Lehdistötiedote

Tähtitieteilijät ovat havainneet Linnunradan supermassiivisen mustan aukon ympärillä kieppuvaa kuumaa kaasukuplaa

22. syyskuuta 2022, Turku

Tähtitieteilijät ovat havainneet ALMA:n (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) avulla merkkejä Sagittarius A*:ta, eli galaksimme keskustan mustaa aukkoa kiertävästä 'kuumasta pisteestä'. Löytö edistää tietämystämme oman supermassiivisen mustan aukon arvoituksellisesta ja dynaamisesta ympäristöstä.

”Uskomme, että näemme kuuman kaasukuplan kiertävän Sagittarius A*:ä kiertoradalla, joka kooltaan vastaa Merkurius-planeetan kiertorataa. Yksi kierros kestää vain noin 70 minuuttia. Tämä tarkoittaa mieletöntä liikenopeutta, joka on noin 30% valon nopeudesta!”, Maciek Wielgus Bonnista Saksassa sijaitsevan Max Planckin radiotähtitieteen instituutista kertoi. Hän johti tänään Astronomy & Astrophysics -lehdessä julkaistua tutkimusta.

Havainnot tehtiin Euroopan eteläisen observatorion (ESO) yhteisomistuksessa olevan ALMA-radioteleskoopin avulla, joka sijaitsee Chilen Andeilla. Havainnot olivat osa Event Horizon Telescope (EHT) yhteistyöverkoston kampanjan aikana tehtyjä mustien aukkojen havaintoja. Huhtikuussa 2017 EHT:n havainnoissa yhdistettiin kahdeksan koko maapallon kattaneen radioteleskoopin havainnot, joissa ALMA oli mukana. Nämä havainnot johtivat hiljattain julkaistuun ensimmäiseen Sagittarius A*:n kuvaan.  Wielgus ja hänen kollegansa, jotka ovat EHT-yhteistyön jäseniä, käyttivät ALMA:n tietoja EHT-datan kalibrointiin. Data tallennettiin samanaikaisesti Sagittarius A*:n EHT-havaintojen kanssa. Tutkimusryhmän yllätykseksi pelkästään ALMA:n havaintoja käyttämällä mustan aukon ominaisuuksista löytyi lisää viitteitä. 

Sattumalta osa havainnoista tehtiin pian sen jälkeen, kun galaksimme keskustasta oli nähty tulevan röntgenpurkaus, jonka  NASAn Chandra-avaruuskaukoputki havaitsi. Tällaisten energiapurkausten, joitka on aiemmin havaittu röntgen- ja infrapunateleskoopeilla, uskotaan liittyvän niin kutsuttuihin ”kuumiin pisteisiin” (hot spots). Nämä ovat kuuman kaasun kuplia, jotka kiertävät mustan aukon lähellä erittäin nopeasti. 

”Todella uutta ja mielenkiintoista on se, että tällaisia purkauksia oli toistaiseksi havaittu Sagittarius A*:sta selvästi vain röntgen- ja infrapunahavainnoissa. Tässä tutkimuksessa näemme ensimmäistä kertaa erittäin selvästi, että mustaa aukkoa kiertävät kuumat pisteet näkyvät myös radiohavainnoissa”, Wielgus sanoi. Hän työskentelee myös Puolan Nicolaus Copernicus Astronomical Centre-keskuksessa ja Black Hole Initiativessä Harvardin yliopistossa Yhdysvalloissa. 

”Ehkä nämä infrapuna-aallonpituuksilla havaitut kuumat pisteet ovat osoitus samasta fysikaalisesta ilmiöstä. Infrapunasäteilyä lähettävien kuumien pisteiden jäähtyessä, ne tulevat näkyviin pidemmillä aallonpituuksilla, kuten ALMA:n ja EHT:n havaitsemilla alueilla”, Jesse Vos, tohtorikoulutettava Radboudin yliopistossa Alankomaissa sanoi. Hän oli myös mukana tässä tutkimuksessa.

Purkausten ajateltiin pitkään olevan peräisin erittäin kuumassa kaasussa ilmenevistä magneettisista vuorovaikutuksista; kaasusta, joka kiertää hyvin lähellä Sagittarius A*:ä. Uudet havainnot tukevat tätä ajatusta. ”Olemme nyt löytäneet vahvoja todisteita näiden purkausten magneettisesta alkuperästä ja havaintomme antavat meille vihjeen myös prosessiin liittyvästä geometriasta. Uudet havainnot ovat erittäin hyödyllisiä tapahtumien teoreettisen tulkinnan rakentamisessa”, yksi artikkelin kirjoittajista Monika Mościbrodzka Radboudin yliopistosta, sanoi

ALMA:n avulla tähtitieteilijät voivat tutkia Sagittarius A*:n polarisoitunutta radiosäteilyä, mitä voidaan käyttää mustan aukon magneettikentän tutkimisessa. Tutkimusryhmä hyödynsi näitä havaintoja teoreettisten mallien kanssa saadakseen lisätietoja kuuman pisteen muodostumisesta ja sen ympäristöstä mukaan lukien Sagittarius A*:ta ympäröivän magneettikentän. Heidän tutkimuksensa avulla magneettikentän muodollle saadaan määritettyä tarkemmat rajat kuin aiemmilla havainnoilla. Tämä auttaa tähtitieteilijöitä mustan aukon luonteen ja sen ympäristön tutkimisessa.

Havainnot vahvistavat joitakin aikaisempia tuloksia, jotka on tehty ESO:n VLT-teleskoopin (Very Large Telescope) avulla infrapuna-alueella. Sekä GRAVITY:n, että ALMA:n datat viittaavat siihen, että purkaukset ovat peräisin noin 30 prosenttia valon nopeudella taivaalla myötäpäivään kiertävästä kuuman kaasun kasaantumasta. Kuuman pisteen kiertorata on lähes taivaan tasossa.

”Tulevaisuudessa meidän pitäisi pystyä seuraamaan kuumia pisteitä eri taajuuksilla yhteisesti koordinoitujen moniaallonpituushavaintojen avulla hyödyntäen sekä GRAVITY:n, että ALMA:n havaintoja. Tällaisen kampanjan onnistuminen olisi todellinen merkkipaalu ymmärtääksemme galaksimme keskustan purkausten fysiikkaa”, Ivan Marti-Vidal Valèncian yliopistosta Espanjasta ja yksi tutkimuksen kirjoittajista, sanoi.

Tutkimusryhmä toivoo pystyvänsä havaitsemaan näitä kiertävän kaasun kasaantumia EHT:n avulla suoraan, sekä he toivovat pystyvänsä tekemään havaintoja yhä lähempää mustaa aukkoa ja saavansa siitä lisää tietoa. ”Toivottavasti jonain päivänä voimme luottavin mielin sanoa, että tiedämme 'oikeasti' mitä Jousimies A*:ssä tapahtuu”, Wielgus sanoi lopuksi.

Lisätietoa

Tämä tutkimus on esitelty artikkelissa: “Orbital motion near Sagittarius A* – Constraints from polarimetric ALMA observations”, joka julkaistaan Astronomy & Astrophysics (https://www.aanda.org/10.1051/0004-6361/202244493) lehdessä.

Tutkimuksessa ovat olleet mukana seuraavat tahot: M. Wielgus (Max-Planck-Institut für Radioastronomie, Saksa [MPIfR]; Nicolaus Copernicus Astronomical Centre, Polish Academy of Sciences, Puola; Black Hole Initiative at Harvard University, Yhdysvallat [BHI]), M. Moscibrodzka (Department of Astrophysics, Radboud University, Alankomaat [Radboud]), J. Vos (Radboud), Z. Gelles (Center for Astrophysics | Harvard & Smithsonian, Yhdysvallat ja BHI), I. Martí-Vidal (Universitat de València, Espanja), J. Farah (Las Cumbres Observatory, Yhdysvallat; University of California, Santa Barbara, Yhdysvallat), N. Marchili (Italian ALMA Regional Centre, INAF-Istituto di Radioastronomia, Italia ja MPIfR), C. Goddi (Dipartimento di Fisica, Università degli Studi di Cagliari, Italia ja Universidade de São Paulo, Brasilia), sekä H. Messias (Joint ALMA Observatory, Chile).

Euroopan eteläinen observatorio (ESO) tekee maailmankaikkeuden salaisuuksien tutkimisen mahdolliseksi kaikille tutkijoille ympäri maailman. Suunnittelemme, rakennamme ja operoimme huippuluokan maanpäälisiä observatorioita, joita tähtitieteilijät käyttävät jännittävien tutkimusongelmien ratkaisemiseen ja populääritähtitieteen edistämiseen. Me edistämme myös kansainvälistä yhteistyötä tähtitieteen alalla. ESO perustettiin hallitustenväliseksi järjestöksi vuonna 1962 ja nykyään ESO:ssa on mukana 16 jäsenvaltiota (Itävalta, Belgia, Tšekki, Tanska, Ranska, Suomi, Saksa, Irlanti, Italia, Alankomaat, Puola, Portugali, Espanja, Ruotsi, Sveitsi ja Yhdistynyt kuningaskunta) yhdessä Chilen isäntävaltion kanssa ja Australian kanssa strategisena kumppanina. ESO:n pääkonttori ja sen vierailijakeskus ja planetaario, ESO Supernova, sijaitsevat lähellä Müncheniä Saksassa. Chilen Atacaman aavikko on upea paikka, jossa on ainutlaatuiset olosuhteet tähtitaivaan tarkkailuun. Se on kaukoputkiemme sijoituspaikka. ESO:lla on kolme havaintopaikkaa: La Silla, Paranal ja Chajnantor. Paranalissa ESO operoi Very Large Telescope (VLT) kaukoputkea ja siihen liittyvää Very Large Telescope Interferometria sekä paikalla sijaitsevia taivaankartoitusteleskooppeja: infrapuna-alueella toimivaa VISTAa ja näkyvän valon alueella toimivaa VLT Survey Teleskooppia. Paranalissa ESO isännöi ja operoi myös Cherenkov Telescope Array South havaintolaitetta, joka on maailman suurin ja herkin gamma-alueella havaitseva observatorio. ESO operoi yhdessä kansainvälisten kumppaneiden kanssa APEX- ja ALMA-observatriota Chajnantorilla, jotka ovat kaksi millimetri- ja alimillimetrin alueella toimivaa havaintolaitetta. Rakennamme parhaillaan Paranalin lähelle Cerro Armazonesille "maailman suurinta silmää taivaalle”, ESO:n Erittäin suurta kaukoputkea (Extremely Large Telescope, ELT). Santiagossa, Chilessä sijaitsevista toimipisteistämme tuemme toimintaamme Chilessä ja olemme yhteydessä chileläisiin yhteistyökumppaneihin ja yhteiskuntaan.

Linkit

Yhteystiedot

Maciek Wielgus
Max Planck Institute for Radio Astronomy
Bonn, Germany
Puh.: +48 602417268
Sähköposti: maciek.wielgus@gmail.com

Monika Mościbrodzka
Radboud University
Nijmegen, The Netherlands
Puh.: +31-24-36-52485
Sähköposti: m.moscibrodzka@astro.ru.nl

Ivan Martí Vidal
University of Valencia
Valencia, Spain
Puh.: +34 963 543 078
Sähköposti: i.marti-vidal@uv.es

Jesse Vos
Radboud University
Nijmegen, The Netherlands
Matkapuhelin: +31 6 34008019
Sähköposti: jt.vos@astro.ru.nl

Bárbara Ferreira
ESO Media Manager
Garching bei München, Germany
Matkapuhelin: +49 151 241 664 00
Sähköposti: press@eso.org

Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso2212.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso2212fi
Nimi:Sagittarius A*
Tyyppi:Milky Way : Galaxy : Component : Central Black Hole
Facility:Atacama Large Millimeter/submillimeter Array

Kuvat

Sagittarius A*:ä kiertävän kuuman pisteen kiertorata
Sagittarius A*:ä kiertävän kuuman pisteen kiertorata
Ensimmäinen kuva mustasta aukostamme
Ensimmäinen kuva mustasta aukostamme
Linnunrata ja sen keskustan musta aukko 'Atacama Large Millimeter/submillimeter Array'-teleskooppiverkostosta nähtynä
Linnunrata ja sen keskustan musta aukko 'Atacama Large Millimeter/submillimeter Array'-teleskooppiverkostosta nähtynä
Laajakulmanäkymä Linnunradan keskustaan
Laajakulmanäkymä Linnunradan keskustaan
Sagittarius A* Jousimiehen tähdistössä
Sagittarius A* Jousimiehen tähdistössä

Videot

Supermassiivista mustaa aukkoamme kiertävä kuuman kaasun kupla (ESOcast 256 Light)
Supermassiivista mustaa aukkoamme kiertävä kuuman kaasun kupla (ESOcast 256 Light)
Sagittarius A* ja sen ympärillä olevan kuuman pisteen animaatio
Sagittarius A* ja sen ympärillä olevan kuuman pisteen animaatio

Our use of Cookies

We use cookies that are essential for accessing our websites and using our services. We also use cookies to analyse, measure and improve our websites’ performance, to enable content sharing via social media and to display media content hosted on third-party platforms.

You can manage your cookie preferences and find out more by visiting 'Cookie Settings and Policy'.

ESO Cookies Policy


The European Organisation for Astronomical Research in the Southern Hemisphere (ESO) is the pre-eminent intergovernmental science and technology organisation in astronomy. It carries out an ambitious programme focused on the design, construction and operation of powerful ground-based observing facilities for astronomy.

This Cookies Policy is intended to provide clarity by outlining the cookies used on the ESO public websites, their functions, the options you have for controlling them, and the ways you can contact us for additional details.

What are cookies?

Cookies are small pieces of data stored on your device by websites you visit. They serve various purposes, such as remembering login credentials and preferences and enhance your browsing experience.

Categories of cookies we use

Essential cookies (always active): These cookies are strictly necessary for the proper functioning of our website. Without these cookies, the website cannot operate correctly, and certain services, such as logging in or accessing secure areas, may not be available; because they are essential for the website’s operation, they cannot be disabled.

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
csrftoken
XSRF protection token. We use this cookie to protect against cross-site request forgery attacks.
1st party
Stored
1 year
user_privacy
Your privacy choices. We use this cookie to save your privacy preferences.
1st party
Stored
6 months
_grecaptcha
We use reCAPTCHA to protect our forms against spam and abuse. reCAPTCHA sets a necessary cookie when executed for the purpose of providing its risk analysis. We use www.recaptcha.net instead of www.google.com in order to avoid unnecessary cookies from Google.
3rd party
Stored
6 months

Functional Cookies: These cookies enhance your browsing experience by enabling additional features and personalization, such as remembering your preferences and settings. While not strictly necessary for the website to function, they improve usability and convenience; these cookies are only placed if you provide your consent.

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
Settings
preferred_language
Language settings. We use this cookie to remember your preferred language settings.
1st party
Stored
1 year
ON | OFF
sessionid
ESO Shop. We use this cookie to store your session information on the ESO Shop. This is just an identifier which is used on the server in order to allow you to purchase items in our shop.
1st party
Stored
2 weeks
ON | OFF

Analytics cookies: These cookies collect information about how visitors interact with our website, such as which pages are visited most often and how users navigate the site. This data helps us improve website performance, optimize content, and enhance the user experience; these cookies are only placed if you provide your consent. We use the following analytics cookies.

Matomo Cookies:

This website uses Matomo (formerly Piwik), an open source software which enables the statistical analysis of website visits. Matomo uses cookies (text files) which are saved on your computer and which allow us to analyze how you use our website. The website user information generated by the cookies will only be saved on the servers of our IT Department. We use this information to analyze www.eso.org visits and to prepare reports on website activities. These data will not be disclosed to third parties.

On behalf of ESO, Matomo will use this information for the purpose of evaluating your use of the website, compiling reports on website activity and providing other services relating to website activity and internet usage.

ON | OFF

Matomo cookies settings:

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
Settings
_pk_id
Stores a unique visitor ID.
1st party
Stored
13 months
_pk_ses
Session cookie temporarily stores data for the visit.
1st party
Stored
30 minutes
_pk_ref
Stores attribution information (the referrer that brought the visitor to the website).
1st party
Stored
6 months
_pk_testcookie
Temporary cookie to check if a visitor’s browser supports cookies (set in Internet Explorer only).
1st party
Stored
Temporary cookie that expires almost immediately after being set.

Additional Third-party cookies on ESO websites: some of our pages display content from external providers, e.g. YouTube.

Such third-party services are outside of ESO control and may, at any time, change their terms of service, use of cookies, etc.

YouTube: Some videos on the ESO website are embedded from ESO’s official YouTube channel. We have enabled YouTube’s privacy-enhanced mode, meaning that no cookies are set unless the user actively clicks on the video to play it. Additionally, in this mode, YouTube does not store any personally identifiable cookie data for embedded video playbacks. For more details, please refer to YouTube’s embedding videos information page.

Cookies can also be classified based on the following elements.

Regarding the domain, there are:

  • First-party cookies, set by the website you are currently visiting. They are stored by the same domain that you are browsing and are used to enhance your experience on that site;
  • Third-party cookies, set by a domain other than the one you are currently visiting.

As for their duration, cookies can be:

  • Browser-session cookies, which are deleted when the user closes the browser;
  • Stored cookies, which stay on the user's device for a predetermined period of time.

How to manage cookies

Cookie settings: You can modify your cookie choices for the ESO webpages at any time by clicking on the link Cookie settings at the bottom of any page.

In your browser: If you wish to delete cookies or instruct your browser to delete or block cookies by default, please visit the help pages of your browser:

Please be aware that if you delete or decline cookies, certain functionalities of our website may be not be available and your browsing experience may be affected.

You can set most browsers to prevent any cookies being placed on your device, but you may then have to manually adjust some preferences every time you visit a site/page. And some services and functionalities may not work properly at all (e.g. profile logging-in, shop check out).

Updates to the ESO Cookies Policy

The ESO Cookies Policy may be subject to future updates, which will be made available on this page.

Additional information

For any queries related to cookies, please contact: pdprATesoDOTorg.

As ESO public webpages are managed by our Department of Communication, your questions will be dealt with the support of the said Department.