Tiedote

Breakthrough palkinnon perusfysiikasta sai Event Horizon Telescope Kollaboraatio

9. syyskuuta 2019

The Event Horizon Telescope (EHT) kollaboraatio, joka sai otettua ensimmäisen kuvan mustasta aukosta, on saanut vuoden 2020 Breakthrough Prize in Fundamental Physics -palkinnon tunnustuksena tästä saavutuksesta. Lopputulos saavutettiin käyttämällä maapallon laajuudelta kahdeksaa eri radioteleskooppia ryhmittymänä, joista kahdessa ESO on tärkeänä yhteistyökumppanina: Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) ja Atacama Pathfinder Experiment (APEX). Kolme tämänhetkistä ja äskettäistä ESO työntekijää ovat tutkijoiden joukossa, jotka jakavat keskenään palkinnon.

ALMA ja APEX teleskoopit [1][2] sijaitsevat Chilessä, olivat välttämättömiä tämän ennennäkemättömän resoluution tarvinneessa läpimurrossa. Suuri yhdistetty valon keräyspinta-ala ALMA:n antenneissa teki ALMA:sta huomattavasti herkimmän havaintolaitteen EHT:ssä ja täten avainelementin koko kokonaisuudessa, mahdollistaen EHT:n nappaavan jopa 10 kertaa heikompia signaaleja.

 The Breakthrough Prize Foundation järjestö ja sen perustaneet sponsorit  — Sergey Brin, Priscilla Chan and Mark Zuckerberg, Ma Huateng, Yuri and Julia Milner, ja Anne Wojcicki — julkistivat palkinnon astrofysiikasta 5. Syyskuuta 2019. Kollaboraation johtaja Shep Doeleman Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics -keskuksesta vastaanotti palkinnon kollaboraation puolesta seremoniassa, joka pidettiin 3. marraskuuta 2019. $3 miljoonan dollarin palkinto jaetaan tasaisesti 347 tutkijan kesken, jotka olivat mukana kuuden eri EHT kollaboraation tieteellisen paperin teossa. Paperit julkaistiin 10. huhtikuuta 2019.

Palkittujen joukossa on Neil Phillips, joka on ALMA:n instrumentti tutkija ESO:lla, Rubén Herrero-Illana, joka on ESO:n ALMA Fellow velvollisuuksineen, ja Hugo Messias, joka vielä hetki sitten oli ESO:n ALMA Fellow, jonka työllisti ESO.

EHT:n kuva, joka sai maailmanlaajuista julkisuutta, kun se julkistettiin kollaboraation toimesta 10. huhtikuuta 2019, paljastaa mustan aukon Messier 87:n keskellä. Messier 87 on massiivinen galaksi läheisessä Virgo -galaksijoukossa. Tämä musta aukko oleskelee 55 miljoonan valovuoden päässä Maapallolta ja sen massa on 6.5 miljardia kertaa suurempi kuin Aurinkomme massa.

 

Notes

[1] ALMA on yhteistyö ESO:n, U.S. National Science Foundation (NSF) -säätiön (USA), National Institutes of Natural Sciences -instituutioiden (Japani) välillä, sekä Chilen tasavallan yhteistyössä toimiva organisaatio. ALMA rahoitetaan seuraavien yhteisöjen toimesta: ESO:n ja sen jäsenmaiden toimesta, NSF:n ja sen yhteistyössä toimivan National Research Council of Canada (NRC):n toimesta, National Science Council of Taiwan (NSC):n toimesta, NINS:in toimesta, jossa toimivat yhteistyössä Academia Sinica (AS) Taiwanista ja Korea Astronomy and Space Science Institute (KASI).

[2] APEX on kollaboraatio Max Planck Institute for Radio Astronomy:n, Onsala Space Observatory:n ja ESO:n välillä ja sitä operoi ESO ja se on lähellä ALMA:a Chajnantorin tasangolla, Chilen Atacaman erämaassa.

Linkit

Yhteystiedot

Mariya Lyubenova
ESO Head of Media Relations
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6188
Email: pio@eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann19043

Kuvat

First Image of a Black Hole
First Image of a Black Hole
Englanniksi
ALMA & APEX's Crucial Contribution to the EHT
ALMA & APEX's Crucial Contribution to the EHT
Englanniksi