Lehdistötiedote
Eurooppalainen ALMA-antenni Chajnantorin kuudestoista
ALMA:n ensimmäiset tieteelliset havainnot valmisteilla
28. heinäkuuta 2011
Atacama Large Millimetre/submillimetre Arrayn (ALMA) ensimmäinen eurooppalainen antenni on noussut uusiin korkeuksiin, kun se kuljetettiin observatorion operaatiokeskukseen (Array Operations Site, AOS) 27.7.2011. Kaksitoistametrinen antenni on saapunut Chajnantorin ylängölle, 5000 metrin korkeudelle meren pinnasta. Täällä se liittyy muiden kansainvälisten ALMA-kumppanien antennien joukkoon, tuoden kokonaismäärän AOS:ssa kuuteentoista.
Vaikka 16 kuulostaa vain joltakin numerolta, on se ALMA:n tieteellisten havaintojen alkamiseen vaadittava määrä, ja siten hankkeen tärkeä virstanpylväs. Pian tähtitieteilijät voivat alkaa uuden tieteellisen tutkimuksen tekemisen ALMA:lla.
Eurooppalaisen AEM-konsortion [1] ESO:n tilauksesta valmistama antenni luovutettiin observatoriolle operaation tukirakennuksella (Operations Support Facility, OSF) huhtikuussa kuuden kuukauden testien jälkeen. OSF sijaitsee Chilen Andien vuoriston aluskukkuloilla, 2900 metrin korkeudella meren pinnasta. Siellä se varustettiin erittäin herkillä, nesteheliumilla jäähdytetyillä havaintolaitteilla ja muulla tarpeellisella elektroniikalla. Nyt yksi jättimäisistä ALMA:n kuljetusajoneuvoista on vienyt sen kuivaa aavikkotietä 28 kilometriä edemmäs AOS:iin. AOS on viimeinen etappi pitkällä matkalla, joka alkoi, kun antennin rakenneosat valmistettiin ESO:n tarkan valvonnan alla tehtaissa eri puolilla Eurooppaa.
ESO:n ALMA-antenniprojektipäällikkö Stefano Stanghellini sanoi, "On hienoa nähdä ensimmäisen eurooppalaisen ALMA-antennin saavuttavan Chajnantorin. Täältä kuivalta ylängöltä nämä teknologian mestarinäytteet tulevat tutkimaan kosmosta."
ALMA:n varhaiset tiedehavainnot on suunniteltu alkamaan myöhemmin tänä vuonna. Vaikka ALMA on yhä rakenteilla, käytettävissä oleva 16 antennin ryhmä päihittää jo kaikki muut vastaavankaltaiset teleskoopit. Tähtitieteilijät ympäri maailmaa ovat lähettäneet jo lähes tuhat havaintoaikahakemusta varhaisen vaiheen havainto-ohjelmaan. Tällainen kysyntä on lähes yhdeksänkertainen vaiheen aikana toteutettaviin havaintohin nähden, mikä osoittaa kuinka innostuneita tutkijat ovat käyttämään ALMA:a jopa tässä varhaisessa vaiheessa.
Loppumatka, OSF:sta Chajnantorin ylängölle on suhteellisen lyhyt, mutta ALMA:lle sillä on suuri merkitys. Ylängön korkealla oleva sijainti - 2100 metriä OSF:ää korkeammalla - merkitsee erittäin kuivia olosuhteita, jotka ovat välttämättömät millimetri- ja alimillimetriaallonpituuksilla tehtävissä havainnoissa, sillä nämä heikot avaruudesta tulevat signaalit absorboituvat helposti Maan ilmakehään.
Vaikka Chajnantor on täydellinen paikka ALMA:lle, erittäin suuri korkeus meren pinnasta ja hapen puute tekevät sen vähemmän miellyttäväksi ihmisvierailijoille. Vaikka Chajnantorissa on tekninen työpaja - se on itse asiassa yksi maailman korkeimmalla sijaitsevista rakennuksista - ALMA:n työntekijät tekevät mahdollisimman paljon työtä matalammalla OSF:ssa ja etäkäyttävät teleskooppia sieltä.
Kun rakennustyöt valmistuvat vuonna 2013, ALMA:lla on kaikkiaan 66 huipputason antennia, jotka toimivat yhdessä yksittäisenä tehokkaana teleskooppina, joka tutkii millimetri- ja alimillimetriaallonpituuksien valoa. ALMA auttaa tähtitieteilijöitä tutkimaan planeettojen, tähtien, galaksien ja jopa koko maailmankaikkeuden alkuperää havaitsemalla kylmää kaasua ja pölyä Linnunradassa ja etäämpänä, samoin kuin alkuräjähdyksen jäännössäteilyä.
ALMA, kansainvälinen tähtitieteellinen tutkimuslaitos, on Euroopan, Pohjois-Amerikan ja Itä-Aasian yhteistyöhanke yhdessä Chilen tasavallan kanssa. ALMA:n rakennustöitä ja toimintaa johtaa Euroopan puolesta ESO, Pohjois-Amerikan puolesta National Radio Astronomy Observatory (NRAO) ja Itä-Aasian puolesta National Astronomical Observatory of Japan (NAOJ). Yhteinen ALMA-observatorio (Joint ALMA Observatory, JAO) tarjoaa keskitetyn johtamisen ALMA:n rakentamisen, käyttöönoton ja käytön puolesta.
Tämänkertainen mukaanlukien ESO tarjoaa yhteistyössä Euroopan AEM-konsortion kanssa 25 eurooppalaista ALMA-antennia. ALMA:lle tulee 25 antennia myös Pohjois-Amerikasta ja 16 Itä-Aasiasta.
Lisähuomiot
[1] AEM Consortiumin koostavat Thales Alenia Space, European Industrial Engineering ja MT-Mechatronics.
Lisätietoa
ESO, Euroopan eteläinen observatorio, on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 15 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, sekä VISTA, maailman suurin kartoitusteleskooppi. ESO on maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, vallankumouksellisen ALMA-teleskoopin eurooppalainen yhteistyökumppani. Parhaillaan ESO suunnittelee 42-metristä optisen/lähi-infrapuna-alueen European Extremely Large -teleskooppia (E-ELT) josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.
Linkit
- Lisätietoja teleskooppiryhmästä ESO:n ALMA-sivulla
- Lue ensimmäisestä OSF:n saavuttaneesta eurooppalaisesta ALMA-antennista englanniksi
- Katso suoraa lähetystä AOS:ista ALMA-observatorion WWW-sivuilla
- ALMA-antennin kuljettamista Chajnantoriin esitetään Rakennukset liikkeellä (Monster Moves) -sarjan jaksossa Mountain Mission, joka esitettäneen ainakin Discovery-kanavalla Suomessa (katso tietoja vaikka täältä: http://www.windfallfilms.com/show/1759/Episode-6-Mountain-Mission.aspx)
Yhteystiedot
Stefano Stanghellini
ALMA Antenna Project Manager, ESO
Garching, Germany
Puh.: +49 89 3200 6570
Sähköposti: sstanghe@eso.org
Douglas Pierce-Price
Public Information Officer, ESO
Garching, Germany
Puh.: +49 89 3200 6759
Sähköposti: dpiercep@eso.org
Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network
ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org
Tiedotteesta
Tiedote nr.: | eso1127fi |
Nimi: | ALMA transporters, Atacama Large Millimeter/submillimeter Array |
Tyyppi: | Unspecified : Technology : Observatory : Telescope |
Facility: | Atacama Large Millimeter/submillimeter Array |