majoriteten av dessa mer vanliga, mindre ljusstarka aktiva galaxer inte utlöstes av galaxsammanslagningar [4]. Resultaten kommer att publiceras i The Astrophysical Journal.

Förekomsten av en aktiv galaxkärna avslöjas av röntgenstrålningen som sänds ut från det svarta hålets omgivning. Denna strålning kunde fångas av ESA:s röntgenteleskop i rymden XMM-Newton. Galaxerna observerades sedan med ESO:s jätteteleskop VLT, som kunde bestämma hur långt bort de låg [5]. Genom att kombinera observationerna kunde teamet skapa en tredimensionell karta som visade var de aktiva galaxerna ligger i rymden.

Marcella Brusa är en av författarna till studien.

– Det tog mer än fem år att göra det, men vi lyckades skapa en av de största och mest kompletta katalogerna av aktiva galaxer på röntgenhimlen, säger hon.

Astronomerna kunde använda sig av den här nya kartan för att upptäcka hur de aktiva galaxerna var fördelade över himlavalvet och jämföra detta med teoretiska förutsägelser. De kunde också se hur fördelningen förändrat sig när universum blivit äldre, ända från för 11 miljarder år sedan fram till nu.

Teamet fann att aktiva kärnor oftast upptäcks i stora massiva galaxer som har mycket mörk materia [6]. Detta var en överraskning och stämde inte överens med teorin. Om de flesta aktiva kärnor hade sitt ursprung i sammanslagningar och kollisioner av galaxer så hade man förväntat sig hitta dem i galaxer med mer modest massa (cirka en biljon gånger solens massa). Teamet upptäckte att de flesta aktiva kärnor finns i galaxer med massor 20 gånger större än man skulle ha väntat sig enligt  teorin om galaxsammanslagningar.

Viola Allevato är huvudförfattare till den nya artikeln.

– De här nya resultaten ger oss nya insikter i hur början på ett supermassiva svarta håls måltid kan se ut, säger hon.

Allevato tillägger:

– Resultaten pekar på att de svarta hålen vanligtvis får sin föda från processer inuti galaxen, såsom instabiliteter i galaxskivan och utbrott av stjärnbildning, och inte från galaxkollisioner.

Alexis Finoguenov, som handlett arbetet, avslutar:

– Till och med i det avlägsna förflutna, upp emot 11 miljarder år sedan, så står galaxkollisioner bara för en liten andel av de mindre ljusstarka aktiva galaxerna. Vid denna tidpunkt förväntas galaxerna ligga tätare ihop och det förväntas därmed också att sammanslagningar är vanligare än senare i universums historia, vilket gör de nya resultaten än mer överraskande, säger han.

Noter

[1] De mest ljusstarka aktiva galaxerna var vanligast förekommande ungefär tre till fyra miljarder år efter stora smällen. De mindre ljusstarka nådde sitt maximum först senare, cirka åtta miljarder år efter big bang. 

[2] Den nya studien baseras på två stora europeiska astronomiprojekt: XMM-Newton-kartläggningen av COSMOS-fältet, som leds av professor Günther Hasinger och ESO:s zCOSMOS som leds av professor Simon Lilly. Båda projekten är en del av COSMOS-initiativet, ett internationellt försök att observera en del av himlavalvet med NASA/ESA:s rymdteleskop Hubble, ESA:s XMM-Newton och NASA:s rymdteleskop för röntgenstrålning Chandra samt även med NASA:s rymdteleskop Spitzer, som observerar i infrarött. Dessa observationer kan sedan kombineras med data från ESO:s jätteteleskop VLT och andra markbaserade teleskop.

[3] COSMOS-fältet är ett område som har en ungefärlig storlek på tio gånger månens och är beläget i stjärnbilden Sextanten. Fältet har blivit kartlagt av en mängd olika teleskop i olika våglängder, vilket har gjort att en rad av studier och undersökningar kan använda sig av denna dataskatt.

[4] Ett arbete från NASA/ESA:s rymdteleskop Hubble som publicerads förra året (heic1101) hade visat att det inte fanns något starkt samband mellan aktiva kärnor i galaxer och galaxsammanslagningar när man studerade ett urval av galaxer som låg relativt nära varandra. I den studien kunde man se åtta miljarder år tillbaka i tiden. Dessa nya resultat visar att samma sak stämmer även tre miljarder år tidigare, när galaxerna låg än mer tätpackade.

[5] Forskarteamet använde en spektrograf på VLT för att fördela upp det svaga ljuset från galaxerna i de ingående färgerna. En noggrann analys tillät dem sedan att bestämma rödförskjutningen, det vill säga hur mycket ljuset har sträckts ut på grund av universums expansion sedan det skickades ut från galaxen, och därmed hur avlägsna de är. Eftersom ljus färdas med en ändlig hastighet så berättar detta också om hur långt tillbaka i tiden vi ser de avlägsna objekten.

[6] Mörk materia är ett mystiskt ämne som utgör en osynlig komponent av de flesta, om inte alla, galaxer - aktiva som inaktiva, Vintergatan inräknad. Författarna har uppskattat mängden av mörk materia i varje galax – vilket även ger den totala massan – från fördelningen av galaxerna över himlen i den nya studien.

Mer information

Forskningen presenterades i en artikel som kommer att publiceras i tidskriften Astrophysical Journal under juli 2011. 

Forskarteamet består av V. Allevato (Max-Planck-institutet för plasmafysik [IPP]; Excellence Cluster Universe, Garching, Tyskland), A. Finoguenov (Max-Planck-institutet för utomjordisk fysik [MPE], Garching, Tyskland samt Marylands universitet, Baltimore, USA), N. Cappelluti (INAF-Bolognas astronomiska observatorium [INAF-OA], Italien samt Marylands universitet, Baltimore, USA), T.Miyaji (Universidad Nacional Autonoma de Mexico, Ensenada, Mexiko samt Kaliforniens universitet i San Diego, USA), G. Hasinger (IPP), M. Salvato (IPP, Excellence Cluster Universe, Garching, Tyskland), M. Brusa (MPE), R. Gilli (INAF-OA), G. Zamorani (INAF-OA), F. Shankar (Max-Planck-institutet för astrofysik, Garching, Tyskland), J. B. James (Kaliforniens universitet i Berkeley, USA samt Köpenhamns universitet, Danmark), H. J. McCracken (Paris observatorium, Frankrike), A. Bongiorno (MPE), A. Merloni (Excellence Cluster Universe, Garching, Tyskland samt MPE), J. A. Peacock (Kaliforniens universitet i Berkeley, USA), J. Silverman (Tokyos universitet, Japan) och A. Comastri (INAF-OA).

ESO, Europeiska sydobservatoriet, är Europas främsta samarbetsorgan för astronomisk forskning och världens mest produktiva astronomiska observatorium. Det stöds av 15 länder: Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrike, Italien, Nederländerna, Portugal, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland och Österrike. ESO:s ambitiösa verksamhet rör design, konstruktion och drift av avancerade markbaserade forskningsanläggningar som gör det möjligt för astronomer att göra banbrytande vetenskapliga upptäckter. ESO spelar dessutom en ledande roll i att främja och organisera samarbeten inom astronomisk forskning. ESO driver tre unika observationsplatser i Chile: La Silla, Paranal och Chajnantor. Vid Paranal finns Very Large Telescope, världens mest avancerade observatorium för synligt ljus, och två kartläggningsteleskop: VISTA, som observerar infrarött ljus och är världens största kartläggningsteleskop, samt VST, det största teleskopet som konstruerats för att kartlägga himlavalvet i synligt ljus. ESO bidrar dessutom till ALMA, ett revolutionerande astronomiskt teleskop och världens hittills största astronomiska projekt. ESO planerar för närvarande bygget av ett europeiskt extremt stort teleskop i 40-metersklass för synligt och infrarött ljus, E-ELT. Det kommer att bli ”världens största öga mot himlen”.

Länkar

Kontakter

Dr Alexis Finoguenov
Max-Planck-Institut für extraterrestrische Physik
Garching, Germany
Tel: +49 89 30000 3644
E-post: alexis@mpe.mpg.de

Viola Allevato
Max-Planck-Institut für Plasmaphysik; Excellence Cluster Universe
Garching, Germany
Tel: +49 89 3299 1558
E-post: viola.allevato@ipp.mpg.de

Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT and Survey Telescopes Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
E-post: rhook@eso.org

Johan Warell (Presskontakt för Sverige)
ESO:s nätverk för vetenskaplig kommunikation
Skurup, Sverige
Tel: +46-706-494731
E-post: eson-sweden@eso.org

Connect with ESO on social media

Detta är den översatta versionen av ESO:s pressmeddelande eso1124 som har tagits fram inom ESON, ett nätverk av medarbetare i ESO:s medlemsländer. ESON-representanterna fungerar som lokala kontaktpersoner för media i samband med ESO:s pressmeddelanden och andra händelser. ESON:s kontaktperson i Sverige är Johan Warell.

Om pressmeddelandet

Pressmeddelande nr:eso1124sv
Namn:Active Galactic Nuclei
Typ:Early Universe : Galaxy : Activity : AGN
Facility:Very Large Telescope, XMM-Newton
Instruments:VIMOS
Science data:2011ApJ...736...99A

Bilder

The COSMOS field
The COSMOS field
text på engelska
COSMOS-fältet i stjärnbilden Sextanten
COSMOS-fältet i stjärnbilden Sextanten
Vidvinkelbild av COSMOS-fältet
Vidvinkelbild av COSMOS-fältet
The COSMOS field (unannotated)
The COSMOS field (unannotated)
text på engelska

Skicka dina synpunkter!
Prenumerera för att få nyheter från ESO på ditt språk
Accelerated by CDN77
Regler och villkor
Cookie Settings and Policy

Our use of Cookies

We use cookies that are essential for accessing our websites and using our services. We also use cookies to analyse, measure and improve our websites’ performance, to enable content sharing via social media and to display media content hosted on third-party platforms.

You can manage your cookie preferences and find out more by visiting 'Cookie Settings and Policy'.

ESO Cookies Policy


The European Organisation for Astronomical Research in the Southern Hemisphere (ESO) is the pre-eminent intergovernmental science and technology organisation in astronomy. It carries out an ambitious programme focused on the design, construction and operation of powerful ground-based observing facilities for astronomy.

This Cookies Policy is intended to provide clarity by outlining the cookies used on the ESO public websites, their functions, the options you have for controlling them, and the ways you can contact us for additional details.

What are cookies?

Cookies are small pieces of data stored on your device by websites you visit. They serve various purposes, such as remembering login credentials and preferences and enhance your browsing experience.

Categories of cookies we use

Essential cookies (always active): These cookies are strictly necessary for the proper functioning of our website. Without these cookies, the website cannot operate correctly, and certain services, such as logging in or accessing secure areas, may not be available; because they are essential for the website’s operation, they cannot be disabled.

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
csrftoken
XSRF protection token. We use this cookie to protect against cross-site request forgery attacks.
1st party
Stored
1 year
user_privacy
Your privacy choices. We use this cookie to save your privacy preferences.
1st party
Stored
6 months
_grecaptcha
We use reCAPTCHA to protect our forms against spam and abuse. reCAPTCHA sets a necessary cookie when executed for the purpose of providing its risk analysis. We use www.recaptcha.net instead of www.google.com in order to avoid unnecessary cookies from Google.
3rd party
Stored
6 months

Functional Cookies: These cookies enhance your browsing experience by enabling additional features and personalization, such as remembering your preferences and settings. While not strictly necessary for the website to function, they improve usability and convenience; these cookies are only placed if you provide your consent.

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
Settings
preferred_language
Language settings. We use this cookie to remember your preferred language settings.
1st party
Stored
1 year
ON | OFF
sessionid
ESO Shop. We use this cookie to store your session information on the ESO Shop. This is just an identifier which is used on the server in order to allow you to purchase items in our shop.
1st party
Stored
2 weeks
ON | OFF

Analytics cookies: These cookies collect information about how visitors interact with our website, such as which pages are visited most often and how users navigate the site. This data helps us improve website performance, optimize content, and enhance the user experience; these cookies are only placed if you provide your consent. We use the following analytics cookies.

Matomo Cookies:

This website uses Matomo (formerly Piwik), an open source software which enables the statistical analysis of website visits. Matomo uses cookies (text files) which are saved on your computer and which allow us to analyze how you use our website. The website user information generated by the cookies will only be saved on the servers of our IT Department. We use this information to analyze www.eso.org visits and to prepare reports on website activities. These data will not be disclosed to third parties.

On behalf of ESO, Matomo will use this information for the purpose of evaluating your use of the website, compiling reports on website activity and providing other services relating to website activity and internet usage.

ON | OFF

Matomo cookies settings:

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
Settings
_pk_id
Stores a unique visitor ID.
1st party
Stored
13 months
_pk_ses
Session cookie temporarily stores data for the visit.
1st party
Stored
30 minutes
_pk_ref
Stores attribution information (the referrer that brought the visitor to the website).
1st party
Stored
6 months
_pk_testcookie
Temporary cookie to check if a visitor’s browser supports cookies (set in Internet Explorer only).
1st party
Stored
Temporary cookie that expires almost immediately after being set.

Additional Third-party cookies on ESO websites: some of our pages display content from external providers, e.g. YouTube.

Such third-party services are outside of ESO control and may, at any time, change their terms of service, use of cookies, etc.

YouTube: Some videos on the ESO website are embedded from ESO’s official YouTube channel. We have enabled YouTube’s privacy-enhanced mode, meaning that no cookies are set unless the user actively clicks on the video to play it. Additionally, in this mode, YouTube does not store any personally identifiable cookie data for embedded video playbacks. For more details, please refer to YouTube’s embedding videos information page.

Cookies can also be classified based on the following elements.

Regarding the domain, there are:

As for their duration, cookies can be:

How to manage cookies

Cookie settings: You can modify your cookie choices for the ESO webpages at any time by clicking on the link Cookie settings at the bottom of any page.

In your browser: If you wish to delete cookies or instruct your browser to delete or block cookies by default, please visit the help pages of your browser:

Please be aware that if you delete or decline cookies, certain functionalities of our website may be not be available and your browsing experience may be affected.

You can set most browsers to prevent any cookies being placed on your device, but you may then have to manually adjust some preferences every time you visit a site/page. And some services and functionalities may not work properly at all (e.g. profile logging-in, shop check out).

Updates to the ESO Cookies Policy

The ESO Cookies Policy may be subject to future updates, which will be made available on this page.

Additional information

For any queries related to cookies, please contact: pdprATesoDOTorg.

As ESO public webpages are managed by our Department of Communication, your questions will be dealt with the support of the said Department.