Tiedote
ESO on allekirjoittanut sopimuksen Australia–Eurooppalaisesta MAVIS-instrumentista
1. kesäkuuta 2021
ESO allekirjoitti tänään sopimuksen kansainvälisen konsortion kanssa MAVISin rakentamisesta ja operoinnista. Se on ainutlaatuinen havaintoväline, joka asennetaan ESO:n Very Large Telescope (VLT) kaukoputkeen. MAVIS tuottaa jopa kolme kertaa terävämpiä kuvia kuin Hubble-avaruusteleskooppi. MAVIS tulee pureutumaan useisiin eri tutkimuskysymyksiin, esimerkiksi siihen, miten ensimmäiset tähdet muodostuivat 13 miljardia vuotta sitten, tai miten aurinkokunnan planeetoilla ja kuissa säätilat muuttuvat.
”MAVIS on tehokas havaintolaite, joka palvelee hyvin suurta määrää keskeisiä tiedehankkeita”, François Rigaut, Australian kansallisen yliopiston professori, joka johtaa MAVIS-konsortiota, kertoi. ”Tämä käsitttää havaintoja omasta aurinkokunnastamme sekä muiden tähtien ympärillä olevista planeetoista, tähtien muodostumisen fysiikasta kattaen Linnunradan ja jatkuen aina maailmankaikkeuden ensimmäisiin tähtijoukkoihin”.
MAVIS on lyhenne sanoista Multi-conjugate-adaptive-optics-Assisted Visible Imager and Spectrograph. Se tulee tuottamaan nykyään toimivia avaruusteleskooppeja terävämpiä kuvia poistamalla maapallon ilmakehässä olevan turbulenssin aiheuttaman kuvan epätarkkuuden. Tätä varten instrumentti hyödyntää täysin VLT:n hienostunutta adaptiivisen optiikan yksikköä, jossa on tehokkaat laserohjaintähdet ja mukautuva peili, jonka muoto voi muuttua satoja kertoja sekunnissa korjaten ilmakehän vääristymiä. MAVIS sisältää kaksi mukautuvaa peiliä ja muita järjestelmiä, joilla nämä vääristymät voidaan korjata paremmin. Laitteen kyky tuottaa korjattuja kuvia näkyvällä aallonpituusalueella laajalla näkökentällä tekee MAVISista ainutlaatuisen instrumentin. Se pystyy havaitsemaan hyvin himmeitä ja kaukaisia kohteita.
MAVIS-konsortiota johtaa Australian Astronomical Optics (AAO) ja Italian kansallinen astrofysiikan instituutti (INAF) on merkittävä kumppani. Myös Ranskan Laboratoire d'Astrophysique (LAM) ja ESO kuuluvat konsortioon. MAVISia suunnittelee kaksi Australian instituuttia AAO-konsortiossa: Australian kansallinen yliopisto ja Macquarie-yliopisto. Tämä on merkittävä virstanpylväs ESO:n ja Australian suhteiden tiivistämisessä.
ESO ja Australia solmivat vuonna 2017 10-vuotisen strategisen kumppanuuden, jonka Australian tähtitieteen yhteisö on ottanut innostuneena vastaan. "MAVIS on fantastisen yhteistyön tulos ja se osoittaa sen potentiaalin, jonka ESO:n jäseneksi tuleminen tarjoaa Australialle ja ESO:lle”, Richard McDermid, MAVIS-projektin tutkija ja Macquarie-yliopiston apulaisprofessori, sanoi. ”Se osoittaa, että Australia ei ainoastaan osallistu observatorion tieteelliseen työhon, vaan se voi myös olla keskeinen toimija ESO:n auttamisessa säilyttämään johtajuutensa ainutlaatuisten ja kilpailukykyisten havaintolaitteiden tekemisessä”. Vastineeksi MAVISin rakentamisesta konsortio saa instrumentilta varmaa havaintoaikaa sekä ESO:n rahoitusosuuden itse laitteeseen.
Tulevat vuodet ovat erittäin jännittävää aikaa tähtitieteen kannalta. ”Avaruudesta käsin James Webb -avaruusteleskoopin kaltaisilla havaintolaitteilla ja ESO:n Erittäin suuren teleskoopin kaltaisten maanpäälisten kaukoputkien avulla tähtitieteilijät tutkivat universumia tarkemmin kuin koskaan”, ESO:n MAVIS-manageri Robin Arsenault sanoi. ”MAVIS on ainutlaatuinen valon näkyvällä alueella toimiva instrumentti ja se täydentää näitä tulevia suuria havaintolaitteita, jotka on suunniteltu toimimaan lähi-infrapunassa”.
MAVIS asennetaan VLT Yksikköteleskooppi 4:ään (Yepun) ESO:n Paranalin Observatoriossa Pohjois-Chilessä, ja sen odotetaan aloittavan toimintansa vuonna 2027.
Linkit
Yhteystiedot
François Rigaut
Australian National University
Canberra, Australia
Puh.: +61-02-6125-0210
S-posti: francois.rigaut@anu.edu.au
Robin Arsenault
ESO’s Adaptive Optics Facility Project Manager
Garching bei München, Saksa
Puh.: +49 89 3200 6524
S-posti: rarsenau@eso.org
Bárbara Ferreira
ESO Media Manager
Garching bei München, Saksa
Matkapuhelin: +49 151 241 664 00
S-posti: press@eso.org
Tiedotteesta
Tunnistus: | ann21007 |