Lehdistötiedote

Kartoitusteleskoopin aarreaitan esinäytös

VST-teleskooppi kuvaa Laguunisumua

22. tammikuuta 2014

ESOn Chilessä sijaitsevan Paranalin observatorion VST-teleskooppi (VLT Survey Telescope) on taltioinut tämän runsaita yksityiskohtia pursuavan uuden kuvan Laguunisumusta. Tämä jättimäinen kaasu- ja tomupilvi luo kiivaasti kirkkaita, nuoria tähtiä ja on nuorten tähtijoukkojen koti. Tämä kuva on pikkuruinen osa vain yhdestä ESOn teleskoopeilla suoritettavasta yhdestätoista julkisesta taivaan kartoituksesta. Yhdessä ne tarjoavat valtavan julkisesti saatavilla olevan aineiston maailmanlaajuisen tähtitieteilijäyhteisön käyttöön.

Laguunisumu on mielenkiintoinen kohde noin 5000 valovuoden etäisyydellä meistä Jousimiehen tähdistössä (Sagittarius). Myös nimellä Messier 8 tunnettu sumu on jättimäinen, halkaisijaltaan 100 valovuoden pilvi, jossa uusia tähtiä syntyy sen kaasu- ja tomupatsaissa [1]. Tämä uusi 16 000 pikseliä leveä kuva tulee VST-teleskoopilta (VLT Survey Telescope), joka on toinen Pohjois-Chilessä sijaitsevista ESOn Paranalin observatorion kartoitukseen omistetuista teleskoopeista. Kuvan zoomattava versio tarjoaa katsojalle tutkia tämän kiehtovaa kohdetta joka puolelta.

VST-teleskooppia ei suunnattu Laguunisumuun tarkoituksella. Se vain oli mukana valtavassa paljon suuremman osan Linnunrataa kattaneessa kuvakartoituksessa, jonka nimi on VPHAS+. VPHAS+ on vain yksi kolmesta VST-teleskoopilla suoritettavasta näkyvän valon kuvakartoituksesta. Näitä täydentävät kuusi VISTA-teleskoopin infrapunakartoitusta.

Kartoitukset pyrkivät vastaamaan moneen tärkeään nykytähtitieteen kysymykseen. Näihin sisältyvät pimeän energian luonne, varhaisen maailmankaikkeuden kirkkaiden kvasaarien etsintä, Linnunradan rakenteen kartoitus, epätavallisten ja piilottelevien kohteiden etsintä, läheisten Magellanin pilvien tutkimus hyvin yksityiskohtaisesti sekä monia muita aiheita. Historia osoittaa, että kartoitukset usein löytävät odottamattomia asioita ja nämä yllätykset ovat olennaisia tähtitieteellisen tutkimuksen edistämisessä.

VISTA- ja VST-teleskooppien yhdeksän kuvakartoituksen lisäksi on myös kaksi muuta ESOn teleskoopeilla meneillään olevaa kartoitusta. Yksi näistä, Gaia-ESO -kartoitus, käyttää Paranalin VLT-teleskooppia kartoittaakseen yli 100 000 Linnunradan tähden ominaisuuksia ja toinen (PESSTO) seuraa supernovien kaltaisia hetkellisiä ilmiöitä käyttäen La Sillan NTT-teleskooppia (New Technology Telescope) [2].

Osa näistä kartoituksista alkoi vuonna 2010 ja jotkin vasta hiljattain, mutta kaikkien niiden aineistoa ollaan nyt julkistamassa ja ne ovat kaikkien maailman tähtitieteilijöiden käytössä ESOn arkiston kautta [3].

Vaikka ne ovat yhä tekeillä, kartoitukset ovat jo tarjonneet tähtitieteilijöille monia löytöjä. Muutamia mainitaksemme nämä uudet tulokset käsittävät VVV-kartoituksessa löytyneitä uusia tähtijoukkoja (eso1128, eso1141), parhaan kartan Linnunradan keskiosista (eso1242, eso1339), hyvin pitkän valotuksen näkymän infrapunataivaasta (eso1213) ja, äskettäin, joitakin etäisimmistä tähän mennessä havaituista kvasaareista (VISTAn VIKING-kartoituksesta).

ESOn jukiset kartoitukset jatkuvat vielä monia vuosia ja niiden tähtitieteellinen perintö tulee ulottumaan monien vuosikymmenten ajalle tulevaisuuteen.

Lisähuomiot

[1] ESO on aiemmin tuottanut useita upeita kuvia tästä kohteesta — huomattavimpana valtava 370 megapikselin kuva GigaGalaxy Zoom -projektista (eso0936) — ja on tarjonnut myös täysin erilaisen kuvan VISTA-teleskoopin (Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy) VVV-kartoituksesta, joka tutki Laguunisumun mysteereitä infrapunavalossa (eso1101).

[2] Lisätietoja kaikista yhdestätoista kartoituksesta on saatavilla täällä sekä kattava kuvaus niiden tämänhetkisestä tilanteesta ja tuloksista on annettu aiheelle omistetusta osiosta tuoreimmassa ESO Messengerissä.

[3] Yhdentoista julkisen ESO-kartoitusprojektin aineistojulkistusten yleiskatsaus on myös saatavilla.

Lisätietoa

ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 15 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, vallankumouksellisen ALMA-teleskoopin eurooppalainen yhteistyökumppani. Parhaillaan ESO suunnittelee 39-metrin kokoista optisen/lähi-infrapuna-alueen European Extremely Large -teleskooppia (E-ELT) josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Linkit

Yhteystiedot

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: rhook@eso.org

Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1403.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1403fi
Nimi:Lagoon Nebula, Messier 8
Tyyppi:Milky Way : Nebula : Type : Star Formation
Facility:VLT Survey Telescope
Instruments:OmegaCAM

Kuvat

VST-teleskooppi kuvaa Laguunisumua
VST-teleskooppi kuvaa Laguunisumua
Tähtienmuodostusalue Messier 8 Jousimiehen tähdistössä (Sagittarius)
Tähtienmuodostusalue Messier 8 Jousimiehen tähdistössä (Sagittarius)
Laajan näkökentän näkymä Laguunisumusta
Laajan näkökentän näkymä Laguunisumusta
Otteita VST-teleskoopin Laguunisumu-kuvasta
Otteita VST-teleskoopin Laguunisumu-kuvasta

Videot

Zoomaten uuteen VST-teleskoopin kuvaan Laguunisumusta
Zoomaten uuteen VST-teleskoopin kuvaan Laguunisumusta
Panoroiden halki VST-teleskoopin uuden Laguunisumua esittävän kuvan
Panoroiden halki VST-teleskoopin uuden Laguunisumua esittävän kuvan