Lehdistötiedote
Ensimmäinen pitävä näyttö kivisestä eksoplaneetasta
Pienimmän eksoplaneetan massa ja tiheys on vihdoinkin mitattu
16. syyskuuta 2009
HARPS-laitteella tehdyn, ennätyksellisen pitkän mittaussarjan avulla saatiin pitävästi selville, että pienimmän ja nopeimmin kiertoradallaan liikkuvan eksoplaneetan CoRoT-7b:n massa on viisinkertainen maapallon massaan nähden. Kun tiedetään, että CoRoT-7b:n tunnettu säde on alle kaksi kertaa maapallon säteen pituinen, eksoplaneetan tiheyden voidaan päätellä olevan melko lähellä Maan tiheyttä. Sen voidaan olettaa olevan rakenteeltaan kiinteää kiveä. Laaja tietokokonaisuus paljastaa toisenkin niin sanotun supermaan tästä vieraasta aurinkokunnasta.
"Tämä on tieteen jännittävimpiä ja hämmästyttävimpiä puolia", sanoo Didier Queloz, havainnot tehneen ryhmän johtaja. "Halusimme kaikin keinoin selvittää, miltä CoRoT-satelliitin havaitsema kohde näyttää, ja löysimme ainoalaatuisen järjestelmän."
Helmikuussa 2009 julkaistiin tieto CoRoT-satelliitin [1] vuotta aiemmin havaitsemasta pienestä eksoplaneetasta, joka kiertää melko tavanomaista TYC 4799-1733-1-nimistä tähteä. Tiedon julkaisua edelsivät useita kuukausia kestäneet yksityiskohtaiset mittaukset, joita tehtiin lukuisilla maassa olevilla teleskoopeilla, mm. useilla ESOn teleskoopeilla. Tähti, joka nyt tunnetaan nimellä CoRoT-7, sijaitsee Yksisarvisen tähdistössä (Monoceros) noin 500 valovuoden päässä Maasta. CoRoT-7 on hiukan meidän Aurinkoamme pienempi ja viileämpi, ja sitä pidetään myös nuorempana, noin 1,5 miljardin vuoden ikäisenä.
20.4 tunnin välein planeetta pimentää yli tunnin ajaksi pienen osan tähden valosta noin 1/3000:lla [2]. CoRoT-7b-planeetta on vain 2,5 miljoonan kilometrin päässä keskustähdestään, mikä vastaa 1/23 Merkuriuksen ja Auringon välimatkasta. Sen säde on noin 80 prosenttia Maan sädettä pidempi.
Eksoplaneetan massaa ei kuitenkaan pystytty laskemaan alkuperäisen mittaussarjan perusteella. Tällaiseen tulokseen pääsemiseksi tarvitaan erittäin tarkkoja mittauksia tähden nopeudesta, johon kiertävän eksoplaneetan vetovoima vaikuttaa vähäisesti. CoRoT-7b-planeetan suhteen ongelmana oli se, että tähtien aktiviteetti ja tähden pinnalla olevat viileämmät alueet, ns. tähtipilkut (jotka vastaavat meidän Aurinkomme auringonpilkkuja) häiritsevät signaaleja. Tämän vuoksi pääsignaali on yhteydessä tähden pyörähdykseen akselinsa ympäri, joka kestää noin 23 päivää.
Vastausta etsiessään tähtitieteilijät joutuivat turvautumaan parhaaseen eksoplaneettojen metsästyksessä käytettyyn laitteeseen, HARPS-spektrografiin (High Accuracy Radial velocity Planet Searcher, erittäin tarkka planeettoja etsivä säteisnopeusmittari), joka on yhdistetty ESOn 3,6 metrin teleskooppiin La Sillan observatoriossa Chilessä.
”HARPS on epäilemättä lyömätön pienten eksoplaneettojen havainnoinnissa, mutta CoRoT-7b:n mittaukset osoittautuivat niin vaativiksi, että meidän oli koottava havaintotietoja tähdestä 70 tunnin ajalta”, kertoo François Bouchy, toinen tutkimuksen tekijöistä.
HARPS tuotti tietoja, joista tähtitutkijat pystyivät erottelemaan 20,4 tunnin signaalin. Tähän lukuun perustuu tähtitutkijoiden päätelmä siitä, että CoRoT-7b:n massa on noin viisinkertainen Maan massaan nähden, minkä perusteella se voidaan luokitella kevyisiin eksoplaneettoihin, joita toistaiseksi on havaittu erittäin vähän.
”Koska planeetan kiertorata sijoittuu siten, että näemme sen ylittävän keskustähtensä pinnan – kutsumme tätä planeetan ylikuluksi – voimme todella mitata tämän pienimmän koskaan tarkasti mitatun eksoplaneetan massan, sen sijaan että vain päättelisimme sen [3]”, kertoo tutkimusryhmän jäsen Claire Moutou. ”Koska tunnemme sekä sen säteen että massan, voimme lisäksi määrittää planeetan tiheyden, jolloin saamme paremman käsityksen sen sisäisestä rakenteesta.”
CoRoT-7b:n massa on paljon lähempänä Maan massaa kuin esimerkiksi jäisen jättiläisen Neptunuksen massaa, joka on 17-kertainen Maahan nähden. CoRoT-7b kuuluukin eksoplaneettojen ns. supermaiden luokkaan. Näitä taivaankappaleita on löydetty suunnilleen tusinan verran, vaikkakin CoRoT-7b:n tapauksessa on pystytty ensimmäisen kerran mittaamaan näin pienen eksoplaneetan tiheys. Laskettu tiheys on lähellä Maan tiheyttä, mikä viittaa siihen, että planeetan rakenne on Maan tavoin kiveä.
"CoRoT-7b-tutkimuksen yhteydessä saavutettiin tähtitieteellisten mittausten huipputulos. CoRoT-avaruusteleskoopin valokaaret tuottivat meille parhaat sädemitat ja HARPS parhaan eksoplaneetan massan mittauksen. Molempia tarvittiin, jotta saatiin selville, että tämän kivisen planeetan tiheys on sama kuin Maan tiheys", kertoo tutkimuksessa mukana ollut Artie Hatzes.
CoRoT-7b poikkeaa muista löydetyistä eksoplaneetoista myös siinä, että se on lähimpänä keskustähteään. Tästä syystä se on myös nopein tunnettu eksoplaneetta: sen nopeus kiertoradalla on yli 750 000 km/h, mikä on yli seitsenkertainen verrattuna Maan kiertonopeuteen Auringon ympäri. ”CoRoT-7b on niin lähellä keskustähteä, että se saattaa hyvinkin vastata Danten Helvettiä, koska sen päiväpuolen todennäköinen lämpötila on yli 2 000 astetta ja yöpuolen lämpötila 200 miinusastetta. Teoreettisten mallien mukaan planeetan pinnalla voi olla laavaa tai kiehuvia valtameriä. Nämä ääriolosuhteet eivät missään nimessä ole otolliset elämän kehittymiselle”, sanoo Queloz.
HARPSin erinomaisen tarkkuuden osoituksena tähtitieteilijät löysivät tietokokonaisuuksistaan lisäksi toisen CoRoT-7-keskustähden eksoplaneetan, joka sijaitsee hieman kauempana CoRoT-7b.stä. Eksoplaneetta nimettiin CoRoT-7c:ksi, ja se kiertää keskustähtensä 3 vuorokaudessa 17 tunnissa. Sen massa on Maan massaan nähden noin kahdeksankertainen, ja sekin on luokiteltu supermaaksi. Se ei kuitenkaan sisarustähtensä CoRoT-7b:n tavoin kulje Maasta katsoen keskustähtensä yli, joten tähtitutkijat eivät pysty mittaamaan sen sädettä eivätkä näin ollen myöskään tiheyttä.
Näiden havaintojen perusteella CoRoT-7 on ensimmäinen tunnettu tähti, jonka planeettajärjestelmän muodostaa kaksi suurella nopeudella kiertävää supermaata, ja toinen näistä eksoplaneetoista kulkee keskustähtensä yli.
Lisähuomiot
[1] CoRoT on Ranskan valtion ja kansainvälisten yhteistyökumppaneiden (ESAn, Itävallan, Belgian, Brasilian, Saksan ja Espanjan) yhteisprojekti.
[2] Täsmälleen sama ilmiö voidaan havaita omassa Aurinkokunnassamme, kun Merkurius tai Venus kulkee Auringon kiekon editse. Tästä esimerkkinä on Venuksen ylikulku 8.7.2004 (ESO PR 03/04). Menneinä vuosisatoina näitä tilaisuuksia hyödynnettiin Auringon ja Maan välimatkaa laskettaessa, millä oli erittäin suuri vaikutus astrofysiikan ja taivaanmekaniikan tutkimukselle.
[3] HARPS-laitteen avulla löydettiin myös Gliese 581e, jonka massa on vähintään kaksinkertainen Maan massaan nähden (ks. ESO 15/09), mutta jonka todellista massaa ei tunneta, koska sen kiertoradan geometriaa ei ole voitu määrittää. CoRoT-7b:n ylikulun ansiosta sen kiertoradan geometria on määritetty tarkasti, minkä ansiosta tähtitutkijat ovat pystyneet laskemaan myös planeetan tarkan massan.
Lisätietoa
Tutkimus on esitelty artikkelissa, joka julkaistaan 22.10.2009 Astronomy and Astrophysics -lehden CoRoT-erikoisnumerossa, nro 506-1: ”The CoRoT-7 planetary system: two orbiting Super-Earths”, D. Queloz et al.
Ryhmään kuuluvat D. Queloz, R. Alonso, C. Lovis, M. Mayor, F. Pepe, D. Segransan ja S. Udry (Observatoire de Genève, Sveitsi), F. Bouchy, F. ja G. Hébrard, G. (IAP, Paris, Ranska), C. Moutou, M. Barbieri, P. Barge, M. Deleuil, L. Jorda ja A. Llebaria (Laboratoire d’Astrophysique de Marseille, Ranska), A. Hatzes, D. Gandolfi, E. Guenther, M. Hartmann ja G. Wuchterl (Thüringer Landessternwarte Tautenburg, Saksa), M. Auvergne, A. Baglin, D. Rouan ja J. Schneider (LESIA, CNRS, Observatoire de Paris, Ranska), W. Benz (University of Bern, Sveitsi), P. Bordé, A. Léger ja M. Ollivier (IAS, UMR 8617 CNRS, Université Paris-Sud, Ranska), H. Deeg (Instituto de Astrofísica de Canarias, Espanja), R. Dvorak (University of Vienna, Itävalta), A. Erikson and H. Rauer (DLR, Berlin, Saksa), S. Ferraz Mello (IAG-Universidade de Sao Paulo, Brasilia), M. Fridlund (European Space Agency, ESTEC, Alankomaat), M. Gillon and P. Magain (Université de Liège, Belgia), T. Guillot (Observatoire de la Côte d’Azur, CNRS UMR 6202, Nice, Ranska), H. Lammer (Austrian Academy of Sciences), T. Mazeh (Tel Aviv University, Israel) ja M. Pätzold (Köln University, Saksa).
ESO (European Southern Observatory, Euroopan eteläinen observatorio) on tähtitieteen keskeinen eurooppalainen hallitustenvälinen organisaatio. Se on maailman tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. Sen toimintaa tukee 14 maata: Alankomaat, Belgia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten tutkimusvälineiden kehittämiseen, rakentamiseen ja toimintaan. Tähtitieteilijöiden käytössä olevat tutkimusvälineet mahdollistavat tärkeiden tieteellisten havaintojen tekemisen. ESO on myös johtavassa asemassa tähtitieteen tutkimuksen edistämisessä ja yhteistyön järjestämisessä. ESOlla on Chilessä kolme huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESOlla on Paranalissa VLT-teleskooppi. Se on maailman edistynein näkyvän valon aallonpituuksia havainnoiva tähtitieteellinen observatorio. ESO on maailman suurimman tähtitieteen alan projektin, täysin uudenlaisen ALMA-teleskoopin, eurooppalainen yhteistyökumppani. ESO suunnittelee 42-metristä E-ELT-teleskooppia (European Extremely Large optical/near-infrared Telescope, Euroopan erittäin suuri optinen/lähi-infrapuna-alueen teleskooppi), josta tulee maailman suurin taivasta tarkkaileva silmä.
Linkit
- Tieteellinen julkaisu: http://www.aanda.org/10.1051/0004-6361/200913096/pdf (Free access)
- Lisätietoja: Eksoplaneetat-lehdistömateriaali
Yhteystiedot
Didier Queloz
Geneva Observatory
Geneva, Switzerland
Puh.: +41 22 379 2477
Sähköposti: didier.queloz@unige.ch
François Bouchy
IAP, Paris
Paris, France
Puh.: 33 4 92 70 64 94
Sähköposti: bouchy@iap.fr
Claire Moutou
Laboratoire d'Astrophysique de Marseille
Marseille, France
Puh.: +33 4 91 05 59 66
Sähköposti: Claire.Moutou@oamp.fr
Artie Hatzes
Laboratoire d'Astrophysique de Marseille
Tautenburg, Germany
Puh.: +49 36 42 78 63 55
Matkapuhelin: +49 (0)163 69 13 863
Sähköposti: artie@tls-tautenburg.de
Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network
ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org
Tiedotteesta
Tiedote nr.: | eso0933fi |
Legacy ID: | PR 33/09 |
Nimi: | CoRoT-7 |
Tyyppi: | Milky Way : Star : Circumstellar Material : Planetary System |
Facility: | ESO 3.6-metre telescope |
Instruments: | HARPS |
Science data: | 2009A&A...506..303Q |
Our use of Cookies
We use cookies that are essential for accessing our websites and using our services. We also use cookies to analyse, measure and improve our websites’ performance, to enable content sharing via social media and to display media content hosted on third-party platforms.
ESO Cookies Policy
The European Organisation for Astronomical Research in the Southern Hemisphere (ESO) is the pre-eminent intergovernmental science and technology organisation in astronomy. It carries out an ambitious programme focused on the design, construction and operation of powerful ground-based observing facilities for astronomy.
This Cookies Policy is intended to provide clarity by outlining the cookies used on the ESO public websites, their functions, the options you have for controlling them, and the ways you can contact us for additional details.
What are cookies?
Cookies are small pieces of data stored on your device by websites you visit. They serve various purposes, such as remembering login credentials and preferences and enhance your browsing experience.
Categories of cookies we use
Essential cookies (always active): These cookies are strictly necessary for the proper functioning of our website. Without these cookies, the website cannot operate correctly, and certain services, such as logging in or accessing secure areas, may not be available; because they are essential for the website’s operation, they cannot be disabled.
Functional Cookies: These cookies enhance your browsing experience by enabling additional features and personalization, such as remembering your preferences and settings. While not strictly necessary for the website to function, they improve usability and convenience; these cookies are only placed if you provide your consent.
Analytics cookies: These cookies collect information about how visitors interact with our website, such as which pages are visited most often and how users navigate the site. This data helps us improve website performance, optimize content, and enhance the user experience; these cookies are only placed if you provide your consent. We use the following analytics cookies.
Matomo Cookies:
This website uses Matomo (formerly Piwik), an open source software which enables the statistical analysis of website visits. Matomo uses cookies (text files) which are saved on your computer and which allow us to analyze how you use our website. The website user information generated by the cookies will only be saved on the servers of our IT Department. We use this information to analyze www.eso.org visits and to prepare reports on website activities. These data will not be disclosed to third parties.
On behalf of ESO, Matomo will use this information for the purpose of evaluating your use of the website, compiling reports on website activity and providing other services relating to website activity and internet usage.
Matomo cookies settings:
Additional Third-party cookies on ESO websites: some of our pages display content from external providers, e.g. YouTube.
Such third-party services are outside of ESO control and may, at any time, change their terms of service, use of cookies, etc.
YouTube: Some videos on the ESO website are embedded from ESO’s official YouTube channel. We have enabled YouTube’s privacy-enhanced mode, meaning that no cookies are set unless the user actively clicks on the video to play it. Additionally, in this mode, YouTube does not store any personally identifiable cookie data for embedded video playbacks. For more details, please refer to YouTube’s embedding videos information page.
Cookies can also be classified based on the following elements.
Regarding the domain, there are:
- First-party cookies, set by the website you are currently visiting. They are stored by the same domain that you are browsing and are used to enhance your experience on that site;
- Third-party cookies, set by a domain other than the one you are currently visiting.
As for their duration, cookies can be:
- Browser-session cookies, which are deleted when the user closes the browser;
- Stored cookies, which stay on the user's device for a predetermined period of time.
How to manage cookies
Cookie settings: You can modify your cookie choices for the ESO webpages at any time by clicking on the link Cookie settings at the bottom of any page.
In your browser: If you wish to delete cookies or instruct your browser to delete or block cookies by default, please visit the help pages of your browser:
Please be aware that if you delete or decline cookies, certain functionalities of our website may be not be available and your browsing experience may be affected.
You can set most browsers to prevent any cookies being placed on your device, but you may then have to manually adjust some preferences every time you visit a site/page. And some services and functionalities may not work properly at all (e.g. profile logging-in, shop check out).
Updates to the ESO Cookies Policy
The ESO Cookies Policy may be subject to future updates, which will be made available on this page.
Additional information
For any queries related to cookies, please contact: pdprATesoDOTorg.
As ESO public webpages are managed by our Department of Communication, your questions will be dealt with the support of the said Department.