Tiedote
METIS-instrumentin kehitys on saavuttanut merkittävän vaiheen
5. kesäkuuta 2020
ESO:n Extremely Large Telescope eli ELT-kaukoputken tehokas kamera ja spektrografi METIS on läpäissyt suunnitelmien alustavan arvion, joka tehtiin ESO:n pääkonttorissa Garchingissa Saksassa. METIS (Mid-infrared ELT Imager and Spectrograph) tulee hyödyntämään täysimittaisesti kaukoputken jättimäistä pääpeiliä ja sen avulla tullaan tutkimaan useita eri kohteita aurinkokunnan kappaleista kaukaisiin aktiivisiin galakseihin. METIS soveltuu erittäin hyvin tähtien elinkaarien tutkimiseen, vasta syntyneistä tähdistä planeettoja muodostaviin kiekkoihin ja edelleen kaikkein vanhempiin tähtiin lähellä elinkaarensa loppua.
ELT tulee olemaan maailman suurin optisen ja keski-infrapuna alueen teleskooppi, kun se aloittaa toimintansa tämän vuosikymmenen puolivälissä. Sen 39-metrin halkaisijan omaavalla pääpeilillä ja kehittyneellä adaptiivisen optiikan järjestelmällä sen resoluutio on kuusi kertaa parempi, kuin James Webb-avaruusteleskoopin resoluutio. METIS tulee hyödyntämään täysimääräisesti tätä huippukaukoputkea ja sen adaptiivista optiikkaa tutkiakseen eri kohteiden rakennetta ja koostumusta erittäin suurella tarkkuudella.
METIS:in odotetaan antavan merkittävästi uutta tietoa esimerkiksi eksoplaneetoista, joiden tutkimus on yksi dynaamisimmista ja jännittävimmistä tähtitieteen aloista. Instrumentin avulla pystytään tutkimaan usean jättimäisen eksoplaneetan ilmakehän lämpötilaa, säätä ja kausittaisia muutoksia. Tämän lisäksi METIS pystyy havaitsemaan suoraan lähimpien tähtien ympärillä olevat maankaltaiset eksoplaneetat ja suotuisissa tapauksissa tutkimaan niiden kaasukehän koostumusta.
Nyt kun instrumentti on läpäissyt alustavan suunnittelukatsauksen, METIS konsortio jatkaa yksityiskohtaisemmalla suunnittelulla ennen laitteen rakentamisen aloittamista.
Lisätietoja
METIS konsortiossa mukana ovat: NOVA (Netherlands Research School for Astronomy, Leidenin yliopisto, Alankomaat), Max Planck Institute for Astronomy (MPIA, Heidelbergissa, Saksa), Colognen yliopisto (Saksa), UK Astronomy Technology Centre (UKATC, Edinburgh, Scotlanti, UK), KULeuven (Belgia), Paris Saclay research center of the CEA (French Alternative Energies and Atomic Energy Commission, Ranska), Center for Astrophysics and Gravitation (CENTRA, Lissabonin yliopisto, Portugali), ETH Zürich (Sveitsi), A* (Itävallan edustajana Wienin yliopisto, Innsbruckin yliopisto, Grazin yliopisto, Linzin yliopisto, ja RICAM Linz, Austrian Academy of Sciences, Itävalta), Michiganin yliopisto, Ann Arbor (USA), Academia Sinica Institute of Astronomy and Astrophysics, Taipei (Taiwan), ja Liègen yliopisto (Belgia), sekä osaltaan ESO.
Linkit
Yhteystiedot
Christoph Haupt
METIS Project Manager at ESO
Matkapuhelin: +49 151 14176113
S-posti: Christoph.Haupt@eso.org
Ralf Siebenmorgen
METIS Project Scientist at ESO
Matkapuhelin: +49 1575 088 6576
S-posti: Ralf.Siebenmorgen@eso.org
Bernhard R. Brandl
METIS Principal Investigator
Sterrewacht Leiden, Leidenin yliopisto
Matkapuhelin: +31 6211 85430
S-posti: brandl@strw.leidenuniv.nl
Bárbara Ferreira
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Saksa
Puh.: +49 89 3200 6670
Matkapuhelin: +49 151 241 664 00
S-posti: pio@eso.org
Tiedotteesta
Tunnistus: | ann20016 |