Pressmeddelande

Ett vykort från yttre rymden?

— en spiralgalax som liknar vår Vintergata

1 juni 2011

ESO-astronomer har använt WFI-kameran på MPG/ESO 2,2-metersteleskopet för att fånga NGC 6744 på bild. Denna uppseendeväckande spiralgalax ligger ungefär 30 miljoner ljusår bort, i stjärnbilden Påfågeln på den södra stjärnhimlen. Men bilden skulle nästan ha kunnat vara ett foto-vykort föreställande vår egen Vintergata, taget och skickat av en extragalaktisk vän, eftersom denna galax är mycket lik vår egen.

Vi ser NGC 6744 nästan rakt ovanifrån. Med det dramatiska fågelperspektivet kan vi se hur galaxen är uppbyggd. Om vi hade haft teknologin till att lämna Vintergatan och titta tillbaka på den från rymden mellan galaxerna så är det ungefär denna vy vi skulle se. De slående spiralarmarna är svepta runt en tät, något avlång kärna och omgivna av en stoftrik disk. Dessutom finns det en förvrängd satellitgalax (NGC 6744A) som man kan se som en fläck till höger och nedanför NGC 6744. Denna galax påminner om ett av de Magellanska molnen, Vintergatans granngalaxer..

Något som skiljer sig mellan NGC 6744 och Vintergatan är deras storlekar. Vår galax är ungefär 100 000 ljusår tvärs över, men galaxen på bilden har nästan dubbelt så stor diameter. Men ändå, NGC 6744 ger oss en kittlande glimt av hur vårt galaktiska hem skulle kunna te sig för en avlägsen observatör.

Detta dramatiska objekt är en av de största och närmsta spiralgalaxerna. Trots att dess ljusstyrka totalt är nästan 60 miljarder gånger solens så ser den ut som ett glödande töcken med ett lysande centrum genom ett litet teleskop. Detta beror på att ljuset från galaxen är utspritt över en stor yta på himlen, nästan två tredjedelar av en fullmåne. Den är ändå en av de vackraste himlafenomenen på den södra stjärnhimlen och kan kännas igen av amatörastronomer på sin ovala form, vilket kontrasterar mot bakgrunden som är fylld av stjärnor.

Med professionella teleskop som MPG/ESO 2,2-metersteleskopet vid La Silla, vilket den här bilden togs med, så kan man se NGC 6744 i all dess prakt. De stoftrika spiralarmarna innehåller en mängd glödande stjärnbildningsområden (röda på bilden) och ger denna Vintergats-dubbelgångare sitt uppseendeväckande spiralmönster.

Den är bilden togs med WFI-kameran som sitter på MPG/ESO 2,2-metersteleskopet vid ESO:s La Silla-observatorium i Chile. Bilden skapades från exponeringar med tre filter som släppte igenom blått, gröngult och rött ljus och ett filter som släppte igenom glöden från vätgas. De olika filtrena har färgsatts i bilden som blått, grönt, orange och rött.

Mer information

ESO, Europeiska sydobservatoriet, är Europas främsta samarbetsorgan för astronomisk forskning och världens mest produktiva astronomiska observatorium. Det stöds av 15 länder: Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrike, Italien, Nederländerna, Portugal, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland och Österrike. ESO:s ambitiösa verksamhet rör design, konstruktion och drift av avancerade markbaserade forskningsanläggningar som gör det möjligt för astronomer att göra banbrytande vetenskapliga upptäckter. ESO spelar dessutom en ledande roll i att främja och organisera samarbeten inom astronomisk forskning. ESO driver tre unika observationsplatser i Chile: La Silla, Paranal och Chajnantor. Vid Paranal finns Very Large Telescope, världens mest avancerade observatorium för synligt ljus, och VISTA, det största kartläggningsteleskopet. ESO bidrar dessutom till ALMA, ett revolutionerande astronomiskt teleskop och världens hittills största astronomiska projekt. ESO planerar för närvarande bygget av ett 42-meters europeiskt extremt stort teleskop för synligt och infrarött ljus, E-ELT, som kommer att bli ”världens största öga mot himlen”.

Länkar

Kontakter

Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT and Survey Telescopes Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
E-post: rhook@eso.org

Johan Warell (Presskontakt för Sverige)
ESO:s nätverk för vetenskaplig kommunikation
Skurup, Sverige
Tel: +46-706-494731
E-post: eson-sweden@eso.org

Connect with ESO on social media

Detta är den översatta versionen av ESO:s pressmeddelande eso1118 som har tagits fram inom ESON, ett nätverk av medarbetare i ESO:s medlemsländer. ESON-representanterna fungerar som lokala kontaktpersoner för media i samband med ESO:s pressmeddelanden och andra händelser. ESON:s kontaktperson i Sverige är Johan Warell.

Om pressmeddelandet

Pressmeddelande nr:eso1118sv
Namn:NGC 6744
Typ:Local Universe : Galaxy : Type : Spiral
Facility:MPG/ESO 2.2-metre telescope
Instruments:WFI

Bilder

Wide Field Imager view of a Milky Way look-alike, NGC 6744
Wide Field Imager view of a Milky Way look-alike, NGC 6744
text på engelska
The spiral galaxy NGC 6744 in the constellation of Pavo
The spiral galaxy NGC 6744 in the constellation of Pavo
text på engelska
Wide-field view of the sky around NGC 6744
Wide-field view of the sky around NGC 6744
text på engelska

Videor

Zooming in on the spiral galaxy NGC 6744
Zooming in on the spiral galaxy NGC 6744
text på engelska