Lehdistötiedote

Tähden hetki valokeilassa

10. helmikuuta 2016

Hiljattain muodostunut tähti valaisee ympäröiviä kosmisia pilviä tässä uudessa kuvassa Chilessä sijaitsevalta ESO:n La Sillan observatoriolta. Tähteä HD 97300 ympäröivien laajojen pilvien tomuhiukkaset hajottavat sen valoa, samoin kuin auton valot ympäröivässä sumussa, ja saavat aikaan heijastussumun IC 2631. Vaikka HD 97300 on tällä hetkellä valokeilassa, juurikin sen niin näyttäväksi saava tomu kuuluttaa uusien, mahdollisesti näyttämön valtaavien, tulevien tähtien syntymää.

Tämän MPG/ESO 2.2-metrin teleskoopin uuden kuvan esittämä hohtava alue on nimellä IC 2631 tunnettu heijastussumu. Nämä kohteet ovat kosmisen tomun pilviä, jotka heijastavat läheisen tähden valoa avaruuteen luoden tässä taltioidun kaltaisia vaikuttavia valoesityksiä. IC 2631 on kirkkain sumu Kameleontin tähtienmuodostusalueessa, joka on suuri lukuisia vastasyntyneitä ja muodostumassa olevia tähtiä käsittävä kaasu- ja tomupilvien alue. Alue sijaitsee noin 500 valovuoden etäisyydellä eteläisen taivaan Kameleontin tähdistössä (Chamaeleon).

Sumua IC 2631 valaisee yksi nuorimmista ja sekä massivisimmista että kirkkaimmista naapuruston tähdistä, HD 97300. Tämä alue on täynnä tähtien valmistamiseen soveltuvaa materiaa, mikä on ilmeistä tässä kuvassa IC 2631:n ylä- ja alapuolella näkyvistä pimeistä sumuista. Pimeissä sumuissa on niin tiheässä kaasua ja tomua, että ne estävät taustan tähtien valon kulun.

Tähden HD 97300 aikaansaamien kaltaiset heijastussumut ainoastaan hajottavat tähtien valoa avaruuteen. Paljon suurienergiaisempi tähden valo, kuten hyvin kuumista uusista tähdistä löyhähtävä ultraviolettisäteily, saattaa ionisoida lähialueiden kaasua saaden sen säteilemään itsekseen. Nämä emissiosumut viittaavat kuumempien ja tehokkaampien tähtien läsnäoloon. Aikuisuudessaan ne voi havaita tuhansien valovuosien etäisyydeltä. HD 97300 ei ole niin tehokas ja sen hetki valokeilassa ei tule kestämään kauaa.

Lisähuomiot

Lehdistötiedotteen teksti kertoi alunperin sumun kirkkaimman tähden, HD 97300, olevan T Tauri -tähden. Kirjallisuus on kuitenkin jokseenkin yksimielinen siitä, että kyseessä on jonkin verran massiivisempi pääsarjaa edeltävän vaiheen tähti, jonka luokka on Herbig Ae/Be. Pahoittelemme virhettä.

Lisätietoa

ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 16 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on yksi maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, ALMA-teleskoopin pääyhteistyökumppaneista. Lähellä Paranalia sijaitsevalla Cerro Armazonesilla ESO rakentaa 39-metrin kokoista E-ELT -teleskooppia (European Extremely Large Telescope), josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Linkit

Yhteystiedot

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: rhook@eso.org

Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1605.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1605fi
Nimi:IC 2631
Tyyppi:Milky Way : Nebula : Appearance : Reflection
Facility:MPG/ESO 2.2-metre telescope
Instruments:WFI

Kuvat

Young star lights up reflection nebula IC 2631
Young star lights up reflection nebula IC 2631
Englanniksi
The location of the reflection nebula IC 2631 in the constellation of Chameleon
The location of the reflection nebula IC 2631 in the constellation of Chameleon
Englanniksi
The sky around reflection nebula IC 2631
The sky around reflection nebula IC 2631
Englanniksi

Videot

Zooming in on the young star in the reflection nebula IC 2631
Zooming in on the young star in the reflection nebula IC 2631
Englanniksi
Close-up of the reflection nebula IC 2631
Close-up of the reflection nebula IC 2631
Englanniksi