Lehdistötiedote

Puola liittyy Euroopan eteläiseen observatorioon

28. lokakuuta 2014

Professori Lena Kolarska-Bobińska, Puolan tiede- ja korkeakoulutusministeri allekirjoitti tänään sopimuksen, joka johtaa maan liittymiseen Euroopan eteläiseen observatorioon (ESO) — maailman tuotteliaimpaan Maan pinnalta havaintoja tekevään observatorioon. ESO odottaa innolla pääsevänsä toivottamaan Puolan tervetulleeksi jäsenmaakseen seuraavana vuorossa olevan liittymissopimuksen vahvistamisen jälkeen.

Ministeri Kolarska-Bobińska ja ESO:n pääjohtaja Tim de Zeeuw allekirjoittivat Puolan liittymissopimuksen tänään Varsovassa, Puolassa, muiden Puolan ja ESO:n merkittävien toimihenkilöiden läsnäollessa. Koska tämä sopimus merkitsee liittymistä kansainväliseen sopimukseen, esitetään se nyt Puolan parlamentin vahvistettavaksi [1]. Sopimuksen allekirjoittaminen seurasi sen yksimielistä hyväksymistä ESO:n johtokunnan ylimääräisessä kokouksessa 8. lokakuuta 2014.

"Olemme innoissamme siitä, että ESO-jäsenyytemme on näköpiirissä," sanoi ministeri Kolarska-Bobińska. “Tämä avaa meille monia mahdollisuuksia tulevaisuudessa ja vie Puolan teollisuutta, tiedettä ja teknologiaa eteenpäin. Tämä on eurooppalaisen tähtitieteen suurenmoisen kumppanuuden alku ja vahvistaa myös suhteitamme Chileen, jonka kanssa teemme jo tiivistä yhteistyötä liittyen esimerkiksi kaivosteollisuuteen, joka on toinen alue, jolla Chilen luonnonolosuhteet ovat merkittävät."

ESO:n ja Puolan yhteys ulottuu niiden tähtitieteellisiä yhteisöjä pitemmälle. Esimerkiksi viimeisin ESO:n teollisuuspäivä järjestettiin Varsovassa tammikuussa 2013. Tämä tapahtuma antoi ESO:lle mahdollisuuden tiedottaa puolalaiselle teollisuudelle ESO:n tämänhetkisistä laitoksista ja tulevaisuudensuunnitelmista, mukaanlukien E-ELT -teleskoopin (European Extremely Large Telescope) rakentamisesta.

"Odotamme innolla saavamme Puolan organisaatiomme jäseneksi," sanoi ESO:n pääjohtaja Tim de Zeeuw. "Puolalla on vahva tähtitieteellinen yhteisö, joka vahvistaa ESO:n osaamista kautta kaikkien jäsenmaiden, esimerkiksi aikasarjatähtitieteessä. Puola pääsee käyttämään joitakin maailman parhaista teleskoopeista ja observatorioista, mukaanlukien Paranalin VLT-teleskooppi, ALMA Chajnantorissa ja, tulevan vuosikymmenen aikana, Armazonesin E-ELT -teleskooppi, mikä tulee olemaan valtava harppaus eteenpäin. Puola voi nyt osallistua E-ELT -teleskoopin rakennustöihin."

Aurinkokunnan keskipisteeksi Aurinkoa Maapallon sijaan ehdottaneen Nikolaus Kopernikuksen kotimaalla, Puolalla on tähtitieteen värikäs perinne, joka ulottuu tähän päivään. "Puolalaiset tähtitieteilijät ovat edistäneet suuresti tähtitieteellistä tutkimusta viime vuosina ja ESO:on liittymisemme myötä tämä tulee vain lisääntymään," sanoi ministeri Kolarska-Bobińska.

Lisähuomiot

[1] Puolan ESO-jäsenyyden vahvistamisen jälkeen ESO:n jäsenmaat ovat Alankomaat, Belgia, Brasilia (jäsenyys odottaa vahvistamista), Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta.

Lisätietoa

ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 15 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, vallankumouksellisen ALMA-teleskoopin eurooppalainen yhteistyökumppani. Parhaillaan ESO suunnittelee 39-metrin kokoista optisen/lähi-infrapuna-alueen European Extremely Large -teleskooppia (E-ELT) josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Yhteystiedot

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: rhook@eso.org

Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1433.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1433fi
Nimi:ESO Director General, ESO Member States
Tyyppi:Unspecified : People
Facility:Other

Kuvat

Puolan allekirjoitusseremonia
Puolan allekirjoitusseremonia
The signing ceremony with Poland
The signing ceremony with Poland
Englanniksi