Pressmeddelande
Bilden av en renodlad skivgalax
2 februari 2011
Den ljusstarka galaxen NGC 3621, här fångad på bild av WFI-kameran på 2,2-meterteleskopet vid ESO:s La Silla-observatorium i Chile, ser ut som en klassisk spiralgalax. Men egentligen är den ovanlig: den saknar utbuktning i mitten och kallas därför för renodlad skivgalax.
Galaxens form, platt som en pannkaka, visar på att den ännu inte kommit i närkontakt med en annan galax. En eventuell galaxkollision skulle ha rubbat den delikata balansen i den tunna skivan av stjärnor och bildat en mindre centralkärna, en så kallad bulb. De flesta astronomer tänker sig att galaxer växer genom att gå samman med andra galaxer i en process som de kallar hierarkisk galaxbildning. Med tiden borde denna process skapa en stor kärna i mitten av varje spiral. Färsk forskning visar dock att galaxer utan bulb - renodlade skivgalaxer, som NGC 3621 - faktiskt är ganska vanliga.
Astronomer intresserar sig dessutom för just den här galaxen på grund av att den ligger nära oss. Det gör att många olika typer av astronomiska objekt inuti den kan studeras. Detta inkluderar områden där nya stjärnor bildas, moln av stoft och damm, och de pulserande stjärnor som kallas cepheidvariabler och som astronomer använder för att mäta avstånd i universum [2]. Under sista delen av 1990-talet var NGC 3621 en av 18 galaxer som valdes ut i ett av Hubbleteleskopets nyckelprojekt: att observera cepheidstjärnorna för att kunna med större noggrannhet än tidigare mäta hur snabbt universum expanderar. I detta framgångsrika projekt observerades 69 cepheidvariabler bara i denna galax.
För att skapa bilden kombinerades ett flertal monokrombilder tagna genom fyra olika färgfilter. Bilder som togs genom ett blått filter har färglagts med blått i den slutgiltiga bilden, bilderna som togs med ett gulgrönt filter visas som grönt, och de som gjordes med ett rött filter har här blivit orangerött. Dessutom har bilder som togs med ett filter som isolerar glöden från vätgas använts för att ge den röda färgen i bilden. Den totala exponeringstiden var 30 minuter i det blåa filter och 40 minuter i vart och ett av de övriga.
Noter
[1] Tävlingen “ESO’s Hidden Treasures 2010” gav amatörastronomer chansen att leta fram en väl gömd pärla som väntade på att poleras i ESO:s väldiga arkiv av astronomidata. Deltagarna skickade in nästan 100 bidrag och tio mycket skickliga personer tilldelades fina priser. Vinnaren vann en resa med alla omkostnader betalda till ESO:s jätteteleskop VLT på Cerro Paranal i Chile, världens mest avancerade teleskop för synligt ljus. De tio vinnarna skickade in de 20 högst rankade bilderna av alla bilder i tävlingen.
[2] Cepheidvariabler är mycket ljusstarka stjärnor - uppemot 30 000 gånger ljusare än solen - vars ljusstyrka varierar regelbundet med mellanrum som sträcker sig över flera dagar, veckor eller månader. Perioden för denna variation i luminositet hänger ihop med stjärnans egentliga ljusstyrka, något astronomer kallar för absolut magnitud. Om man vet den absoluta magnituden hos en stjärna kan man lätt räkna ut hur långt från jorden den ligger. Just därför är cepheidvariabler mycket viktiga för att astronomer ska kunna fastställa universums mått.
Mer information
ESO, Europeiska sydobservatoriet, är Europas främsta samarbetsorgan för astronomisk forskning och världens mest produktiva astronomiska observatorium. Det stöds av 15 länder: Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrike, Italien, Nederländerna, Portugal, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland och Österrike. ESO:s ambitiösa verksamhet rör design, konstruktion och drift av avancerade markbaserade forskningsanläggningar som gör det möjligt för astronomer att göra banbrytande vetenskapliga upptäckter. ESO spelar dessutom en ledande roll i att främja och organisera samarbeten inom astronomisk forskning. ESO driver tre unika observationsplatser i Chile: La Silla, Paranal och Chajnantor. Vid Paranal finns Very Large Telescope, världens mest avancerade observatorium för synligt ljus, och VISTA, det största kartläggningsteleskopet. ESO bidrar dessutom till ALMA, ett revolutionerande astronomiskt teleskop och världens hittills största astronomiska projekt. ESO planerar för närvarande bygget av ett 42-meters europeiskt extremt stort teleskop för synligt och infrarött ljus, E-ELT, som kommer att bli ”världens största öga mot himlen”.
Kontakter
Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT and Survey Telescopes Press Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
E-post: rhook@eso.org
Johan Warell (Presskontakt för Sverige)
ESO:s nätverk för vetenskaplig kommunikation
Skurup, Sverige
Tel: +46-706-494731
E-post: eson-sweden@eso.org
Om pressmeddelandet
Pressmeddelande nr: | eso1104sv |
Namn: | NGC 3621 |
Typ: | Local Universe : Galaxy : Type : Spiral |
Facility: | MPG/ESO 2.2-metre telescope |
Instruments: | WFI |