Tiedote

Tsunamien jälkien etsiminen Paranalin taivaalta OASIS-hankkeessa

30. huhtikuuta 2024

Osana ESO:n ja Saksan ilmailu- ja avaruuskeskuksen (DLR) yhteistyötä OASIS-hanke (Observations of Airglow with Spectrometer and Imager Systems) on virallisesti liittynyt ESO:n Paranal-observatorion toimintoihin. Paranal tunnetaan parhaiten maailman parhaimpien tähtitieteen observatorioiden, kuten ESO:n Very Large Telescope -teleskoopin sijaintipaikkana, mutta se soveltuu erinomaisesti myös tiettyihin ilmakehähavaintoihin. DLR:n operoima ja ESO:n isännöimä OASIS pyrkii osoittamaan, että ilmakehän "ilmahehkun" (airglow)) monitorointi voi mahdollistaa varhaisten tsunamivaroitusten tekemisen.

Tsunamit ovat useimmiten merenalaisten maanjäristysten aiheuttamia jättiläisaaltoja, ja ne ovat tuhoisa luonnonvoima, joka voi johtaa merkittäviin ihmishenkien menetyksiin ja infrastruktuurin vaurioitumiseen. OASIS-hanke pyrkii osoittamaan, että ilmakehää tarkkailemalla on mahdollista havaita näiden luonnonkatastrofien tiettyjä vaikutuksia. Maanjäristykset synnyttävät ääniaaltoja, jotka kulkevat ilmakehän läpi ylöspäin. Nämä häiriöt vaikuttavat niin sanottuun ilmahehkuun (airglow) tai yöhehkuun, joka aiheutuu korkealla ilmakehässä sijaitsevien molekyylien luonnollisesta emissiosta. OASIS tarkkailee tätä ilmahehkua, joka on tarkemmin sanottuna noin 86 kilometrin korkeudella sijaitsevien hydroksyylimolekyylien emissiosäteilyä. Näitä havaintoja voitaisiin käyttää varhaisten tsunamivaroitusten tekemisessä.

Paranal soveltuu ainutlaatuisella tavalla ilmakehän tarkkailuun erityisten ympäristö- ja ilmasto-olosuhteidensa vuoksi. Chilen Atacaman autiomaassa, jossa Paranal sijaitsee, vallitsee ainutlaatuinen kuiva ilmasto, joka on ihanteellinen sekä tähtitieteen että ilmakehän havainnoille. Chile on myös kahden tektonisen mannerlaatan rajan lähellä, jotka aiheuttavat usein voimakkaita maanjäristyksiä, ja näistä jotkut aiheuttavat tsunameja.

Kun OASIS tarkkailee tiettynä yönä ilmahehkua, se voi myös olla hyödyllinen naapuriteleskoopeilleen. Ilmahehku näkyy taivaalla himmeänä valohehkuna, joka estää yötaivasta olemasta täysin pimeä, mikä voi vaikuttaa maanpäällisten teleskooppien havaintoihin. Vaikka on olemassa menetelmiä, jotka huomioivat ilmahehkun, se on monimutkainen ja jatkuvasti muuttuva ilmiö. OASIS-järjestelmän säännöllisesti keräämää ilmahehkun seurantatietoa voidaan käyttää apuna ennustettaessa tietyn yön ilmahehkun kirkkautta. ESO:n toiminnoissa tämä voi lopulta johtaa  ilmahehkun parempaan huomioimiseen tähtitieteen havainnoissa ja optimoimaan teleskooppiajan käyttöä.

OASIS-järjestelmän avajaiset pidettiin viime viikon lopulla yli vuosi sen jälkeen, kun OASIS-instrumenteilla tehtiin ensimmäiset testihavainnot. Avajaisten osana DLR:n ja ESO:n henkilökunta kokoontui Paranaliin kuulemaan hankeen yleisiä esityksiä, minkä jälkeen järjestettiin pyöreän pöydän keskustelu yhteistyömahdollisuuksista.

Linkit

Yhteystiedot

Alain Smette
ESO Staff Astronomer
Paranal, Chile
Tel: +56 2 2463 3113
S-posti: asmette@eso.org

Patrick Hannawald
DLR German Remote Sensing Data Center, Atmosphere
Weßling, Saksa
Puh.: +49 8153 28-3566
S-posti: Patrick.Hannawald@dlr.de

Bárbara Ferreira
ESO Media Manager
Garching bei München, Saksa
Puh.: +49 89 3200 6670
S-posti: press@eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann24006

Kuvat

Näkymä OASIS-kontille ESO:n Paranalin observatoriolla
Näkymä OASIS-kontille ESO:n Paranalin observatoriolla
OASIS-projektin laitteistoa ESO:n Paranalin observatoriolla
OASIS-projektin laitteistoa ESO:n Paranalin observatoriolla
Ilmakuva OASIS-projektin kontista ESO:n Paranalin observatoriolla
Ilmakuva OASIS-projektin kontista ESO:n Paranalin observatoriolla
Tutkijat asentavat OASIS-projektin konttia ESO:n Paranalin observatoriolla
Tutkijat asentavat OASIS-projektin konttia ESO:n Paranalin observatoriolla