Lehdistötiedote
Espanjan kuningas vieraili ESO:n Paranalin observatoriolla
7. kesäkuuta 2012
Keskiviikkona 6. kesäkuuta hänen majesteettinsa Juan Carlos I, Espanjan kuningas vieraili ESO:n Paranalin observatoriolla, jossa hän tapasi Chilen, Kolumbian, Meksikon ja Perun presidentit sekä muita läsnäolleita, korkea-arvoisia Tyynenmeren liiton neljännen huippukokouksen edustajia.
Espanjan kuningas saapui keskiviikkona 6. kesäkuuta ESO:n Paranalin observatoriolle, jossa hänet otti vastaan ESO:n johtokunnan puheenjohtaja Xavier Barcons, ESO:n pääjohtaja Tim de Zeeuw, ESO:n Chilen edustaja Massimo Tarenghi ja observatorion johtaja Andreas Kaufer.
"Meille on suuri ilo ottaa vastaan hänen majesteettinsa Paranalille ja tarjota hänelle vieraanvaraisuutemme täällä keskellä Chilen Atacaman autiomaata," sanoi Tim de Zeeuw.
Tässä aavikkopaikassa — yhdessä maailman kuivimmista ja 2600 metrin korkeudella merenpinnasta — Paranal on yksi parhaista paikoista Maapallolla tehdä tieteellisiä havaintoja maailmankaikkeudesta. ESO:n VLT-teleskoopin neljällä 8.2-metrisellä yksikköteleskoopilla ja neljällä 1.8-metrin aputeleskoopilla sekä VST- ja VISTA-kartoitusteleskoopeilla Paranal on tuottavin maanpäällisinen tähtitieteellinen observatorio maailmassa.
Kuningas lounasti seuranaan Chilen, Kolumbian, Meksikon ja Perun presidentit sekä muita korkea-arvoisia Costa Ricasta, Panamasta, Kanadasta, Japanista ja Australiasta tulleita edustajia, jotka olivat juuri päättäneet Paranalilla pidetyn Tyynenmeren liiton neljännen huippukokouksen (ks. lisätietoja huippukokouksesta lehdistötiedotteesta eso1223).
Kuninkaan delegaatioon kuulunut Espanjan ulkoasiain ja yhteistyöministeri José Manuel García-Margallo tapasi myös Xavier Barconsin keskustellakseen pikaisesti Espanjan roolista ESO:ssa.
Kuningas tuli Paranalille Brasiliaan ja Chileen suuntautuneen virallisen Etelä-Amerikan vierailunsa viimeisenä päivänä, ennen paluutaan Espanjaan.
Viimeisimpien muutaman kuukauden aikana useat kuningasperheiden jäsenet ovat vierailleet Paranalin observatoriolla ja nauttineet sen pimeästä taivaasta, mukaanlukien Asturian ruhtinas - Juan Carlos I:n poika - sekä Belgian prinssi Philippe. Tämä oli kuitenkin ensimmäinen kerta, kun hallitseva monarkki on vieraillut observatoriolla sen avajaisten jälkeen.
Lisätietoa
Euroopan eteläinen observatorio (ESO) viettää vuonna 2012 perustamisensa 50-vuotisjuhlaa. ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 15 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, vallankumouksellisen ALMA-teleskoopin eurooppalainen yhteistyökumppani. Parhaillaan ESO suunnittelee 40-metrin kokoluokan optisen/lähi-infrapuna-alueen European Extremely Large -teleskooppia (E-ELT) josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.
Linkit
- ESO:n lehdistötiedote presidenttien vierailusta Tyynenmeren liiton neljännessä huippukokouksessa
- Tietoja Espanjasta ja ESO:sta
Yhteystiedot
Lars Lindberg Christensen
ESO education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Puh.: +49-89-3200-6761
Matkapuhelin: +49-173-3872-621
Sähköposti: lars@eso.org
Massimo Tarenghi
ESO Representative in Chile
Santiago, Chile
Puh.: +56 2 463 3143
Sähköposti: mtarengh@eso.org
Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network
ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org
Tiedotteesta
Tiedote nr.: | eso1224fi |
Nimi: | Site visit |
Tyyppi: | Unspecified : People |
Facility: | Very Large Telescope |