Pressmeddelande
Kosmiska fyrverkerier från döende stjärnor
13 april 2011
Gigantiska öglor av gas som påminner om protuberanser från solen syns i denna bild på nebulosan NGC 3582, som fångats av kameran WFI (Wide Field Imager) på 2,2-meters MPG/ESO-teleskopet vid ESO:s La Silla-observatorium i Chile. Öglorna tros ha skapats av döende stjärnor, men i denna stjärnornas barnkammare bildas också nya stjärnor. De energiska ungarna strålar intensivt i ultraviolett ljus som får gasen att glöda och skapar bildens praktfulla eldshow.
NGC 3582 ingår i ett större stjärnbildningsområde i Vintergatan som astronomer kallar RCW 57. Det ligger nära Vintergatans centrala plan i den sydliga stjärnbilden Kölen (Carina på latin; stjärnbilden representerar kölen hos Jasons skepp Argo). De glödande gasmoln och mörka stoftmoln i detta komplexa område sågs för första gången av John Herschel 1834 under sin vistelse i Sydafrika.
Några av stjärnorna i områden som NGC 3582 är mycket tyngre än solen. Dessa monsterstjärnor skickar ut energi i enorma mängder och slutar sina mycket korta liv i supernovaexplosioner. Materian som kastas ut från dessa dramatiska händelser skapar bubblor i de omgivande molnen av gas och stoft. Det är just ett sådant händelseförlopp som tros ha skapat öglorna i bilden.
Bilden togs genom ett flertal olika filter. Data som är tagna med WFI genom ett rött filter visas i både grönt och rött. I rött visas även data som togs med ett filter som bara släpper igenom den röda glöden som är karakteristiskt för vätgas. I blått visas data från himmelskartläggningen Digitized Sky Survey.
Bilden har behandlats av ESO utifrån observationsdata som identifierades av Joe DePasquale från USA [1]. Han deltog i ESO:s astrofotografitävling Hidden Treasures 2010 [2], som ordnades av ESO under oktober och november 2010. Tävlingen var öppen för alla som gillar att skapa vackra bilder av natthimlen med astronomiska data från professionella teleskop.
Noter
[1] Joe letade genom ESO:s arkiv för att hitta datasamlingar som han sedan använde för att komponera sin bild på NGC 3582. Av nästan hundra bidrag till tävlingen kom hans på tionde plats. Hans egen version av bilden kan ses här.
[2] ESO:s tävling Hidden Treasures 2010 gav amatörastronomer möjligheten att söka igenom ESO:s gigantiska dataarkiv efter astronomiska data i förhoppning om att kunna hitta en välgömd pärla som bara behövde poleras av tävlingsdeltagarna. Mer om Hidden Treasures kan du läsa på tävlingens hemsida.
Mer information
ESO, Europeiska sydobservatoriet, är Europas främsta samarbetsorgan för astronomisk forskning och världens mest produktiva astronomiska observatorium. Det stöds av 15 länder: Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrike, Italien, Nederländerna, Portugal, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland och Österrike. ESO:s ambitiösa verksamhet rör design, konstruktion och drift av avancerade markbaserade forskningsanläggningar som gör det möjligt för astronomer att göra banbrytande vetenskapliga upptäckter. ESO spelar dessutom en ledande roll i att främja och organisera samarbeten inom astronomisk forskning. ESO driver tre unika observationsplatser i Chile: La Silla, Paranal och Chajnantor. Vid Paranal finns Very Large Telescope, världens mest avancerade observatorium för synligt ljus, och VISTA, det största kartläggningsteleskopet. ESO bidrar dessutom till ALMA, ett revolutionerande astronomiskt teleskop och världens hittills största astronomiska projekt. ESO planerar för närvarande bygget av ett 42-meters europeiskt extremt stort teleskop för synligt och infrarött ljus, E-ELT, som kommer att bli ”världens största öga mot himlen”.
Länkar
Kontakter
Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT and Survey Telescopes Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Mobil: +49 151 1537 3591
E-post: rhook@eso.org
Johan Warell (Presskontakt för Sverige)
ESO:s nätverk för vetenskaplig kommunikation
Skurup, Sverige
Tel: +46-706-494731
E-post: eson-sweden@eso.org
Om pressmeddelandet
Pressmeddelande nr: | eso1113sv |
Namn: | NGC 3582 |
Typ: | Milky Way : Nebula : Type : Star Formation |
Facility: | MPG/ESO 2.2-metre telescope |
Instruments: | WFI |