Lehdistötiedote

Timantteja skorpionin hännässä

ESOn uusi kuva tähtijoukosta Messier 7

19. helmikuuta 2014

Uusi kuva ESOn La Sillan observatoriolta Chilestä esittää kirkasta tähtijoukkoa Messier 7. Se löytyy helposti paljaalla silmällä Skorpionin tähdistön hännän läheltä ja se on yksi huomattavimpia tähtitaivaan avoimia tähtijoukkoja, mistä syystä se on tärkeä tähtitieteen tutkimuskohde.

Myös nimellä NGC 6475 tunnettu Messier 7 on noin sadan tähden kirkas tähtijoukko jokseenkin 800 valovuoden etäisyydellä Maasta. Tässä uudessa MPG/ESO 2.2-metrin teleskoopin Wide Field Imager -havaintolaitteella otetussa kuvassa se erottuu satojen tuhansien himmeämpien tähtien runsaslukuista joukkoa vasten Linnunradan keskustan suunnassa.

Noin 200 miljoonaa vuotta vanhana Messier 7 on tyypillinen keski-ikäinen avoin tähtijoukko, joka ulottuu avaruudessa noin 25 valovuoden alueelle. Vanhetessaan kuvan kirkkaimmat tähdet, eli noin kymmenes tähtijoukon kaikista tähdistä, räjähtää voimakkaina supernovina. Kauemmas tulevaisuuteen katsoen, jäljelle jääneet paljon runsaslukuisemmat himmeät tähdet ajelehtivat hitaasti hajalleen, kunnes niitä ei voi enää tunnistaa tähtijoukoksi.

Avoimet tähtijoukot, kuten Messier 7, ovat tähtijoukkoja, joiden tähdet syntyvät lähes samaan aikaan samassa paikassa kotigalaksiensa valtavista kosmisista kaasu- ja tomupilvistä. Tämä tähtijoukot ovat tiedemiehistsä hyvin kiinnostavia, sillä niiden tähdillä on jokseenkin sama ikä ja kemiallinen koostumus. Tästä syystä ne ovat korvaamattomia tähtien rakennetta ja kehitystä tutkittaessa.

Tämän kuvan mielenkiintoinen piirre on, että vaikka siinä on runsaasti tähtiä, tausta ei silti ole tasainen vaan siinä näkyy selviä tomuviiruja. Tämä lienee todennäköisimmin sattumanvarainen tähtijoukon ja tomupilvien ryhmittyminen. Vaikka onkin houkuttelevaa ajatella, että nämä tummat viirut olisivat tähtijoukon muodostaneen tomupilven jäänteitä, Linnunrata tekee lähes täyden kierroksen keskustan ympäri tämän tähtijoukon elinaikana ja tällä välin tapahtuu paljon tähtien ja tomun uudelleenjärjestäytymistä. Täten Messier 7:n muodostaneet tomu ja kaasu sekä itse tähtijoukko ovat menneet omia teitään jo kauan sitten.

Tämän tähtijoukon mainitsi ensimmäisenä matemaatikko ja tähtitieteilijä Klaudios Ptolemaios jo niin varhain kuin vuonna 130. Hän kuvaili sitä "sumuksi, joka seuraa Skorpionin pistintä", mikä oli siinä mielessä tarkka kuvaus, että paljaalla silmällä se näyttää sumealta valoläikältä Linnunradan tummaa taustaa vasten. Hänen kunniakseen tähtijoukkoa Messier 7 kutsutaan joskus Ptolemaioksen joukoksi. Vuonna 1764 Charles Messier sisällytti sen seitsemäntenä kohteena Messierin luetteloonsa. Myöhemmin, 1800-luvulla, John Herschel kuvaili tämän kohteen ulkonäköä kaukoputken läpi nähtynä määritteellä "harvakseltaan levinnyt tähtien joukko", mikä on siitä täydellinen yhteenveto.

Lisätietoa

ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 15 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, vallankumouksellisen ALMA-teleskoopin eurooppalainen yhteistyökumppani. Parhaillaan ESO suunnittelee 39-metrin kokoista optisen/lähi-infrapuna-alueen European Extremely Large -teleskooppia (E-ELT) josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Linkit

Yhteystiedot

Richard Hook
ESO, Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: rhook@eso.org

Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1406.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1406fi
Nimi:M 7, Messier 7, NGC 6475
Tyyppi:Milky Way : Star : Grouping : Cluster : Open
Facility:MPG/ESO 2.2-metre telescope
Instruments:WFI

Kuvat

Tähtijoukko Messier 7
Tähtijoukko Messier 7
Kirkas tähtijoukko Messier 7 Skorpionin tähdistössä
Kirkas tähtijoukko Messier 7 Skorpionin tähdistössä

Videot

Zoomaten kirkkaaseen tähtijoukkoon Messier 7
Zoomaten kirkkaaseen tähtijoukkoon Messier 7
Panoroiden halki kirkkaan tähtijoukon Messier 7
Panoroiden halki kirkkaan tähtijoukon Messier 7