Lehdistötiedote
Joulukomeetta Lovejoy jäi Paranalin haaviin
24. joulukuuta 2011
ESO:n Paranalin observatorio Chilessä taltioi hiljattain löydetyn komeetta Lovejoyn upeisiin valokuviin ja kuvasarjavideoon. Komeetta koristi eteläistä taivasta sen selvittyä odottamatta lähikohtaamisesta Auringon kanssa.
ESO:n Gabriel Brammer otti kuvasarjan uutta videota varten torstaina 22. joulukuuta 2011. Gabriel oli lopettelemassa työvuoroaan avustavana tähtitieteilijänä Paranalin observatoriolla, kun komeetta Lovejoy nousi horisontin yläpuolelle juuri ennen aamunkoittoa.
Gabriel Brammerin omin sanoin: "Työvuoroni viimeisenä aamuna yritin napata sen kamerallani ennen auringonnousua. Komeetan pyrstö näkyi helposti paljaalle silmälle ja kuunsirpin, komeetan, Linnunradan sekä lasertähden yhdistelmä näytti lähes yhtä vaikuttavalta paljaalle silmälle kuin pitkän valotuksen valokuvissakin."
Kuvasarja näyttää myös VLT-teleskoopin lasertähden kynänohuen valonsäteen Linnunrata kauniina taustanaan, tähtitieteilijöiden tehdessä yön viimeisiä havaintojaan.
ESO:n optiikka-asiantuntija Guillaume Blanchard otti erinomaisen laajakulmakuvan komeetta Lovejoysta ja ESO:n valokuvalähettiläs Yuri Beletsky taltioi spektaakkelin Santiago de Chilessä. Blanchard sanoi: "Minusta tämä komeetta on joululahja ihmisille, jotka viettävät joulun Paranalilla".
Tämä krkas komeetta nähtiin myös kansainvälisellä avaruusasemalla toisessa häikäisevässä kuvasarjassa 21. joulukuuta miehistön kuvatessa salamoita Maapallon yön puolella.
Komeetta Lovejoy on ollut tähtitieteilijäyhteisön puheenaiheena viimeisten muutaman viikon ajan. Australialainen harrastajatähtitieteilijä Terry Lovejoy löysi sen 27. marraskuuta ja luokitteli sen Kreutzin aurinkosurffaajaksi, koska sen rata vei sen hyvin lähelle Aurinkoa [1]. Joulukuun puolivälissä komeetta syöksyi Auringon koronaan, mikä oli paljon odotettu tapahtuma, ja ohitti Auringon pinnan vain 140 000 kilometrin etäisyydeltä. Läheltä piti -tapaus todellakin...
Komeetan odotettiin hajoavan ja höyrystyvän, mutta sen sijaan se selvisi höyryävänkuumasta kohtaamisestaan Auringon kanssa ja ilmaantui uudelleen muutamaa päivää myöhemmin, kaikkien suureksi yllätykseksi. Se on nyt näkyvillä eteläisellä pallonpuoliskolla, näyttäytyen aamunkoitteessa, ja esittää kirkkaan, miljoonia kilometrejä pitkän tomuhiukkasista koostuvan pyrstönsä, jota aurinkotuuli puhaltaa poispäin komeetan ytimestä.
Lovejoy jatkaa nyt erittäin eksentrisellä radallaan Auringon ympäri ja katoaa jälleen aurinkokunnan äärilaitamille. Olisi kiinnostavaa tietää selviytyykö se matkasta ja ilmaantuu uudelleen taivaallemme 314 vuoden kuluttua, kuten on ennustettu.
Tämän loistavan, vuoden 2011 joulukomeetta Lovejoyn kuvasarjan myötä ESO toivottaa kaikille Iloista Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta.
Credit
G. Brammer/ESO
Lisähuomiot
[1] Kreutzin aurinkosurffaajat ovat lähtöisin komeettaperheestä, jonka uskotaan syntyneen yhden suuren komeetan hajotessa 1100-luvulla. Komeettaperheen osaset kiertävät nykyään Aurinkoa samalla radalla kuin alkuperäinen komeetta.
Lisätietoa
Euroopan eteläinen observatorio (ESO) viettää vuonna 2012 perustamisensa 50-vuotisjuhlaa. ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 15 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, vallankumouksellisen ALMA-teleskoopin eurooppalainen yhteistyökumppani. Parhaillaan ESO suunnittelee 40-metrin kokoluokan optisen/lähi-infrapuna-alueen European Extremely Large -teleskooppia (E-ELT) josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.
Linkit
- Gabriel Brammerin WWW-sivu
- Guillaume Blanchardin WWW-sivu
- ESO:n valokuvalähettiläät
Yhteystiedot
Gabriel Brammer
ESO
Vitacura, Chile
Matkapuhelin: +56 9 94 89 00 75
Sähköposti: gbrammer@eso.org
Lars Lindberg Christensen
Head, ESO education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Matkapuhelin: +49 173 3872 621
Sähköposti: lars@eso.org
Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network
ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org
Tiedotteesta
Tiedote nr.: | eso1153fi |
Nimi: | C/2011 W3 (Lovejoy), Paranal, Photo Ambassador, Santiago |
Tyyppi: | Solar System : Interplanetary Body : Comet |
Facility: | Very Large Telescope |