Pressmeddelande

ESO avslöjar en unik panoramabild av hela natthimlen

14 september 2009

Europeiska sydobservatoriets projekt GigaGalaxy Zoom har nu premiär och finns tillgänglig för alla på nätet. Det bjuder på en magnifik 800-megapixels-panoramabild på hela natthimlen sedd från ESO:s bergtoppsobservatorier i Chile.

Projektet gör det möjligt för stjärnskådare att upptäcka och uppleva universum som det ser ut med blotta ögat från de allra mörkaste och bästa platserna i världen.

Den nya panoramabilden, som täcker hela himlavalvet, avslöjar det kosmiska landskapet som omger vår lilla blåa planet. Detta trollbindande stjärnlandskap blir den första av tre mycket högupplösta bilder inom projektet Gigagalaxy Zoom, som lanseras av ESO inom ramarna för Internationella Astronomiåret 2009.

Bilderna samlas på adressen http://www.gigagalaxyzoom.org/

 

Dyka in i Vintergatan

På Gigagalaxy Zooms hemsida kan göra en hisnande djupdykning in i Vintergatan. Dessutom kan man lära sig mer om spännande objekt i bilden, som färgsprakande nebulosor och exploderande stjärnor, genom att helt enkelt klicka på dem.

Vår galax, Vintergatan, som vi på jorden ser inifrån och från sidan, sträcker sig i ett glödande band över bilden. Projektionen som Gigagalaxy Zoom använder placerar åskådaren framför galaxen med Vintergatsplanet som ligger vågrätt genom bilden, nästan som om vi befann oss utanför galaxen. Från denna utsiktspunkt träder galaxens olika beståndsdelar fram: galaxens skiva, tecknad med både mörka och glödande nebulosor, galaxens centrala utbuktning och satellitgalaxerna, de Magellanska molnen.

 

Digitalkamera

Det noggranna arbetet med att ta fram bilden är ett samarbete mellan ESO och den välrenommerade franske författaren och astrofotografen Serge Brunier.

Brunier ägnade flera veckor under perioden mellan augusti 2008 och februari 2009 åt att fånga natthimlen på bild, främst från ESO:s observatorier vid La Silla och Paranal i Chile. För att kunna täcka hela Vintergatan gjorde Brunier även ett besök på kanarieön La Palma, för att fotografera den norra himmelshalvan.

Fotografierna bildbehandlades sedan av Bruniers kollega Frédéric Tapissier tillsammans med experter hos ESO för att tillförlitligt kunna återge natthimlen som våra ögon uppfattar den. Slutbilden, som nu finns tillgänglig på Gigagalaxy Zoom, är uppbyggd at nästan 300 fält, som vart och ett fotograferades fyra gånger. Totalt blev det nästan 1200 foton som tillsammans täcker hela natthimlen.

- Jag ville visa en himmel som alla kan relatera till - med dess stjärnbilder, dess tusentals stjärnor, med namn som vi känner sedan barnsben, dess myter som alla civilisationer delar ända sedan Homo blev sapiens, säger Brunier.

- Det är därför bilden är gjord som människan ser den, med en vanlig digitalkamera under Atacamaöknens och La Palmas mörka himlar.

 

Svensk föregångare

Bildens kanske främsta föregångare är svensk: panoramabilden av Vintergatan som lundaastronomen Knut Lundmark skapade tillsammans med konstnärsparet Martin och Tatjana Kesküla i början av 1950-talet.

Gustav Holmberg, vetenskapshistoriker vid Lunds universitet, ser paralleler mellan den nya panoramabilden och Lundmarks för 50 år sedan. Hantverket bakom är lika imponerande idag som då, menar han. Nu som då använder man både teknik och konst för att få fram en bild som är både vetenskapligt riktig och tilltalande.

- Vintergatan är det största astronomiska objektet. Den sträcker sig över 360 grader. Även med ett fisheye-objektiv så får du bara 180 grader. För att få hela himlen måste du sy ihop bilderna. Det blir ett lapptäcke. Då måste det finnas en människa med i processen, en konstnär, säger Gustav Holmberg.

Gigalaxy Zooms skapare hoppas att arbetet med att visa upp natthimlen som den är under de allra bästa förhållandena kommer att inspirera till förundran och beundran inför vårt vackra och ofattbart stora universum.

Den andra dramatiska bilden i Gigagalaxy Zoom kommer att avslöjas den 21 september 2009.

Mer information

Pressmeddelande på engelska, med bilder och video:
http://www.eso.org/public/news/eso0932/

Adressen till Gigagalaxy Zoom: http://www.gigagalaxyzoom.org/

Internationella Astronomiåret 2009: http://www.astronomy2009.org/ (internationell hemsida), http://www.astronomi2009.se/ (svenska hemsidan)

Länkar

Kontakter

Serge Brunier
Paris, France
Tel: +33 (0)6 80 05 41 81
E-post: serge.brunier@wanadoo.fr

Henri Boffin
ESO
Garching, Germany
Tel: +49 89 3200 6222
E-post: hboffin@eso.org

Olivier Hainaut
ESO
Garching, Germany
Tel: +49 89 3200 6752
E-post: ohainaut@eso.org

Johan Warell (Presskontakt för Sverige)
ESO:s nätverk för vetenskaplig kommunikation
Skurup, Sverige
Tel: +46-706-494731
E-post: eson-sweden@eso.org

Connect with ESO on social media

Detta är den översatta versionen av ESO:s pressmeddelande eso0932 som har tagits fram inom ESON, ett nätverk av medarbetare i ESO:s medlemsländer. ESON-representanterna fungerar som lokala kontaktpersoner för media i samband med ESO:s pressmeddelanden och andra händelser. ESON:s kontaktperson i Sverige är Johan Warell.

Om pressmeddelandet

Pressmeddelande nr:eso0932sv
Legacy ID:PR 32/09
Namn:Milky Way
Typ:Milky Way
Facility:Other

Bilder

The Milky Way panorama
The Milky Way panorama
text på engelska
Astrophotographer Serge Brunier
Astrophotographer Serge Brunier
text på engelska

Videor

Voyage in the Milky Way
Voyage in the Milky Way
text på engelska