Lehdistötiedote

ESO:n Erittäin suuri kaukoputki on nyt puoliksi valmiina

11. heinäkuuta 2023, Turku

Euroopan eteläisen observatorion Extremely Large Telescope kaukoputki (ESO:n ELT) on mullistava maanpäällinen teleskooppi, jolla tulee olemaan 39-metrin pääpeili. Siitä tulee maailman suurin näkyvän- ja infrapuna-alueen teleskooppi: Maailman suurin tähtitaivasta tutkiva silmä. Tämän teknisesti monimutkaisen projektin rakentaminen etenee hyvää tahtia ja ELT on nyt yli 50% valmiina.

Teleskooppi sijaitsee Cerro Armazonesin huipulla Chilen Atacaman autiomaassa, jossa insinöörit ja rakennustyöntekijät kokoavat parhaillaan teleskoopin kuvun rakenteita huimaa vauhtia. Teräsrunko muuttuu päivittäin ja siitä pystyy pian erottamaan kaukoputkien kuvuille tyypillisen pyöreän muodon.

Teleskoopin peilejä ja muita komponentteja rakentavat eri yritykset Euroopassa, jossa myös työt etenevät hyvin. ESO:n ELT:ssä tulee olemaan uraauurtava viiden peilin optinen rakenne, johon kuuluu jättimäinen pääpeili (M1), joka koostuu 798 kuusikulmaisesta segmentistä. Näihin segmentteihin tarkoitetuista aihioista ja tukirakenteista on nyt valmiina yli 70 %, kun taas M2 ja M3 on valettu ja valmiina hiottaviksi. Edistyminen M4-peilin osalta on ollut erityisen vaikuttavaa. Sen kaikki kuusi ohutta peiliosaa ovat täysin viimeisteltyjä ja valmiina kiinnitettäväksi rakenneyksikköönsä. M4 on mukautuva, joustava peili, jonka muotoa voidaan muuttaa tuhat kertaa sekunnissa, jotta ilmakehän turbulenssin aiheuttamat vääristymät saadaan korjattua. Lisäksi kaikki kuusi laseria ovat valmiina ja toimitettu ESO:lle testattaviksi. Laserjärjestelmä on toinen keskeinen ELT:n adaptiivisen optiikan järjestelmän osa.

Myös kaikki muut ELT:n rakentamiseksi tarvittavat järjestelmät, mukaan lukien ohjausjärjestelmä ja teleskoopin kokoamiseen ja käyttöönottoon tarvittavat laitteet, etenevät hyvin kehityksen tai tuotannon osalta. Lisäksi kaikki neljä ensimmäistä ELT:n tieteellistä instrumenttia ovat lopullisessa suunnitteluvaiheessa ja joidenkin osalta valmistusta aloitetaan. Lisäksi suurin osa ELT:n tuki-infrastuktuurista on nyt valmiina Cerro Armazonesilla tai sen lähellä. Esimerkiksi tekninen rakennus, jota käytetään esimerkiksi ELT-peilien varastointiin ja pinnoitukseen, on täysin pystytetty ja varustettu, kun taas uusiutuvaa energiaa ELT:lle toimittava aurinkosähkölaitos aloitti toimintansa viime vuonna.

ESO:n ELT:n rakentaminen aloitettiin yhdeksän vuotta sitten aloitusseremonialla. Cerro Armazonesin huippu tasoitettiin vuonna 2014, jotta jättikaukoputkelle olisi riittävästi tilaa.

Loput 50 prosenttia hankkeesta on kuitenkin tarkoitus saada valmiiksi huomattavasti nopeammin kuin ELT:n ensimmäisen puoliskon rakentaminen. Projektin ensimmäinen puolisko sisälsi pitkän ja huolellisen prosessin, jossa valtaosa ELT:lle valmistettavien komponenttien suunnitelusta viimeisteltiin. Lisäksi osa rakenteista, kuten peilisegmentit ja niitä tukevat osat ja anturit, edellyttivät yksityiskohtaisten prototyyppien tekoa ja merkittävää testausta ennen massatuotantoa. Lisäksi rakentamiseen vaikutti COVID-19-pandemia, jonka vuoksi rakennustyömaa sulkeutui useiksi kuukausiksi ja monien teleskooppien osien tuotanto viivästyi. Tuotantoprosessien nyt täysin uudelleen alkaneena ja tehostettuna ELT:n rakentamisen toisen puoliskon viimeistelyn odotetaan kestävän vain viisi vuotta. ELT:n kaltaisen suuren ja monimutkaisen teleskoopin rakentaminen ei kuitenkaan ole riskitöntä ennen kuin se on valmiina ja toiminnassa.

ESO:n pääjohtaja Xavier Barcons sanoi: "ELT on seuraavan sukupolven maanpäällisistä optisen- ja lähi-infrapuna-alueen teleskoopeista suurin ja pisimmällä sen rakentamisessa. 50 %:n valmistuminen ei ole mikään pieni saavutus, kun suuriin ja monimutkaisiin projekteihin liittyvät haasteet otetaan huomioon. Tämä oli mahdollista vain ESO:n kaikkien jäsenten sitoutumisen, ESO:n jäsenvaltioiden jatkuvan tuen ja kumppaneidemme teollisuuden ja instrumenttikonsortioiden sitoutumisen ansiosta. Olen äärimmäisen ylpeä siitä, että ELT on saavuttanut tämän merkittävän vaiheen".

Tieteellisten havaintojen on suunniteltu alkavan vuonna 2028. ESO:n ELT tulee tutkimaan monia tähtitieteen ongelmia. Olemmeko yksin maailmankaikkeudessa? Ovatko fysiikan lait universaaleja? Miten ensimmäiset tähdet ja galaksit muodostuivat? ELT tulee dramaattisesti muuttamaan käsitystämme maailmankaikkeudesta, ja saa meidät miettimään uudelleen paikkaamme siinä.

Lisähuomiot

ELT:n suhteellinen valmistumisprosentti on arvioitu sen ansaitun arvon (earned value) perusteella, jota käytetään projektihallinnan edistymisen arvioinnissa, ja joka ottaa huomioon aikataulun ja kustannukset. Tällä hetkellä ELT:n valmistumisprosentti on 50 % projektisuunnitelman arvion mukaan.

Lisätietoa

Euroopan eteläinen observatorio (ESO) tekee maailmankaikkeuden salaisuuksien tutkimisen mahdolliseksi kaikille tutkijoille ympäri maailman. Suunnittelemme, rakennamme ja operoimme huippuluokan maanpäälisiä observatorioita, joita tähtitieteilijät käyttävät jännittävien tutkimusongelmien ratkaisemiseen ja populääritähtitieteen edistämiseen. Me edistämme myös kansainvälistä yhteistyötä tähtitieteen alalla. ESO perustettiin hallitustenväliseksi järjestöksi vuonna 1962 ja nykyään ESO:ssa on mukana 16 jäsenvaltiota (Itävalta, Belgia, Tšekki, Tanska, Ranska, Suomi, Saksa, Irlanti, Italia, Alankomaat, Puola, Portugali, Espanja, Ruotsi, Sveitsi ja Yhdistynyt kuningaskunta) yhdessä Chilen isäntävaltion kanssa ja Australian kanssa strategisena kumppanina. ESO:n pääkonttori ja sen vierailijakeskus ja planetaario, ESO Supernova, sijaitsevat lähellä Müncheniä Saksassa. Chilen Atacaman aavikko on upea paikka, jossa on ainutlaatuiset olosuhteet tähtitaivaan tarkkailuun. Se on kaukoputkiemme sijoituspaikka. ESO:lla on kolme havaintopaikkaa: La Silla, Paranal ja Chajnantor. Paranalissa ESO operoi Very Large Telescope (VLT) kaukoputkea ja siihen liittyvää Very Large Telescope Interferometria sekä paikalla sijaitsevia taivaankartoitusteleskooppeja: infrapuna-alueella toimivaa VISTAa ja näkyvän valon alueella toimivaa VLT Survey Teleskooppia. Paranalissa ESO isännöi ja operoi myös Cherenkov Telescope Array South havaintolaitetta, joka on maailman suurin ja herkin gamma-alueella havaitseva observatorio. ESO operoi yhdessä kansainvälisten kumppaneiden kanssa APEX- ja ALMA-observatriota Chajnantorilla, jotka ovat kaksi millimetri- ja alimillimetrin alueella toimivaa havaintolaitetta. Rakennamme parhaillaan Paranalin lähelle Cerro Armazonesille "maailman suurinta silmää taivaalle”, ESO:n Erittäin suurta kaukoputkea (Extremely Large Telescope, ELT). Santiagossa, Chilessä sijaitsevista toimipisteistämme tuemme toimintaamme Chilessä ja olemme yhteydessä chileläisiin yhteistyökumppaneihin ja yhteiskuntaan.

Linkit

Yhteystiedot

Bárbara Ferreira
ESO Media Manager
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6670
Matkapuhelin: +49 151 241 664 00
Sähköposti: press@eso.org

Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso2310.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso2310fi
Nimi:Extremely Large Telescope
Tyyppi:Unspecified : Technology : Observatory
Facility:Extremely Large Telescope

Kuvat

Yönäkymä ELT:n rakennustyömaalle Cerro Armazonesin huipulla
Yönäkymä ELT:n rakennustyömaalle Cerro Armazonesin huipulla
Drone-kuva Cerro Armazonesilta ELT:n rakennustyömaalta
Drone-kuva Cerro Armazonesilta ELT:n rakennustyömaalta
ELT rakenteilla ylhäältä nähtynä
ELT rakenteilla ylhäältä nähtynä

Videot

50% valmiina! | ELT:n päivityksiä
50% valmiina! | ELT:n päivityksiä