Auringon kaltaisen tähden elämän kulku (merkinnöin)

Tämä kuva käy läpi Auringon kaltaisen tähden elämän vasemman laidan syntymästä oikean laidan kehitykseen punaiseksi jättiläiseksi. Vasemmalla tähti näyttäytyy prototähtenä, joka on muodostuessaan uppotunut tomumateriaalikiekon sisälle. Myöhemmin siitä tulee oman Aurinkomme kaltainen tähti. Vietettyään suurimman osan elämästään tässä vaiheessa tähden ydin alkaa vähitellen kuumentua, tähti laajenee ja tulee punaisemmaksi, kunnes se muuttuu punaiseksi jättiläiseksi.

Tämän vaiheen seurauksena tähti puskee uloimmat kerroksensa ympäröivään avaruuteen muodostaen planetaariseksi sumuksi kutsutun kohteen samalla kun tähden ydin itsessään jäähtyy pieneksi, tiheäksi jäännökseksi, jota kutsutaan valkoiseksi kääpiötähdeksi.

Alla olevaan aikajanaan on merkitty missä Aurinkomme ja auringon kaksoset 18 Sco ja HIP 102152 ovat tässä elämän syklissä. Aurinko on 4.6 miljardia vuotta vanha ja 18 Sco 2.9 miljardin vuoden ikäinen, kun taas vanhin auringon kaksonen on noin 8.2 miljardia vuotta vanha — vanhin milloinkaan tunnistettu auringon kaksonen. Tutkimalla tähteä HIP 102152 voimme saada vilkaisun oman Aurinkomme tulevaisuudesta.

Tämä kuva on havainnollistava: iät, koot ja värit ovat summittaisia (eivät oikeassa skaalassa). Kuvan vasemmassa laidassa oleva prototähtivaihe saattaa olla noin 2000 kertaa suurempi kuin Aurinkomme. Kuvan oikeassa laidassa oleva punaisen jättiläisen vaihe voi olla noin 100 kertaa Aurinkoa suurempi.

Oikeudet:

ESO/M. Kornmesser

Kuvasta

Tunnistus:eso1337a
Kieli:fi
Tyyppi:Kokoelma
Julkaisupäivä:28. elokuuta 2013 15:30
Vastaavat julkaisut:eso1337
Koko:3800 x 2250 px

Kohteesta

Nimi:HIP 102152
Tyyppi:Milky Way : Star
Etäisyys:250 valovuotta

Kuvaformaatit

Suuri JPEG
1,9 MB
Kokoruudun JPEG
105,0 KB