Lehdistötiedote

Avaruuden tikittävä aikapommi löydetty

Tähtitieteilijät löysivät lupaavan ehdokkaan tyypin Ia supernovaksi

17. marraskuuta 2009

Tähtitieteilijät ovat koostaneet harvinaislaatuisen intervallikuvatun videon ”vampyyritähden” ulos sylkemästä kaasukuoresta. Kyseinen tähti purkautui marraskuussa 2000 nielaistuaan sitä ennen osan kumppanitähtensä materiasta. Videokoosteen mahdollisti ESOn VLT-teleskooppi, jolla saatavat kuvat ovat yhtä teräviä kuin avaruudessa otetut. Tähtitieteilijät pystyivät nyt selvittämään purkautuvan kohteen etäisyyden ja todellisen kirkkauden. Tutkittu kaksoistähtijärjestelmä vaikuttaa lupaavalta ehdokkaalta tyypin Ia supernovana tunnetun tähtiräjähdyksen alkuunpanijaksi, jollaista tutkijat ovat jo pitkään etsineet. Löydöksellä on suuri merkitys pimeän energian tutkimukselle.

Eräs modernin astrofysiikan suurista ongelmista on, että emme vieläkään tiedä tarkalleen, millaiset tähtijärjestelmät räjähtävät tyypin Ia supernoviksi. Tämä on varsin kiusallista, koska juuri supernovien avulla voidaan osoittaa, että maailmankaikkeus laajenee koko ajan kiihtyvällä vauhdilla arvoituksellisen pimeän energian työntämänä”, sanoo Cape Townin yliopiston tutkija Patrick Woudt, joka on hankkeen tuloksista raportoivan artikkelin pääkirjoittaja.

Tähtitieteilijät tutkivat seikkaperäisesti nimellä V445 tunnettua kohdetta, joka sijaitsee Peräkeulan (lat. Puppis) tähdistössä. V445 Puppis on ensimmäinen ja tähän saakka ainoa nova, jossa ei näy lainkaan merkkejä vedystä. Se on ensimmäinen osoitus purkauksesta enimmäkseen heliumista koostuvan valkoisen kääpiön pinnalla. “Havainto on hyvin merkittävä, sillä tyypin Ia supernovissa ei tunnetusti ole vetyä. V445 Puppiksen kumppanitähti tukee tätä käsitystä, sillä siinäkään ei ole vetyä. Sen sijaan siitä virtaa valkoiseen kääpiöön pääasiassa heliumkaasua”, sanoo artikkelin toinen kirjoittaja Danny Steeghs Warwickin yliopistosta Englannista.

Järjestelmässä tapahtui vuonna 2000 novapurkaus, jonka tuloksena siitä tuli 250 kertaa aiempaa kirkkaampi. Avaruuteen sinkoutui tällöin suuri määrä materiaa.

Tähtitieteilijöiden ryhmä kuvasi V445 Puppista kahden vuoden ajan ESOn VLT-teleskooppiin (Very Large Telescope) liitetyllä NACO-instrumentilla, jonka adaptiivinen optiikka [1] mahdollistaa erittäin terävät kuvat. Kuvissa näkyy kaksinapainen kaasukuori, jolla on aluksi hyvin kapea vyötärö ja sen kummallakin puolella keilamainen paksunnos. Kuoren ääripäissä näkyy myös kaksi kasaumaa, jotka näyttävät liikkuvan noin 30 miljoonan kilometrin tuntinopeudella. Kuori itsessään liikkuu noin 24 miljoonan kilometrin tuntinopeudella. Se poikkeaa tässä suhteessa kaikista aiemmin havaituista novista. Kahta keskustähteä ympäröi paksu pölykiekko, jonka on täytynyt syntyä viimeisimmän räjähdyksen yhteydessä.
 
Näin pienessä mittakaavassa – noin sata millikaarisekuntia, mikä vastaa euron kolikkoa noin neljänkymmenen kilometrin päästä katsottuna – ällistyttävän tarkkoina näkyvät yksityiskohdat ovat adaptiivisen optiikan ansiota. Tekniikka on käytettävissä ESOn VLT-teleskoopin tapaisissa suurissa maanpäällisissä teleskoopeissa ”, Steeghs jatkaa.

Supernova on eräs tapa, jolla tähden elinkaari voi päättyä. Tähti räjähtää silloin suurena kosmisena ilotulituksena. Tyypin Ia supernoviksi kutsuttu supernovaperhe on kosmologisesti erityisen kiinnostava. Tämäntyyppisiä supernovia voidaan käyttää ”standardikynttilöinä” universumin etäisyyksiä mitattaessa [2]. Niiden avulla voidaan toisin sanoen kalibroida kiihtyvää laajenemista, jonka käyttövoimana on pimeä energia.

Tyypin Ia supernoville on tunnusomaista vedyn viivan puuttuminen niiden spektristä. Vety puolestaan on maailmankaikkeuden yleisin alkuaine. Tämäntyyppiset supernovat syntyvät todennäköisimmin kaksoistähtijärjestelmissä, joissa toinen tähdistä on niin kutsuttu valkoinen kääpiö, jollaiseksi auringonkaltainen tähti kehittyy elinkaarensa lopussa [3]. Tällainen valkoinen kääpiö imee vampyyrin lailla materiaa kumppanitähdestään. Kun tähden massa ylittää tietyn rajan, se muuttuu epävakaaksi ja räjähtää [4].

Prosessi on varsin monimutkainen. Kun valkoinen kääpiö syö saalistaan, sen pinnalle kasaantuu lisää materiaa. Kun tämä kerros kasvaa riittävän tiheäksi, se muuttuu epävakaaksi ja purkautuu novana. Nämä hallitut miniräjähdykset sinkoavat osan kasaantuneesta materiasta takaisin avaruuteen. Olennainen kysymys on tällöin, pystykö valkoinen kääpiö kasvattamaan massaansa purkauksesta huolimatta. Jääkö osa kumppanitähdestä virranneesta materiasta valkoiseen kääpiöön niin, että se kasvaa lopulta massaltaan riittävän suureksi räjähtääkseen supernovana?

Kun NACOn avulla saadut kuvat yhdistettiin useista muista teleskoopeista [5] saatuun dataan, tähtitieteilijät pystyivät määrittämään järjestelmän etäisyyden (noin 25 000 valovuotta Auringosta) ja todellisen kirkkauden (yli 10 000 kertaa Aurinkoa kirkkaampi). Tämä viittaa siihen, että tässä kaksoistähtijärjestelmässä vampyyrin lailla käyttäytyvä valkoisen kääpiö on massaltaan lähellä kohtalokasta rajaa ja että siihen virtaa kumppanitähdestä suuria määriä materiaa. “Emme vielä tiedä, räjähtääkö V445 Puppis lopulta supernovana vai onko nykyinen novapurkaus estänyt tämän sinkoamalla riittävästi materiaa takaisin avaruuteen. Joka tapauksessa meillä on tässä varsin lupaava ehdokas tulevaksi tyypin Ia supernovaksi”, Woudt sanoo.

Lisähuomiot

[1] Adaptiivinen optiikka on tekniikka, jonka avulla tähtitieteilijät pystyvät kuvaamaan tutkimuskohteita vailla ilmakehän aiheuttamia vääristymiä. Lisätietoja aiheesta on ESOn adaptiivista optiikkaa käsittelevällä sivulla osoitteessa http://www.eso.org/public/teles-instr/technology/adaptive_optics.html

[2] Ks. esim. http://www.eso.org/~bleibund/papers/EPN/epn.html

[3] Valkoinen kääpiö on alun perin muutaman Auringon massaisen tähden kehityksen päätepiste. Valkoinen kääpiö on palanut ydin, joka jää jäljelle, kun auringonkaltainen tähti puhaltaa uloimmat kerroksensa avaruuteen elinkaarensa lopussa. Se koostuu enimmäkseen hiilestä ja hapesta. Prosessissa muodostuu yleensä ympäristöön myös planetaarista sumua.

[4] Tämän intialaisen fyysikon Subrahmanyan Chandrasekharin mukaan Chandrasekharin rajaksi nimetyn ylärajan on osoitettu olevan noin 1,4 kertaa Auringon massa. Kun valkoisen kääpiön massa ylittää tämän rajan joko imemällä materiaa kumppanitähdestään tai sulautumalla toiseen valkoiseen kääpiöön, se muuntuu eräänlaiseksi lämpöydinpommiksi, joka polttaa räjähdysmäisesti sisältämänsä hiilen ja hapen.

[5] Tutkimusryhmä käytti myös ESOn NTT-teleskooppiin (New Technology Telescope) asennettua SOFI-instrumenttia, 6,5-metriseen Magellan-Baade-teleskooppiin liitettyä IMACS-spectrografia sekä Etelä-Afrikan tähtitieteellisen observatorion Sutherlandin asemalla sijaitsevaa infrapunatutkimuslaitetta ja SIRIUS-kameraa.

Lisätietoa

Hankkeen tutkimustulokset on esitelty artikkelissa, joka julkaistaan Astrophysical Journal -lehden 20.11.2009 ilmestyvässä numerossa (vol. 706, s. 738, “The expanding bipolar shell of the helium nova V445 Puppis”, P. A. Woudt et al.).

Tutkimusryhmään kuuluvat P. A. Woudt ja B. Warner (Cape Townin yliopisto, Etelä-Afrikka), D. Steeghs ja T. R. Marsh (Warwickin yliopisto, Englanti), M. Karovska ja G. H. A. Roelofs (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, Cambridge MA, Yhdysvallat), P. J. Groot ja G. Nelemans (Radboud University Nijmegen, Hollanti), T. Nagayama (Kioton yliopisto, Japani), D. P. Smits (Etelä-Afrikan yliopisto, Etelä-Afrikka) ja T. O’Brien (Manchesterin yliopisto, Englanti).

ESO (European Southern Observatory, Euroopan eteläinen observatorio) on tähtitieteen keskeinen eurooppalainen hallitustenvälinen organisaatio. Se on tuottavuudella mitattuna maailman johtava tähtitieteellinen observatorio. Sen toimintaa tukee 14 maata: Alankomaat, Belgia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekki. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maassa sijaitsevien tutkimusvälineiden kehittämiseen, rakentamiseen ja toimintaan. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä tärkeitä tieteellisiä havaintoja. ESOlla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen ja kansainvälisen yhteistyön edistämisessä. ESOlla on Chilessä kolme huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESOlla on Paranalissa VLT-teleskooppi (Very Large Telescope). Se on maailman kehittynein näkyvän valon aallonpituuksia havainnoiva tähtitieteellinen observatorio. ESO on maailman suurimman tähtitieteen alan projektin, täysin uudenlaisen ALMA-teleskoopin, eurooppalainen yhteistyökumppani. ESO suunnittelee 42-metristä E-ELT-teleskooppia (European Extremely Large optical/near-infrared Telescope, eurooppalainen erittäin suuri optinen/lähi-infrapuna-alueen teleskooppi), josta tulee maailman suurin tähtitaivasta tarkkaileva silmä.

Linkit

Yhteystiedot

Patrick Woudt
University of Cape Town
Cape Town, South Africa
Puh.: +27 21 650 5830
Sähköposti: Patrick.Woudt@uct.ac.za

Danny Steeghs
University of Warwick
Warwick, UK
Puh.: +44 (0)2476 573873
Matkapuhelin: +44 (0)78 45555979
Sähköposti: D.T.H.Steeghs@warwick.ac.uk

Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso0943.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso0943fi
Legacy ID:PR 43/09
Nimi:V445 Puppis
Tyyppi:Milky Way : Star : Type : Variable : Nova
Facility:Very Large Telescope
Instruments:NACO
Science data:2009ApJ...706..738W

Kuvat

The expanding shell around V445 Puppis
The expanding shell around V445 Puppis
Englanniksi
Around the nova V445 Puppis annotated
Around the nova V445 Puppis annotated
Englanniksi
Around the nova V445 Puppis
Around the nova V445 Puppis
Englanniksi
Shell around V445 Puppis (March 2005)
Shell around V445 Puppis (March 2005)
Englanniksi
Shell around V445 Puppis (December 2005)
Shell around V445 Puppis (December 2005)
Englanniksi
Shell around V445 Puppis (October 2006)
Shell around V445 Puppis (October 2006)
Englanniksi
Shell around V445 Puppis (March 2007)
Shell around V445 Puppis (March 2007)
Englanniksi

Videot

The Expanding Shell Around V445 Puppis
The Expanding Shell Around V445 Puppis
Englanniksi
Artist's impression of vampire star
Artist's impression of vampire star
Englanniksi

Our use of Cookies

We use cookies that are essential for accessing our websites and using our services. We also use cookies to analyse, measure and improve our websites’ performance, to enable content sharing via social media and to display media content hosted on third-party platforms.

You can manage your cookie preferences and find out more by visiting 'Cookie Settings and Policy'.

ESO Cookies Policy


The European Organisation for Astronomical Research in the Southern Hemisphere (ESO) is the pre-eminent intergovernmental science and technology organisation in astronomy. It carries out an ambitious programme focused on the design, construction and operation of powerful ground-based observing facilities for astronomy.

This Cookies Policy is intended to provide clarity by outlining the cookies used on the ESO public websites, their functions, the options you have for controlling them, and the ways you can contact us for additional details.

What are cookies?

Cookies are small pieces of data stored on your device by websites you visit. They serve various purposes, such as remembering login credentials and preferences and enhance your browsing experience.

Categories of cookies we use

Essential cookies (always active): These cookies are strictly necessary for the proper functioning of our website. Without these cookies, the website cannot operate correctly, and certain services, such as logging in or accessing secure areas, may not be available; because they are essential for the website’s operation, they cannot be disabled.

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
csrftoken
XSRF protection token. We use this cookie to protect against cross-site request forgery attacks.
1st party
Stored
1 year
user_privacy
Your privacy choices. We use this cookie to save your privacy preferences.
1st party
Stored
6 months
_grecaptcha
We use reCAPTCHA to protect our forms against spam and abuse. reCAPTCHA sets a necessary cookie when executed for the purpose of providing its risk analysis. We use www.recaptcha.net instead of www.google.com in order to avoid unnecessary cookies from Google.
3rd party
Stored
6 months

Functional Cookies: These cookies enhance your browsing experience by enabling additional features and personalization, such as remembering your preferences and settings. While not strictly necessary for the website to function, they improve usability and convenience; these cookies are only placed if you provide your consent.

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
Settings
preferred_language
Language settings. We use this cookie to remember your preferred language settings.
1st party
Stored
1 year
ON | OFF
sessionid
ESO Shop. We use this cookie to store your session information on the ESO Shop. This is just an identifier which is used on the server in order to allow you to purchase items in our shop.
1st party
Stored
2 weeks
ON | OFF

Analytics cookies: These cookies collect information about how visitors interact with our website, such as which pages are visited most often and how users navigate the site. This data helps us improve website performance, optimize content, and enhance the user experience; these cookies are only placed if you provide your consent. We use the following analytics cookies.

Matomo Cookies:

This website uses Matomo (formerly Piwik), an open source software which enables the statistical analysis of website visits. Matomo uses cookies (text files) which are saved on your computer and which allow us to analyze how you use our website. The website user information generated by the cookies will only be saved on the servers of our IT Department. We use this information to analyze www.eso.org visits and to prepare reports on website activities. These data will not be disclosed to third parties.

On behalf of ESO, Matomo will use this information for the purpose of evaluating your use of the website, compiling reports on website activity and providing other services relating to website activity and internet usage.

ON | OFF

Matomo cookies settings:

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
Settings
_pk_id
Stores a unique visitor ID.
1st party
Stored
13 months
_pk_ses
Session cookie temporarily stores data for the visit.
1st party
Stored
30 minutes
_pk_ref
Stores attribution information (the referrer that brought the visitor to the website).
1st party
Stored
6 months
_pk_testcookie
Temporary cookie to check if a visitor’s browser supports cookies (set in Internet Explorer only).
1st party
Stored
Temporary cookie that expires almost immediately after being set.

Additional Third-party cookies on ESO websites: some of our pages display content from external providers, e.g. YouTube.

Such third-party services are outside of ESO control and may, at any time, change their terms of service, use of cookies, etc.

YouTube: Some videos on the ESO website are embedded from ESO’s official YouTube channel. We have enabled YouTube’s privacy-enhanced mode, meaning that no cookies are set unless the user actively clicks on the video to play it. Additionally, in this mode, YouTube does not store any personally identifiable cookie data for embedded video playbacks. For more details, please refer to YouTube’s embedding videos information page.

Cookies can also be classified based on the following elements.

Regarding the domain, there are:

  • First-party cookies, set by the website you are currently visiting. They are stored by the same domain that you are browsing and are used to enhance your experience on that site;
  • Third-party cookies, set by a domain other than the one you are currently visiting.

As for their duration, cookies can be:

  • Browser-session cookies, which are deleted when the user closes the browser;
  • Stored cookies, which stay on the user's device for a predetermined period of time.

How to manage cookies

Cookie settings: You can modify your cookie choices for the ESO webpages at any time by clicking on the link Cookie settings at the bottom of any page.

In your browser: If you wish to delete cookies or instruct your browser to delete or block cookies by default, please visit the help pages of your browser:

Please be aware that if you delete or decline cookies, certain functionalities of our website may be not be available and your browsing experience may be affected.

You can set most browsers to prevent any cookies being placed on your device, but you may then have to manually adjust some preferences every time you visit a site/page. And some services and functionalities may not work properly at all (e.g. profile logging-in, shop check out).

Updates to the ESO Cookies Policy

The ESO Cookies Policy may be subject to future updates, which will be made available on this page.

Additional information

For any queries related to cookies, please contact: pdprATesoDOTorg.

As ESO public webpages are managed by our Department of Communication, your questions will be dealt with the support of the said Department.