Lehdistötiedote
“Lähin musta aukko”-järjestelmässä ei sittenkään ole mustaa aukkoa
2. maaliskuuta 2022
Vuonna 2020 Euroopan eteläisen observatorion (ESO) tähtitieteilijöiden johtama tutkimusryhmä ilmoitti Maata lähimmästä mustasta aukosta, joka sijaitsee vain 1000 valovuoden päässä HR 6819 -järjestelmässä. Muut tutkijat ovat kuitenkin kiistäneet heidän tutkimuksensa tulokset. Näihin kuuluu kansainvälinen KU Leuvenissa, Belgiassa toimiva tutkimusryhmä. Tänään julkaistussa tieteellisessä artikkelissa nämä kaksi tutkimusryhmää kertovat, että HR 6819:ssä ei itse asiassa olekaan mustaa aukkoa, vaan sen sijaan se on ”vampyyri”, joka on todellisuudessa kahden tähden järjestelmä sen kehityksen harvinaisessa ja lyhytaikaisessa vaiheessa.
HR 6819:n alkuperäinen tutkimus keräsi laajalti lehdistön ja tutkijoiden huomiota. Thomas Rivinius, joka on Chilessä työskentelevä ESO:n tähtitieteilijä ja kyseisen artikkelin pääkirjoittaja, ei ollut yllättynyt tähtitiedeyhteisön reaktioista mustan aukon löytämiseen. ”Ei ole ainoastaan normaalia, vaan erityisen tarpeellista, että tuloksia arvioidaan kriittisesti”, hän sanoi, ”ja tulosta, joka kerää laajasti huomiota, vieläkin enemmän.”
Rivinius ja hänen kollegansa olivat vakuuttuneita siitä, että paras selitys MPG/ESO 2.2-metrin teleskoopin tekemille havainnoille oli, että HR 6819 oli kolmoisjärjestelmä. Siinä yksi tähti kiertää mustaa aukkoa 40 päivän välein ja toinen tähti on paljon kaukaisemmalla kiertoradalla. Julia Bodensteinerin johtamassa tutkimuksessa (silloin väitöskirjan tekijänä KU Leuvenissa Belgiassa), ehdotettiiin kuitenkin toisenlaista selitystä samoille tiedoille: HR 6819 voisi olla myös järjestelmä, jossa onkin vain kaksi tähteä 40 päivän kiertoradalla eikä mustaa aukkoa lainkaan. Tämä vaihtoehtoinen skenaario tarkoittaisi sitä, että toinen tähti olisi aikaisemmin menettänyt suuren osan massastaan toiselle tähdelle.
”Olimme saavuttaneet nykyisestä datasta saatavilla olevan tiedon rajan, joten jouduimme kääntymään erilaisen havainnointistrategian pariin, jotta pystyismme päättämään kahden tutkimusryhmän ehdottamien skenaarion välillä”, KU Leuvenin tutkija Abigail Frost, joka johti tänään Astronomy & Astrophysics lehdessä julkaistua uutta tutkimusta, sanoi.
Tämän arvoituksen ratkaisemiseksi nämä kaksi tutkimusryhmää työskentelivät yhdessä saadakseen uutta ja tarkempaa tietoa HR 6819:sta ESO:n VLT-teleskoopin (Very Large Telescope) avulla ja VLTI-interferometrillä. ”Ainoastaan VLTI pystyi antamaan meille juuri ne ratkaisevat tiedot, joita tarvitsimme erottaaksemme nämä kaksi selitystä toisistaan”, Dietrich Baade sanoi. Hän oli mukana sekä alkuperäisessä HR 6819-tutkimuksessa että uudessa Astronomy & Astrophysics lehdessä julkaistussa tutkimuksessa. Koska ei ollut järkevää pyytää samaa havaintoa toistamiseen, nämä kaksi ryhmää yhdistivät voimansa, mikä antoi heille mahdollisuuden yhdistää resurssinsa ja tietonsa selvittääkseen tämän järjestelmän todellisen luonteen.
”Etsimämme vaihtoehdot olivat melko selkeitä, hyvin erilaisia toisistaan ja helposti erotettavissa oikealla instrumentilla”, Rivinius sanoi. ”Sovimme, että järjestelmässä oli kaksi valonlähdettä. Avoin kysymys oli, kiertävätkö ne toisiaan hyvin lähellä, kuten hajoavan tähden skenaariossa, vai ovatko ne kaukana toisistaan, kuten mustan aukon skenaariossa.”
Näiden kahden vaihtoehdon erottamiseksi tähtitieteilijät käyttivät sekä VLTI:n GRAVITY-instrumenttia että ESO:n VLT:ssä olevaa Multi Unit Spectroscopic Explorer, eli MUSE-instrumenttia.
”MUSE vahvisti, ettei laajemmalla kiertoradalla ollut kirkasta seuralaista, kun taas GRAVITYn suuren erotuskyvyn ansiosta pystyttiin ertottamaan kaksi kirkasta valopistettä, joiden keskinäinen etäisyys on vain kolmannes Maan ja Auringon välisestä etäisyydestä”, Frost sanoi. ”Tämä tieto oli palapelin viimeinen pala, jonka avulla pääteltiin, että HR 6819 on kaksoistähtijärjestelmä, jossa ei ole mustaa aukkoa.”
”Paras tulkintamme järjestelmästä tähän mennessä on, että havaitsemme tätä kaksoistähtijärjestelmää hieman sen jälkeen, kun toinen tähdistä oli riistänyt kaasukehän pois kumppanitähdestään. Tämä on läheisissä kaksoistähtijärjestelmissä yleinen tapahtuma, jota joskus kutsutaan yleisesti nimellä ”tähtien vampirismi”, Bodensteiner selitti. Hän on nyt ESO felow Saksassa ja yksi uuden tutkimuksen kirjoittajajista. ”Samalla kun luovuttajatähdeltä riistettiin osa sen materiasta, niin vastaanottajatähti alkoi pyöriä nopeammin.”
”Tällaisen keskinäisen vuorovaikutuksen jälkeisen hetken havaitseminen on erittäin vaikeaa, koska se on niin lyhytkestoinen”, Frost lisäsi. ”Tämä tekee HR 6819:n havainnoista erittäin jännittäviä, koska se on täydellinen kohde, jonka avulla voidaan tutkia, miten tämä vampirismi vaikuttaa massiivisten tähtien kehitykseen. Tämä puolestaan lisää tietoamme näihin kohteisiin liittyvistä ilmiöistä, kuten gravitaatioaalloista ja rajuista supernovaräjähdyksistä.”
Tämä juuri perustettu Leuven-ESO:n yhteinen tutkimusryhmä aikoo nyt seurata HR 6819:ää tarkemmin VLTI:n GRAVITY-instrumentin avulla. Tutkijat tulevat tekemään järjestelmästä yhteistä tutkimusta ymmärtääkseen paremmin sen kehitystä, ominaisuuksia. Tämän tiedon avulla tutkijat saavat lisää tietoa myös muista kaksoistähtijärjestelmistä.
Mustien aukkojen etsimisen osalta tutkimusryhmä pysyy optimistisena. ”Tähtien massaiset mustat aukot ovat luonteeltaan hyvin vaikeasti ymmärrettäviä”, Rivinius sanoi. ”Mutta suuruusarviona voidaan sanoa, että pelkästään Linnunradalla on kymmeniä tai satoja miljoonia mustia aukkoja”, Baade lisäsi. On vain ajan kysymys, kunnes tähtitieteilijät löytävät ne.
Lisätietoa
Tämä tutkimus on esitelty artikkelissa “HR 6819 is a binary system with no black hole: Revisiting the source with infrared interferometry and optical integral field spectroscopy” (DOI: 10.1051/0004-6361/202143004), joka ilmestyy Astronomy & Astrophysics julkaisussa.
Tutkimus on saanut rahoitusta Euroopan tutkimusneuvostolta (ERC) osana Euroopan Unionin Horizon 2020 tutkimus- ja innovaatio-ohjelmaa (sopimusnumero 772225: MULTIPLES; PI: Hugues Sana).
Tutkimusryhmään kuuluvat: A. J. Frost (Institute of Astronomy, KU Leuven, Belgia [KU Leuven]), J. Bodensteiner (European Southern Observatory, Garching, Saksa [ESO]), Th. Rivinius (European Southern Observatory, Santiago, Chile [ESO Chile]), D. Baade (ESO), A. Mérand (ESO), F. Selman (ESO Chile), M. Abdul-Masih (ESO Chile), G. Banyard (KU Leuven), E. Bordier (KU Leuven, ESO Chile), K. Dsilva (KU Leuven), C. Hawcroft (KU Leuven), L. Mahy (Royal Observatory of Belgia, Brussels, Belgium), M. Reggiani (KU Leuven), T. Shenar (Anton Pannekoek Institute for Astronomy, University of Amsterdam, Alankomaat), M. Cabezas (Astronomical Institute, Academy of Sciences of Czechia, Prague, Tšekin tasavalta [ASCR]), P. Hadrava (ASCR), M. Heida (ESO), R. Klement (The CHARA Array of Georgia State University, Mount Wilson Observatory, Mount Wilson, USA) ja H. Sana (KU Leuven).
Euroopan eteläinen observatorio (ESO) tekee maailmankaikkeuden salaisuuksien tutkimisen mahdolliseksi kaikille tutkijoille ympäri maailman. Suunnittelemme, rakennamme ja operoimme huippuluokan maanpäälisiä observatorioita, joita tähtitieteilijät käyttävät jännittävien tutkimusongelmien ratkaisemiseen ja populääritähtitieteen edistämiseen. Me edistämme myös kansainvälistä yhteistyötä tähtitieteen alalla. ESO perustettiin hallitustenväliseksi järjestöksi vuonna 1962 ja nykyään ESO:ssa on mukana 16 jäsenvaltiota (Itävalta, Belgia, Tšekki, Tanska, Ranska, Suomi, Saksa, Irlanti, Italia, Alankomaat, Puola, Portugali, Espanja, Ruotsi, Sveitsi ja Yhdistynyt kuningaskunta) yhdessä Chilen isäntävaltion kanssa ja Australian kanssa strategisena kumppanina. ESO:n pääkonttori ja sen vierailijakeskus ja planetaario, ESO Supernova, sijaitsevat lähellä Müncheniä Saksassa. Chilen Atacaman aavikko on upea paikka, jossa on ainutlaatuiset olosuhteet tähtitaivaan tarkkailuun. Se on kaukoputkiemme sijoituspaikka. ESO:lla on kolme havaintopaikkaa: La Silla, Paranal ja Chajnantor. Paranalissa ESO operoi Very Large Telescope (VLT) kaukoputkea ja siihen liittyvää Very Large Telescope Interferometria sekä paikalla sijaitsevia taivaankartoitusteleskooppeja: infrapuna-alueella toimivaa VISTAa ja näkyvän valon alueella toimivaa VLT Survey Teleskooppia. Paranalissa ESO isännöi ja operoi myös Cherenkov Telescope Array South havaintolaitetta, joka on maailman suurin ja herkin gamma-alueella havaitseva observatorio. ESO operoi yhdessä kansainvälisten kumppaneiden kanssa APEX- ja ALMA-observatriota Chajnantorilla, jotka ovat kaksi millimetri- ja alimillimetrin alueella toimivaa havaintolaitetta. Rakennamme parhaillaan Paranalin lähelle Cerro Armazonesille "maailman suurinta silmää taivaalle”, ESO:n Erittäin suurta kaukoputkea (Extremely Large Telescope, ELT). Santiagossa, Chilessä sijaitsevista toimipisteistämme tuemme toimintaamme Chilessä ja olemme yhteydessä chileläisiin yhteistyökumppaneihin ja yhteiskuntaan.
Linkit
- Tutkimusartikkeli
- Blogiteksti (saatavilla julkaisusulun jälkeen)
- VLT:n ja VLTI:n kuvia
- Median edustaja: Tilaa uutiskirje saadaksesi julkaisusulun alaiset uutiset omalla kielelläsi
- Tukija, onko sinulla kerrottavaa? Pitchaa oma tutkimuksesi!
Yhteystiedot
Abigail Frost
KU Leuven
Leuven, Belgium
Puh.: +56-2-2463-3280
Matkapuhelin: +56-9-3548-9255
Sähköposti: abi.frost@kuleuven.be
Thomas Rivinius
European Southern Observatory
Santiago, Chile
Puh.: +56-9-8288-4950
Sähköposti: triviniu@eso.org
Julia Bodensteiner
European Southern Observatory
Garching bei München, Germany
Puh.: +49-89-3200-6409
Sähköposti: julia.bodensteiner@eso.org
Dietrich Baade
European Southern Observatory
Garching bei München, Germany
Puh.: +49-89-6096-295
Sähköposti: dbaade@eso.org
Hugues Sana
KU Leuven
Leuven, Belgium
Puh.: +32-16-3743-61
Sähköposti: hugues.sana@kuleuven.be
Bárbara Ferreira
ESO Media Manager
Garching bei München, Germany
Puh.: +49-89-3200-6670
Matkapuhelin: +49-151-2416-6400
Sähköposti: press@eso.org
Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network
ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org
Tiedotteesta
Tiedote nr.: | eso2204fi |
Nimi: | HR 6819 |
Tyyppi: | Milky Way : Star : Grouping : Binary Local Universe : Star : Evolutionary Stage : Black Hole |
Facility: | Very Large Telescope, Very Large Telescope Interferometer |
Instruments: | GRAVITY, MUSE |
Science data: | 2022A&A...659L...3F |
Our use of Cookies
We use cookies that are essential for accessing our websites and using our services. We also use cookies to analyse, measure and improve our websites’ performance, to enable content sharing via social media and to display media content hosted on third-party platforms.
ESO Cookies Policy
The European Organisation for Astronomical Research in the Southern Hemisphere (ESO) is the pre-eminent intergovernmental science and technology organisation in astronomy. It carries out an ambitious programme focused on the design, construction and operation of powerful ground-based observing facilities for astronomy.
This Cookies Policy is intended to provide clarity by outlining the cookies used on the ESO public websites, their functions, the options you have for controlling them, and the ways you can contact us for additional details.
What are cookies?
Cookies are small pieces of data stored on your device by websites you visit. They serve various purposes, such as remembering login credentials and preferences and enhance your browsing experience.
Categories of cookies we use
Essential cookies (always active): These cookies are strictly necessary for the proper functioning of our website. Without these cookies, the website cannot operate correctly, and certain services, such as logging in or accessing secure areas, may not be available; because they are essential for the website’s operation, they cannot be disabled.
Functional Cookies: These cookies enhance your browsing experience by enabling additional features and personalization, such as remembering your preferences and settings. While not strictly necessary for the website to function, they improve usability and convenience; these cookies are only placed if you provide your consent.
Analytics cookies: These cookies collect information about how visitors interact with our website, such as which pages are visited most often and how users navigate the site. This data helps us improve website performance, optimize content, and enhance the user experience; these cookies are only placed if you provide your consent. We use the following analytics cookies.
Matomo Cookies:
This website uses Matomo (formerly Piwik), an open source software which enables the statistical analysis of website visits. Matomo uses cookies (text files) which are saved on your computer and which allow us to analyze how you use our website. The website user information generated by the cookies will only be saved on the servers of our IT Department. We use this information to analyze www.eso.org visits and to prepare reports on website activities. These data will not be disclosed to third parties.
On behalf of ESO, Matomo will use this information for the purpose of evaluating your use of the website, compiling reports on website activity and providing other services relating to website activity and internet usage.
Matomo cookies settings:
Additional Third-party cookies on ESO websites: some of our pages display content from external providers, e.g. YouTube.
Such third-party services are outside of ESO control and may, at any time, change their terms of service, use of cookies, etc.
YouTube: Some videos on the ESO website are embedded from ESO’s official YouTube channel. We have enabled YouTube’s privacy-enhanced mode, meaning that no cookies are set unless the user actively clicks on the video to play it. Additionally, in this mode, YouTube does not store any personally identifiable cookie data for embedded video playbacks. For more details, please refer to YouTube’s embedding videos information page.
Cookies can also be classified based on the following elements.
Regarding the domain, there are:
- First-party cookies, set by the website you are currently visiting. They are stored by the same domain that you are browsing and are used to enhance your experience on that site;
- Third-party cookies, set by a domain other than the one you are currently visiting.
As for their duration, cookies can be:
- Browser-session cookies, which are deleted when the user closes the browser;
- Stored cookies, which stay on the user's device for a predetermined period of time.
How to manage cookies
Cookie settings: You can modify your cookie choices for the ESO webpages at any time by clicking on the link Cookie settings at the bottom of any page.
In your browser: If you wish to delete cookies or instruct your browser to delete or block cookies by default, please visit the help pages of your browser:
Please be aware that if you delete or decline cookies, certain functionalities of our website may be not be available and your browsing experience may be affected.
You can set most browsers to prevent any cookies being placed on your device, but you may then have to manually adjust some preferences every time you visit a site/page. And some services and functionalities may not work properly at all (e.g. profile logging-in, shop check out).
Updates to the ESO Cookies Policy
The ESO Cookies Policy may be subject to future updates, which will be made available on this page.
Additional information
For any queries related to cookies, please contact: pdprATesoDOTorg.
As ESO public webpages are managed by our Department of Communication, your questions will be dealt with the support of the said Department.