Lehdistötiedote

R Coronae Australis: Kosminen vesivärimaalaus

30. kesäkuuta 2010

Tämä upea näkymä alueesta tähden R Coronae Australis ympärillä on tehty kuvista jotka on otettu Wide Field Imager (WFI) instrumentilla ESO:n La Silla Observatoriossa Chilessä. R Corona Australis sijaitsee läheisen tähtienmuodostusalueen sydämessä ja sitä ympäröi hienorakenteinen sinertävä heijastussumu, joka puolestaan on valtaisan pölypilven sisällä. Kuva paljastaa yllättäviä uusia yksityiskohtia tästä dramaattisesta taivaan alueesta.

Tähti R Coronae Australis sijaitsee yhdessä lähimmistä ja henkeäsalpaavimmista tähtienmuodostusalueista. Tämän muotokuvan on ottanut Wide Field Imager (laajakuvakulmainen kuvausjärjestelmä, WFI) MPG/ESO 2.2-metrisellä kaukoputkella La Silla observatoriossa Chilessä. Kuva on yhdistelmä 12:sta yksittäisestä otoksesta jotka on tehty punaista, vihreää ja sinistä suodinta käyttäen.

Kuva näyttää taivaan osan joka kattaa suunnilleen yhtä ison alueen kuin täysi Kuu. Tämä vastaa noin neljää valovuotta 420 valovuoden päässä, pienessä Corona Australiksen (Etelän Kruunu) tähdistössä, sijaitsevan sumun etäisyydellä. Kompleksi on nimetty tähden R Coronae Australis mukaan, joka näkyy kuvan keskellä. Se on yksi useista tähdistä tällä alueella jotka kuuluvat luokkaan hyvin nuoria tähtiä joiden kirkkaus vaihtelee ja jotka ovat yhä sen kaasun ja pölyn ympäröimiä josta ne ovat muodostuneet.

Näistä nuorista kuumista tähdistä lähtevä voimakas säteily on vuorovaikutuksessa ympäröivän kaasun kanssa ja se joko heijastuu tai säteilee uudelleen toisella aallonpituudella. Nämä monimutkaiset prosessit, joita säätelevät tähtienvälisen kaasun fysiikka ja tähtien ominaisuudet, ovat syynä sumun uskomattomiin väreihin. Kuvassa näkyvä vaaleansininen sumu syntyy lähinnä pienistä pölyhiukkasista heijastuvasta tähtien säteilemästä valosta. Nuoret tähdet R Coronae Australis kompleksissa ovat suunnilleen Auringon massaisia ja ne eivät säteile tarpeeksi ultravioletti valoa, jotta ne voisivat ionisoida tarvittavan suuren osan ympäröivästä vedystä. Tämä tarkoittaa että pilvi ei hohda tyypillisen punaisena kuten nähdään monissa muissa tähtienmuodostusalueissa.

Valtaisa pölypilvi, jonka sisällä heijastussumu sijaitsee, nähdään tässä kuvassa vaikuttavan yksityiskohtaisesti. Hienon hienot värivivahteet ja pölypilvien vaihteleva pintarakenne saavat tämän kuvan näyttämään impressionistin maalaamalta. Huomattava tumma kaistale kulkee kuvan keskeltä ala vasemmalle. Siinä muodostumassa olevien tähtien säteilemä näkyvä valo imeytyy täysin pölyyn. Nämä kohteet näkyvät vain jos niitä havaitaan pidemmillä aallonpituuksilla käyttäen kameraa joka havaitsee infrapunavaloa.

R Coronae Australis itse ei ole näkyvissä paljain silmin, mutta pieni tiaran muotoinen tähdistö jossa se sijaitsee näkyy helposti paljain silmin pimeästä paikasta havaittaessa. Huomaamista helpottavat sen paikka lähellä suurta Jousimiehen tähtikuviota ja meidan galaksimme, Linnunradan, keskuksessa päin näkyviä rikkaita tähtijoukkoja.

Lisätietoa

ESO (European Southern Observatory, Euroopan eteläinen observatorio) on tähtitieteen keskeinen eurooppalainen hallitustenvälinen organisaatio. Se on tuottavuudella mitattuna maailman johtava tähtitieteellinen observatorio. Sen toimintaa tukee 14 maata: Alankomaat, Belgia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekki. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maassa sijaitsevien tutkimusvälineiden kehittämiseen, rakentamiseen ja toimintaan. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä tärkeitä tieteellisiä havaintoja. ESOlla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen ja kansainvälisen yhteistyön edistämisessä. ESOlla on Chilessä kolme huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESOlla on Paranalissa VLT-teleskooppi (Very Large Telescope), maailman kehittynein näkyvän valon aallonpituuksia havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, sekä VISTA, maailman suurin kartoituskaukoputki. ESO on maailman suurimman tähtitieteen alan projektin, täysin uudenlaisen ALMA-teleskoopin, eurooppalainen yhteistyökumppani. ESO suunnittelee 42-metristä E-ELT-teleskooppia (European Extremely Large optical/near-infrared Telescope, eurooppalainen erittäin suuri optinen/lähi-infrapuna-alueen teleskooppi), josta tulee maailman suurin tähtitaivasta tarkkaileva silmä.

Linkit

Yhteystiedot

Richard Hook
ESO, Survey Telescopes PIO
Garching, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Sähköposti: rhook@eso.org

Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1027.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1027fi
Nimi:R Coronae Australis
Tyyppi:Milky Way : Nebula : Appearance : Reflection
Facility:MPG/ESO 2.2-metre telescope
Instruments:WFI

Kuvat

The R Coronae Australis region imaged with the Wide Field Imager at La Silla*
The R Coronae Australis region imaged with the Wide Field Imager at La Silla*
Englanniksi
Wide field view of the R Coronae Australis region
Wide field view of the R Coronae Australis region
Englanniksi

Videot

Plunging into a cosmic watercolour
Plunging into a cosmic watercolour
Englanniksi
Panning across the R Coronae Australis region
Panning across the R Coronae Australis region
Englanniksi