Tiedote

Onko muualla universumissa elämää?

Uusi planetaarioelokuva ESO Supernovan ohjelmistossa

30. syyskuuta 2019

Uusin lisäys ESO Supernova Planetarium & Visitor Centren ohjelmaan on nähtävillä. Out There: The Quest for Extrasolar Worlds -elokuva kutsuu sinut etsimään elämää muilta planeetoilta, kun yritämme ymmärtää, onko elämä universumissa normaalia vai onko se poikkeuksellista. Oletko utelias oppimaan sen, miten tiede sai kiinni fiction, mitä planeettoja tutkimme ensin ja miten me löydämme uusia planeettoja toisilta tähdiltä? Varaa siis paikkasi elokuvassa 28.10.2019 alkaen, joko englanninkieliseen tai saksankieliseen näytökseen.

Tuhansien vuosien ajan ihmiskunta uskoi maapallon olevan universumimme keskipiste. Kiitos uteliaisuutemme, mielikuvituksemme ja halumme löytää uutta, tiedämme että planeetat tähtien ympärillä eivät ole harvinaisuksia maailmankaikkeudessa. Aurinko on vain yksi normaali tähti satojen miljardien muiden tähtien tavoin galaksissamme, Linnunradassa.

Maailman tehokkaimmilla kaukoputkilla me pystymme tutkimaan lisää ja lisää universumiamme. Se mitä olemme löytäneet tähän mennessä, on jo ylittänyt jopa kaikista villeimmät odotukset, niin tutkijoilta, kuin myös tieteiskirjailijoilta. Suurimmalla osalla tähdistä on myös planeettoja — planeetat ovat yleisempiä kuin mitä olemme luulleet.

Out There — The Quest for Extrasolar Worlds kertoo tarinan miten ihmiskunnan uteliaisuus on johdattanut meidät katsomaan ulospäin tuhannen vuoden ajan, löytämään ja tutkimaan uusia ja kaukaisia maailmoja, sekä etsimään tuntemattomia ja erityislaatuisia elämänmuotoja, mitä voisi olla olemassa mysteerisillä paikoilla universumissamme.

Opi lisää muiden maailmojen lumoavasta monimuotoisuudesta tässä tuotoksessa, jonka ovat tehneet The Swiss Museum of Transport Planetarium yhteistyössä NCCR PlanetS:n ja European Southern Observatory (ESO). Elokuva yhdistää henkeäsalpaavaa fulldome filmikatkelmaa ja huippu animaatioita luoden mukaansatempaavan elokuvan eksosolaarisista maailmoista.

 

Elokuva kestää noin 50 minuuttia ja se sopii yleisölle aina 10-vuotiaista ylöspäin. Liput maksavat 5 euroa ja voit varata paikkasi täältä.

Lisäinfo

ESO Supernova Planetarium & Visitor Centre

The ESO Supernova Planetarium & Visitor Centre on maailmanhuippu yleisö ja opintokeskus tähtitieteelle, joka sijaitsee ESOn pääkeskuksessa Garching Bei Münchenissä. Keskuksesta löytyy Saksan, Itävallan ja Sveitsin suurin kallistettu planetaario ja interaktiivinen näyttely, jakaakseen lumoavan tähtitieteen maailman ja ESOn inspiroidakseen tulevia sukupolvia arvostamaan ja ymmärtämään universumiamme ympärillämme. Kaikki materiaali keskuksessa on käännetty englanniksi ja saksaksi. Sisäänpääsy keskukseen on ilmaista, mutta se vaatii varauksen. Lisää tietoja löydät osoitteesta: supernova.eso.org

ESO Supernova Planetarium & Visitor Centre toimii Euroopan Eteläisen Observatorion (ESO) ja  Heidelberg Institute for Theoretical Studies (HITS) yhteistyönä. Rakennus on saksalaisen Klaus Tschira Stiftun (KTS) säätiön lahjoittama ja ESO operoi laitosta.

ESO Supernova nauttii seuraavien toimijoiden tukea: LOR Foundation, Evans & Sutherland, Sky-Skan and Energie-Wende-Garching.

KTS

Klaus Tschira Stiftung (KTS) perustettiin vuonna 1995 fyysikon ja SAPn perustajan Klaus Tschiran (1940-2015) toimesta. Kyseessä on yksi suurimmista eurooppalaisista säätiöistä, jotka on rahoitettu yksityisesti. Säätiö edistää luonnontieteiden, matematiikan ja tietokonetieteiden kehitystä, sekä pyrkii kehittämään näiden tieteiden arvostusta. Säätiön sitoumus alkaa jo esikoulusta ja jatkaa, niin kouluissa, yliopistoissa, kuin myös tutkimus laitoksissa. Säätiö tukee tutkimusta uusien toimintatapojen löytämiseen tieteellisen tiedon levittämisessä ja tukee sekä sen kehitystä, että myös sen toteuttamista.

HITS

The Heidelberg Institute for Theoretical Studies (HITS gGmbH) perustettiin vuonna 2010 fyysikon ja SAPn perustajan Klaus Tschiran (1940-2015) toimesta. HITS on voittoa tavoittelematon tutkimuslaitos, joka toteuttaa perustutkimusta luonnontieteissä, matematiikassa ja tietojenkäsittelytieteissä, erikoistuen valtavien tietomäärien jalostamiseen, järjestämiseen ja analysoimiseen. Tutkimusalat vaihtelevat aina molekyyli biologiasta astrofysiikkaan. HITSn omistajana toimii Heidelberg University and the Karlsruhe Institute of Technology (KIT) ja HITS Stiftung, mikä on Klaus Tschira säätiön tytärsäätiö. HITS tekee yhteistyötä myös muiden yliopistojen, tutkimuslaitosten ja teollisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Perusrahoituksen HITSlle hoitaa HITS Stiftung, joka saa rahoituksensa Klaus Tschira säätiöltä. Tärkeimmät ulkopuoliset rahoittajat ovat Federal Ministry of Education and Research (BMBF), the German Research Foundation (DFG), ja Euroopan Unioni.

ESO

ESO on johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio Euroopassa ja selvästi maailman tuottavin maanpäälle sijoitettu tähtitieteenlaitos. ESO koostuu 16 jäsenmaasta: Itävalta, Belgia, Tšekin tasavalta, Tanska, Ranska, Suomi, Saksa, Irlanti, Italia, Alankomaat, Puola, Portugali, Espanja, Ruotsi, Sveitsi ja Yhdistynyt kuningaskunta, sekä isäntävaltiosta Chilestä, sekä Australiasta strategisena yhteistyökumppanina. ESO vie eteenpäin kunnianhimoista tavoitettaan keskittyen tehokkaiden maanpäällisten kaukoputkien suunnitteluun, rakentamiseen ja operoimiseen, mahdollistaen tähtitieteilijöiden tekevän tärkeitä tieteellisiä löytöjä. ESO on myös pääroolissa tähtitieteen tutkimisen edistämisessä, sekä organisoinnissa. ESO käyttää kolmea uniikkia maailmanluokan havaintopaikkaa Chilessä, joihin kuuluu La Silla, Paranal ja Chajnantor. Paranalissa ESO operoi the Very Large Telescopea ja sen maailmanluokan Very Large Telescope Interferometeria, sekä VISTA working in the infrared and the visible-light VLT Survey Telescopea. Lisäksi Paranalissa ESO isännöi ja operoi Cherenkov Telescope Array Southia, joka on maailman suurin ja herkin gammasäteilyn havaintoasema. ESO on myös tärkeä kumppani kahdessa tutkimusasemassa Chajnantorissa: APEX ja ALMA tutkimusasemissa, jotka ovat suurimmat tähtitieteen projektit mitä on koskaan toteutettu. ESO on myös rakentamassa lähelle Paranalia uutta 39-metristä Extremely Large Telescopea (ELT), mikä on tulevaisuudessa ”maailman suurin silmä tähtitaivaalle”

Linkit

Yhteystiedot

Tania Johnston
ESO Supernova Coordinator
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 320 061 30
Email: tjohnsto@eso.org

Oana Sandu
Community Coordinator & Communication Strategy Officer
ESO Department of Communication
Email: osandu@partner.eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann19048

Kuvat

"Out There" poster (English version)
Englanniksi