Tiedote

Ensimmäiset 18 ELT:n pääpeilin aihiota saapui Safran Resocille

2. elokuuta 2019

Ensimmäiset 18 ESO:n ELT:n (Extremely Large Telescope) pääpeilin aihiota saapuivat Safran Reaoscille Poitiersiin, Ranskaan. Sopimukset peilien valusta, kiillotuksesta, asentamisesta ja testauksesta allekirjoitettiin vuonna 2017. Sopimukset voittivat saksalainen yhtiö SCHOTT ja ranskalainen yhtiö Safran Reosc, joka on Safran Electronics & Defense -yhtiön tytäryhtiö.

Peiliaihiot on pakattu kuuteen erikoispuulaatikkoon ja kuusi laatikkoa pystytään pakkaamaan normaaliin rahtikonttiin. Hienostuneet iskuhavaitsemis sensorit kulkevat peilin mukana varmistaakseen, ettei kuljetuksen aikana tapahdu suuria kiihtyvyyksiä tai muita mahdollisesti peiliaihioiden kuntoon vaikuttavia asioita.

Rahtikontti peileineen lähti SCHOTTilta Saksan Mainzista 23. heinäkuuta ja se saapui Safran Reoscille seuraavana päivänä. ELT:n peilit on tehty materiaalista nimeltä Zerodur® [1], jonka erikoisuuksiin kuuluu hyvin vähäinen lämpölaajeneminen. Peilit ovat pyöreitä ja 1.5m halkaisijaltaan, sekä noin 5 senttimetriä paksuja. Jokaisen peiliaihion takapuoli on tasainen ja etupuoli taas kovera. Peiliaihioita tulee kolmea eri tyyppiä, joiden etupuolien muodot vaihtelevat hieman sijaintiensa mukaan lopullisessa peilikokonaisuudessa. Ensimmäiset peiliaihiot valettiin SCHOTTin toimesta vuonna 2018.

SCHOTT valmistaa peiliaihiot suunnilleen oikeaan muotoon, jotta Safran Reoscin ei tarvitse poistaa suurta määrää materiaalia peilien kiillotus prosessissa. Safran Reosc kiilloittaa peiliaihioita ennen kuin ne leikataan hexagonaalisiksi ja tämän leikkauksen jälkeen peilien muodot viimeistellään ionisuihku muovauksella.

Kun kaikki on valmista, tulee ELT:n pääpeili koostumaan 798:sta hexagonaalisesta peilistä, joilla yhdessä tulee olemaan valoa keräävää pinta-alaa 978m2. Yhteensä 900 peiliä pitää valaa ja kiillottaa, sillä 133 peiliä tullaan pitämään varaosina.

Valmistuessaan ELT tulee olemaan suurin maanpäällinen toiminnassa oleva teleskooppi. Teleskooppia rakennetaan Cerro Armazonessa, Atacaman autiomaassa Pohjois-Chilessä. Pääpeilin ollessa lähes 40 metriä halkaisijaltaan tulee ELT keräämään melkein 100 miljoonaa kertaa enemmän valoa kuin mitä ihmissilmä pystyy keräämään. Tämä tulee mahdollistamaan tutkijoiden iskevän astrofysiikan tämän hetken suurimpiin haasteisiin, kuten ensimmäisten tähtien syntyyn, ensimmäisten galaksien muodostumiseen, maapallon tyylisten eksoplaneettojen ilmakehien koostumukseen, tai pimeän aineen ja pimeän energian olemukseen, sekä moniin muihin kysymyksiin.

[1] Zerodur® kehitettiin tähtitieteen teleskoopeille 1960-luvun loppuvaiheilla. Materiaalilla on erittäin alhainen lämpölaajenemiskerroin, mikä mahdollistaa jopa suurissa lämpötilanmuutoksissa sen, ettei materiaali laajene tai kutistu. Kemiallisesti Zerodur® on erittäin kestävää ja sitä voidaan kiillottaa erittäin tarkaksi. Itse heijastava kerros, mikä tehdään alumiinista tai hopeasta ja se yleensä pinnoitetaan kaasun muodossa nopeasti itse kiillotuksen päätyttyä. Peilien pinnoitus uusitaan tietyin väliajoin valmistumisen jälkeen. Zerodur® peilit ovat olleet käytössä jo vuosikymmeniä esimerkiksi ESO:n  Very Large Telescopella Chilessä ja materiaalin on huomattu olevan luotettavaa.

Tiedotteesta

Tunnistus:ann19040

Kuvat

The first shipment of ELT primary mirror blanks arrives at Safran Reosc
The first shipment of ELT primary mirror blanks arrives at Safran Reosc
Englanniksi
The first shipment of ELT primary mirror blanks arrives at Safran Reosc
The first shipment of ELT primary mirror blanks arrives at Safran Reosc
Englanniksi
ELT in progress
ELT in progress
Englanniksi