Lehdistötiedote
Kiittämättömän jälkeläisen muovaama ja tuhoama tähtikohtu
2. heinäkuuta 2014
Nimellä Gum 15 kutsuttu vähän tunnettu kosmisen kaasun ja tomun pilvi on kuumien, nuorten tähtien syntymäpaikka ja koti. Nämä kauniit ja tappavat tähdet muovaavat kotisumunsa ulkonäköä ja siirtyessään aikuisuuteen johtavat ennen pitkää sen kuolemaan.
Tämä kuva otettiin osana ESOn Cosmic Gems (kosmiset jalokivet) -ohjelmaa [1] käyttäen Chilessä sijaitsevan La Sillan observatorion MPG/ESO 2.2-metrin teleskooppia. Se esittää noin 3000 valovuoden etäisyydellä Maasta Purjeen tähdistössä (Vela) sijaitsevaa sumua Gum 15 [2]. Hohtava pilvi on näyttävä esimerkki HII-alueesta [3]. Tällaiset pilvet muodostavat joitakin kaikkein näyttävimmistä näkemistämme tähtitieteellisistä kohteista: esimerkiksi Kotkasumu (joka käsittää Luomisen pilareiksi kutsutun piirteen), Orionin suuri sumu ja tämä vähemmän tunnettu esimerkki, Gum 15.
Vety (H) on maailmankaikkeuden yleisin alkuaine ja sitä voidaan löytää käytännössä kaikista tähtitieteilijöiden tutkimista ympäristöistä. HII-alueet ovat erilaisia, koska ne käsittävät merkittäviä määriä ionisoitunutta vetyä — vetyatomeita, joilta suurienergiaiset vuorovaikutukset ultraviolettifotonien (valohiukkasten) kanssa ovat riistäneet niiden elektronit. Ionisoituneiden vety-ytimien kaapatessa elektronit takaisin ne säteilevät valoa erilaisilla luonteenomaisilla aallonpituuksilla. Yksi näistä antaa Gum 15:n kaltaisille kaasusumuille niiden punaisehkon hohteen — hohteen, jota tähtitieteilijät kutsuvat vety-alfaksi (Hα).
HII-alueissa ionisoivat fotonit tulevat alueen nuorista, kuumista tähdistä eikä Gum 15 ole tästä poikkeus. Tämän kuvan keskellä voi nähdä yhden syyllisistä: tähden HD 74804, joka on nimellä Collinder 197 tunnetun tähtijoukon kirkkain tähti.
Tämän kaasusumun kauneutta korostava laikukas, epäsäännöllinen ulkonäkö ei ole epätavallinen HII-alueelle ja on jälleen seurausta sen sisällä olevista tähdistä. HII-alueilla on erilaisia muotoja, koska niiden sisällä olevien tähtien ja kaasun jakauma on niin epäsäännöllinen. Gum 15:n muotojen kiinnostavuutta lisää tämän kuvan keskellä näkyvä peittävän tomun haarautunut tumma läiskä sekä jotkin sitä halkovat himmeät siniset heijastusrakenteet. Tämä tomun piirre saa kaasusumun muistuttamaan suurempaa ja himmeämpää versiota paremmin tunnetusta Trifidisumusta (Messier 20), vaikka tässä tapauksessa nimi Haarasumu olisi osuvampi.
Tämänkaltainen HII-alue saattaa synnyttää tuhansia tähtiä useiden miljoonien vuosien aikana. Jotkin näistä tähdistä saavat sen hohtamaan ja muovaavat sen muotoja. Nämä tähdet tulevat aikanaan tuhoamaan sen. Kun vast'ikään luodut tähdet ovat kulkeneet lapsuusvaiheidensa läpi, näistä suurista tähdistä virtaavat voimakkaat hiukkastuulet muovaavat ja hajoittavat niitä ympäröivän kaasun ja kun kaikkein suurimmat näistä tähdistä alkavat kuolla, Gum 15 kuolee niiden mukana. Jotkin tähdistä ovat niin suuria, että ne lähtevät pamauksen kera, räjähtäen supernovina ja hajoittaen alueen viimeisetkin HII:n rippeet jättäen jälkeensä vain nuorten tähtien joukon.
Lisähuomiot
[1] ESOn Cosmic Gems (kosmiset jalokivet) -ohjelma on koulutuksen ja viestinnän tarkoituksiin perustettu viestintähanke, joka tuottaa kuvia kiinnostavista, arvoituksellisista tai viehättävistä kohteista käyttäen ESOn teleskooppeja. Ohjelma käyttää teleskooppiaikaa, jota ei voida käyttää tieteellisiin havaintoihin. Kaikkea kerättyä havaintoaineistoa voidaan käyttää myös tieteellisiin tarkoituksiin ja se on tähtitieteilijöiden saatavilla ESOn tiedearkiston kautta.
[2] Tämän kohteen nimi tulee australialaiselta tähtitieteilijältä Colin Gumilta, joka julkaisi luettelon HII-alueista vuonna 1955.
[3] HII (eli "H kaksi") -alueet ovat suuria kaasun ja tomun pilviä, joissa tapahtuu tähtienmuodostuksen ryöppyjä ja joissa on vastasyntyneitä tähtiä.
Lisätietoa
ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 15 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, vallankumouksellisen ALMA-teleskoopin eurooppalainen yhteistyökumppani. Parhaillaan ESO suunnittelee 39-metrin kokoista optisen/lähi-infrapuna-alueen European Extremely Large -teleskooppia (E-ELT) josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.
Linkit
- Valokuvia MPG/ESO 2.2-metrin teleskoopista
- MPG/ESO 2.2-metrin teleskoopilla otettuja kuvia
- Valokuvia La Sillalta
Yhteystiedot
Richard Hook
ESO, Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: rhook@eso.org
Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network
ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org
Tiedotteesta
Tiedote nr.: | eso1420fi |
Nimi: | Gum 15 |
Tyyppi: | Milky Way : Nebula : Type : Star Formation |
Facility: | MPG/ESO 2.2-metre telescope |
Instruments: | WFI |