Lehdistötiedote

Tulipunainen tutkielma

16. huhtikuuta 2014

Tämä uusi kuva ESOn Chilessä sijaitsevalta La Sillan observatoriolta paljastaa nimellä Gum 41 kutsutun vetypilven. Tämän vähän tunnetun sumun keskellä kirkkaat ja kuumat nuoret tähdet huokuvat suurienergiaista säteilyä, joka saa ympäröivän vedyn hohtamaan tyypillistä punaisen sävyistä valoa.

Tämä eteläisen taivaan alue Kentaurin tähdistössä (Centaurus) on monien kirkkaiden sumujen koti. Niistä kukin liittyy kuumiin, vastasyntyneisiin tähtiin, jotka muodostuivat vetykaasupilvistä. Uusien tähtien kiivas säteily virittää niitä ympäröivän jäännösvedyn saaden kaasun hohtamaan tähtienmuodostusalueille tyypillistä punaisen sävyistä valoa. Toinen kuuluisa esimerkki tästä ilmiöstä on Laguunisumu (eso0936), valtava pilvi, joka hohtaa samanlaisin tulipunaisin sävyin.

Tämän kuvan sumu sijaitsee noin 7300 valovuoden etäisyydellä Maasta. Australialainen tähtitieteilijä Colin Gum löysi sen lähellä Canberraa sijaitsevan Mount Stromlon observatorion ottamista kuvista ja sisällytti sen 84 emissiosumun luetteloonsa, joka julkaistiin vuonna 1955. Gum 41 on itse asiassa pieni osa suurempaa Lambda Centaurin sumuksi kutsuttua rakennelmaa, joka tunnetaan myös eksoottisemmalla nimellä Juokseva kana -sumu (eso1135). Gum kuoli traagisesti nuorena hiihtotapaturmassa Sveitsissä vuonna 1960.

Tässä kuvassa sumusta Gum 41 pilvet näyttävät varsin tiheiltä ja kirkkailta, mutta tämä on itse asiassa harhaanjohtavaa. Jos hypoteettinen ihmis-avaruusmatkaaja voisi kulkea tämän sumun halki, on todennäköistä, että hän ei edes huomaisi sitä sillä — jopa läheltä katsottuna — se olisi liian himmeä paljain silmin nähtäväksi. Tämä auttaa selittämään, miksi tämä suuri kohde odotti keksimistään 1900-luvun puoliväliin asti. Sen valo jakaantuu hyvin ohuelti eikä punaista hohdetta voi nähdä paljain silmin.

Tämä uusi muotokuva sumusta Gum 41 — todennäköisesti paras tähän mennessä tästä välttelevästä kohteesta otettu — on muodostettu käyttämällä havaintoaineistoa Chilessä sijaitsevan La Sillan observatorion MPG/ESO 2.2-metrin teleskoopin WFI-havaintolaitteelta (Wide Field Imager). Se on yhdistetty sinisellä, vihreällä ja punaisella suotimella otetuista kuvista sekä kuvasta, jota varten käytettiin vedyn punaisen hohteen erottamaan suunniteltua erikoissuodinta.

Lisätietoa

ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 15 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, vallankumouksellisen ALMA-teleskoopin eurooppalainen yhteistyökumppani. Parhaillaan ESO suunnittelee 39-metrin kokoista optisen/lähi-infrapuna-alueen European Extremely Large -teleskooppia (E-ELT) josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Linkit

Yhteystiedot

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: rhook@eso.org

Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1413.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1413fi
Nimi:Gum 41
Tyyppi:Milky Way : Nebula : Type : Star Formation
Facility:MPG/ESO 2.2-metre telescope
Instruments:WFI

Kuvat

Tähtienmuodostusalue Gum 41
Tähtienmuodostusalue Gum 41
Tähtienmuodostusalue Gum 41 Kentaurin tähdistössä
Tähtienmuodostusalue Gum 41 Kentaurin tähdistössä

Videot

Zoomaten tähtienmuodostusalueeseen Gum 41
Zoomaten tähtienmuodostusalueeseen Gum 41
Panoroiden halki tähtienmuodostusalueen Gum 41
Panoroiden halki tähtienmuodostusalueen Gum 41