Tiedote
ESO ja Chile juhlivat 60-vuotista yhteistyötä tähtitieteen alalla
12. lokakuuta 2023
Euroopan eteläinen observatorio (ESO) ja Chilen tasavalta allekirjoittivat 6. marraskuuta 1963 sopimuksen, jolla yhteistyö tähtitieteen alalla aloitettiin. Yhteistyöllä oli valtava maailmanlaajuinen vaikutus. Suhde mahdollisti ainutlaatuisten observatorioiden, kuten La Sillan, Paranalin ja ALMA:n rakentamisen Atacaman autiomaahan sekä vahvojen tähtitiedeyhteisöjen kehittymiseen ja huipputason tieteellisten läpimurtojen tekemiseen.
Eilen ESO-neuvosto ja henkilökunta sekä ESO:n jäsenvaltioiden diplomaatit, Chilen viranomaiset ja tiedeyhteisö pitivät ESO:n Santiagon toimistolla juhlatilaisuuden, joka oli ensimmäinen monista sopimuksen 60-vuotisjuhlallisuuksista.
Chilen ja ESO:n historiassa on useita vaiheita, joissa tätä kumppanuutta on vahvistettu. Ensimmäinen ESO:n perustama observatorio oli La Silla, joka avattiin vuonna 1969 Coquimbon alueelle, 600 kilometriä Santiagosta pohjoiseen. ESO:lla on siellä tällä hetkellä käytössä joitakin kokoluokkansa tuottavimpia optisen alueen teleskooppeja. Lisäksi siellä on menossa kansainvälisiä hankkeita, jotka edistävät yhteistyötä, korkeatasoista tutkimusta ja uusien ammattilaisten koulutusta.
Vuonna 1996 ESO ja Chile allekirjoittivat lisäsopimuksen, jolla chileläisille tutkimuslaitoksille taattiin havaintoaikaa ESO:n teleskoopeilta. Lisäksi perustettiin ESO–Chile yhteiskomitea, joka hallinnoi rahastoa, joka jakaa kilpailtua rahoitusta. Rahaston avulla edistetään tähtitieteen ja siihen liittyvän teknologian kehittämistä sekä tiedotustoimintaa Chilessä kansallisella ja alueellisella tasolla.
ESO:n Paranalin observatorio, jossa ESO:n Very Large Telescope, eli VLT-teleskooppi sijaitsee, avattiin vuonna 1999 Antofagastan alueella Chilen pohjoisosassa. VLT, joka täytti hiljattain 25 vuotta, on tällä hetkellä ESO:n maanpäälisen tähtitieteen lippulaiva, ja siitä on tullut maailman edistynein optinen kaukoputki.
Chajnantorin ylängöllä, 50 kilometrin päässä San Pedro de Atacamasta sijaitseva Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) on maailman suurin radioteleskooppi ja maailmanlaajuinen tähtitieteen yhteistyöhanke, jota ESO ja sen kansainväliset kumppanit Pohjois-Amerikasta ja Itä-Aasiasta toteuttavat yhdessä Chilen tasavallan kanssa. Se juhlii tänä vuonna kymmenen vuoden tieteellistä toiminta-aikaa.
Nämä observatoriot tuottavat valtavan määrän tähtitieteen dataa, joka on mahdollistanut kiehtovat tieteelliset löydöt, ja johtanut jopa useisiin Nobelin-palkintoihin.
Lisäksi ESO rakentaa parhaillaan Erittäin suurta teleskooppia (ELT, Extremely Large Telescope) Cerro Armazonesille, joka sijaitsee Paranalin lähellä. Siitä tulee maailman suurin optisen alueen teleskooppi, jonka odotetaan aloittavan tieteellisen toimintansa ennen tämän vuosikymmenen loppua, ja se lujittaa entisestään yhteyksiä Chileen ja muuttaa samalla käsitystämme maailmankaikkeudesta.
Kuusikymmenvuotisen yhteistyön juhlallisuuksiin kuuluu myös paikallisyhteisöille suunnattuja tapahtumia. Chilen nuoriso- ja lastenorkesterisäätiö (Foundation for Youth and Children’s Orchestras of Chile, FOJI) esittää 4. marraskuuta La Serenassa uuden musiikkikappaleen, joka on sävelletty La Sillan observatorion kunniaksi. Tämä on osoitus ESO:n ja FOJI:n viimeisten 12 kuukauden aikana tekemästä yhteistyöstä, johon on kuulunut muusikoiden vierailuja observatorioihin sekä muusikoiden ja ESO:n henkilökunnan välisiä tapaamisia.
Yhteystiedot
Francisco Rodriguez
ESO Chile Press Officer
Santiago, Chile
S-posti: francisco.rodriguez@eso.org
Bárbara Ferreira
ESO Media Manager
Garching bei München, Saksa
Puh.: +49 89 3200 6670
S-posti: press@eso.org
Tiedotteesta
Tunnistus: | ann23016 |