14 maart 2012
Toen het universum jonger was, waren de sterrenstelsels kleiner. In de loop van de tijd werden de sterrenstelsels steeds zwaarder, maar hun eetgewoonten kenden we niet.
Nu hebben astronomen met de Very Large Telescope (VLT) gekeken naar de manier waarop sterrenstelsels zich voeden. De foto hierboven geeft met rode kruisjes de sterrenstelsels aan die zijn bestudeerd.
De VLT is een zeer grote telescoop, die kan terugkijken naar de tijd dat de sterrenstelsels nog pubers waren. Terugkijken in de tijd lijkt wel science fiction, maar dat is het niet: het licht van deze verre stelsels doet er namelijk miljarden jaren over om de aarde te bereiken. Dus we zien door de telescoop hoe deze sterrenstelsels er miljarden jaren geleden uitzagen! (hier lees je meer)
De sterrenkundigen ontdekten dat sterrenstelsels in hun vroege puberteit de voorkeur geven aan een continue aanvoer van gas. Maar later in hun tienerjaren willen ze meer ‘voedsel’ en slokken ze andere, kleinere sterrenstelsels op. Sterrenstelsels worden dus gulziger naarmate ze ouder worden en worden echte kannibalen!
Gaaf weetje: De hier bestudeerde sterrenstelsels staan in de richting van het sterrenbeeld Walvis. Dat is wel een heel toepasselijke naam!