Lehdistötiedote

Uusien tähtien loistelias esittäytyminen

11. maaliskuuta 2015

Tämä eteläisen taivaan Alttarin tähdistön (Ara) dramaattinen maisema on taivaallisten kohteiden aarreaitta. Tähtijoukot, emissiosumut ja aktiiviset tähtienmuodostusalueet ovat vain joitakin tällä noin 4000 valovuoden etäisyydellä Maasta sijaitsevalla alueella havaittavia aarteita. Tämä kaunis uusi kuva on tähän mennessä yksityiskohtaisin kuva tästä taivaan alueesta. Se otettiin Chilessä sijaitsevan, ESO:n Parananlin observatorion VST-teleskoopilla (VLT Survey Telescope).

Kuvan keskustassa on avoin tähtijoukko NGC 6193, joka käsittää noin 30 kirkasta tähteä ja muodostaa Ara OB1 -assosiaation. Kaksi kirkkainta tähteä ovat hyvin kuumia jättiläistähtiä. Yhdessä ne ovat kuvassa tähtijoukon oikealla puolella näkyvän läheisen, nimellä Kehäsumu tai NGC 6188 tunnetun emissiosumun tärkeimmät valaisijat.

Tähtien assosiaatio on suuri joukko löyhästi toisiinsa sidoksissa olevia tähtiä, jotka eivät ole vielä täysin ajelehtineet tiehensä alkuperäiseltä muodostumispaikaltaan. OB-assosiaatiot koostuvat pääosin hyvin nuorista sinivalkoisista tähdistä, jotka ovat noin 100 000 kertaa kirkkaampia kuin Aurinko ja 10-50 kertaa massiivisempia.

Kehäsumu on näyttävä tummien ja kirkkaiden pilvien valli, joka osoittaa nimellä RCW 108 tunnetun molekylaarisen pilven sisällä olevan aktiivisen tähtienmuodostusalueen ja assosiaation muun osan välisen rajan sijainnin [1]. Pilven RCW 108 ympärillä oleva alue koostuu pääasiassa vedystä, tähtienmuodostuksen tärkeimmästä valmistusaineesta. Tällaisia alueita kutsutaan myös H II -alueiksi.

NGC 6193:n tähdistä tuleva ultraviolettisäteily ja intensiivinen tähtituuli näyttävät ohjaavan tähtienmuodostuksen seuraavaa sukupolvea ympäröivissä kaasu- ja tomupilvissä. Kaasuriekaleiden romahtaessa kasaan ne kuumenevat ja muodostavat ennen pitkää uusia tähtiä.

Pilven muodostaessa uusia tähtiä se samanaikaisesti kuluu pois aikaisempien tähtien tähtituulien ja säteilyn sekä rajujen supernovaräjähdysten vaikutuksesta. Tällä tavoin tällaiset tähtiä muodostavat H II -alueet elävät vain joitain miljoonia vuosia. Tähtienmuodostus on hyvin tehoton prosessi, jossa vain noin 10% materiasta osallistuu prosessiin ja loput leviävät avaruuteen.

Kehäsumu osoittaa myös merkkejä varhaisesta "pilarien muodostuksen" vaiheesta, mikä tarkoittaa sitä, että tulevaisuudessa se saattaa päätyä näyttämään samanlaiselta kuin hyvin tunnetut tähtienmuodostusalueet kuten Kotkasumu (Messier 16, joka käsittää kuuluisat Luomisen pilarit) ja Kartiosumu (NGC 2264:n osa).

Tämä yksittäinen, näyttävä kuva koostettiin itse asiassa yli 500 erillisestä kuvasta, jotka otettiin neljän erilaisen värisuotimen kanssa VST-teleskoopilla. Kokonaisvalotusaika on yli 56 tuntia. Se on tähän mennessä yksityiskohtaisin kuva tästä alueesta.

Lisähuomiot

[1] Tällä kaasusumulla on lisäksi hieman vaatimatonta mainetta tähtitieteilijöiden keskuudessa, sillä aikaisempaa kuvaa siitä käytettiin ESO:n kokoaman tähtitieteilijöiden tietokoneohjelmien kokoelma-DVD-levyn kannessa. Scisoft-nimisen levyn uusin versio julkaistiin muutama viikko sitten. Kaasusumua kutsutaan kansikuvan johdosta myös nimellä Scisoft-sumu.

Lisätietoa

ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 16 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on yksi maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, ALMA-teleskoopin pääyhteistyökumppaneista. Lähellä Paranalia sijaitsevalla Cerro Armazonesilla ESO rakentaa 39-metrin kokoista E-ELT -teleskooppia (European Extremely Large Telescope), josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Linkit

Yhteystiedot

Richard Hook
ESO, Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: rhook@eso.org

Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1510.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1510fi
Nimi:NGC 6188, NGC 6193
Tyyppi:Milky Way : Star : Grouping : Cluster : Open
Milky Way : Nebula : Appearance : Emission : H II Region
Milky Way : Nebula : Appearance : Dark
Facility:VLT Survey Telescope
Instruments:OmegaCAM

Kuvat

Star cluster NGC 6193 and nebula NGC 6188
Star cluster NGC 6193 and nebula NGC 6188
Englanniksi
The open star cluster NGC 6193 in the constellation of Ara
The open star cluster NGC 6193 in the constellation of Ara
Englanniksi

Videot

Zooming in on the star cluster NGC 6193 and nebula NGC 6188
Zooming in on the star cluster NGC 6193 and nebula NGC 6188
Englanniksi
Close-up view of the star cluster NGC 6193 and nebula NGC 6188
Close-up view of the star cluster NGC 6193 and nebula NGC 6188
Englanniksi