Lehdistötiedote

Tanskan kruununprinssipari vierailee ESO:n Paranalin observatoriolla

15. maaliskuuta 2013

Hänen kuninkaallinen korkeutensa Tanskan kruununprinssi, seuranaan vaimonsa, hänen kuninkaallinen korkeutensa kruununprinsessa, vierailivat ESO:n Paranalin observatoriolla 14. maaliskuuta 2013 osana virallista vierailuaan Chilessä. ESO:n pääjohtaja, Tim de Zeeuw vei heidät kierrokselle ESO:n huippuluokan tähtitieteen tutkimuslaitoksessa Paranalilla.

Tanskan kruununprinssipari vieraili ESO:n Paranalin observatoriolla osana virallista vierailuaan Chilessä. Observatorio sijaitsee 130 kilometriä etelään Antofagastasta maailman kuivimman aavikon, Chilen Atacaman autiomaan sydämessä. 2635 metrin korkeudella merenpinnasta sijaitseva Paranal on maailman kehittyneimmän tähtitieteelle omistetun optisen havaintolaitteen, VLT-teleskoopin (Very Large Telescope) sijaintipaikka.

ESO:n pääjohtaja, Tim de Zeeuw esitteli kruununprinssi Frederikille ja kruununprinsessa Marylle ESO:n huippuluokan tutkimusta. Heidän kuninkaalliset korkeutensa, seurassaan Tanskan ulkoministeri Villy Søvndal ja Tanskan Chilen suurlähettiläs Lars Steen Nielsen kiersivät sitten tutkimuslaitoksella, tutustuen ensin Paranalin palkittuun Residenciaan, jossa asuu paikalla oleva henkilökunta, ja sitten vieraillen itse teleskoopeilla Cerro Paranalin huipulla. Teleskooppien tasanteelta he katsoivat Paranalin kuuluisaa auringonlaskua, mikä on henkilökunnan erityinen perinne ennen yövuoron alkua.

Vierailunsa aikana hänen kuninkaallinen korkeutensa kruununprinssi sanoi: "On ilo puhua näin hienolla ja johtavalla tieteellisellä tutkimuslaitoksella. Täällä tehtävä työ on todella merkittävää. Tanskalaisina olemme ylpeitä saadessamme osallistua tähän hankkeeseen."

Pääjohtaja lisäsi: "Meille on suuri kunnia vastaanottaa kruununprinssipari tänne Paranalille ja esitellä heille työtämme. Tanska on arvostettu ja pitkäaikainen jäsenvaltio ja käytän hyväkseni tämän tilaisuuden kiittää prinssiä ja prinsessaa ESO:n puolesta Tanskalta saamastamme ohjelmamme jatkuvasta ja vahvasta tuesta. Olen erityisen iloinen, että tämä vierailu ajoittuu samaan aikaan, kun Tanska ottaa merkittävän askelen E-ELT -teleskooppihankkeeseen liittymisessä".

Pari vietti yön Paranalilla ja meni päivällisen jälkeen ulos nauttimaan Paranalin yötaivaasta ESO:n optisen insinöörin, Stephane Guisardin rakentamalla 50 senttimetrin harrastajateleskoopilla. Kaksi tanskalaista, ESO:n kansainvälisten suhteiden vanhempi neuvonantaja Claus Madsen ja opetus- ja yhteisötoiminnan osaston johtaja Lars Lindberg Christensen luovuttivat kuninkaalliselle parille signeeraamansa kappaleet kahta ESO:n 50-vuotisjuhlan kunniaksi kirjoittamaansa kirjaa.

Tanska oli ensimmäinen maa, joka liittyi alkuperäisiin viiteen ESO:n perustajajäsenvaltioon (Alankomaat, Belgia, Ranska, Ruotsi ja Saksa) vuonna 1967 ja on sen jälkeen osallistunut ESO:n suuriin havaintoihin (katso tietoja Tanskan osallistumisesta ESO:on).

Lisätietoa

ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 15 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, vallankumouksellisen ALMA-teleskoopin eurooppalainen yhteistyökumppani. Parhaillaan ESO suunnittelee 39-metrin kokoista optisen/lähi-infrapuna-alueen European Extremely Large -teleskooppia (E-ELT) josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Linkit

Yhteystiedot

Lars Lindberg Christensen
ESO education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Puh.: +49-89-3200-6761
Matkapuhelin: +49-173-3872-621
Sähköposti: lars@eso.org

Massimo Tarenghi
ESO Representative in Chile
Santiago, Chile
Puh.: +56 2 463 3143
Sähköposti: mtarengh@eso.org

Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1314.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1314fi
Nimi:Paranal, Site visit, Very Large Telescope
Tyyppi:Unspecified : Technology : Observatory
Unspecified : People
Facility:Very Large Telescope

Kuvat

Tanskan kruununprinssipari ihailee yötaivasta ESO:n Paranalin observatoriolla
Tanskan kruununprinssipari ihailee yötaivasta ESO:n Paranalin observatoriolla
Tanskan kruununprinssipari vierailullaan ESO:n Paranalin observatoriolla
Tanskan kruununprinssipari vierailullaan ESO:n Paranalin observatoriolla
Tanskan kruununprinssipari ESO:n VLT-teleskoopin tasanteella
Tanskan kruununprinssipari ESO:n VLT-teleskoopin tasanteella
Tanskan kruununprinssipari ESO:n VLT-teleskoopin tähtitornissa
Tanskan kruununprinssipari ESO:n VLT-teleskoopin tähtitornissa
Tanskan kruununprinssipari vierailullaan ESO:n Paranalin observatoriolla
Tanskan kruununprinssipari vierailullaan ESO:n Paranalin observatoriolla

Videot

Tanskan kruununprinssipari vierailullaan ESO:n Paranalin observatoriolla
Tanskan kruununprinssipari vierailullaan ESO:n Paranalin observatoriolla