Tiedote

Mielenkiintoisia testejä auringon pimennyksen aikana La Sillassa

10. kesäkuuta 2019

2 heinäkuuta 2019 täydellinen auringonpimennys on nähtävillä ESO:n La Sillan observatoriolla Chilessä. Tämän harvinaisen tähtitieteellisen tapahtuman juhlistamiseksi La Silla avaa ovensa tuhannelle vierailijalle. Observatorion normaalit asukkaat jäävät myös paikalle tekemään tähtitieteen havaintoja käyttäen hyödyksi La Sillan erinomaista sijaintia ja paikalla olevia laitteita uusilla tavoilla, luoden harvinaislaatuisia mahdollisuuksia auringonpimennyksen ansiosta.

ESO on hyväksynyt seitsemän hakemusta tähtitieteellisiin havaintoihin joko tutkimuksellisiin tai tiedotustoimintaan auringonpimennyksen aikana. Jotkut ryhmistä käyttävät jo paikalla olevia teleskooppeja La Sillassa, kuten mm. NTT, ExTrA, TAROT ja REM, sekä muita väliaikaisia asetelmia, jotka hyödyntävät La Sillan infrastruktuuria ja resursseja.

Auringonpimennysten hyödyntämisellä tähtitieteen havainnoinnissa on jo pitkä historia ja sillä on tutkittu mm. auringon ilmakehää, sekä esimerkiksi kuuluisaa vahvistusta yleisestä suhteellisuusteoriasta vuonna 1919, jonka teki Eddington. On kuitenkin hyvin harvinaista, että täydellinen auringonpimennys tapahtuu olemassa olevan observatorion kohdalle, jossa on suuria teleskooppeja — itse asiassa viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana tämä mahdollisuus on tapahtunut vain kaksi kertaa: vuonna 1961 L’Observatoire de Haute-Provencessa Ranskassa ja vuonna 1991 Mauna Kealla Havaijilla.

Auringonpimennyksen aikana tutkijat havainnoivat eri ilmiöitä aina klassisesta auringonpimennystieteestä, auringon ilmakehän havainnoinnista ja yleisen suhteellisuusteorian testaamisesta hieman erikoisempiin testeihin, kuten ESA:n kanssa tehtävään yhteistyöhön Merkuriuksen exospheren havainnoitsemiseksi, mitä tullaan käyttämään tulevan BepiColombo tehtävän valmisteluihin.

Ryhmän nimi Partneri instituutio(t) Päätavoite
CesaR ESA/ESAC Tieteelliset havainnot auringon ilmakehästä ja maapallon ionospherestä, kuten myös yleinen havainnointi tiedotustoiminnalle ja koulutukselle
ExTrA IPAG Testata ExTrA -teleskooppia hyvin erityislaatuisessa kauttakulussa
OPC NTT Institut d'Astrophysique de Paris–CNRS, Sorbonne Universities and Institut d’Astrophysique Spatiale/Université Paris-Sud Spektograafinen mittaus NTT:llä auringon coronasta, kuten myös coronan nopea kuvaaminen pienellä teleskoopilla. NTT:n havainnot kehittävät mittauksia, joita tehtiin vuonna 1991 Mauna Kealla, Havaijilla.
PACA_SolPol19 Space Science Institute Lineaarisen polarisaation mittaaminen auringon K-coronasta ja auringonpimennyksen tiedotustoiminta.
REM INAF Auringonpimennyksen kuvaaminen REM:llä eri aallonpituuksilla ja hetkillä. Havaintoja tullaan käyttämään Italian teleskooppien tunnettuvuuden parantamisessa.
TAROT IRAP Uusinta Eddingtonin testistä, jossa testattiin yleisen suhteellisuusteorian ennustuksia.

Yhteystiedot

Lars Lindberg Christensen 
ESO Head of Outreach Initiatives 
Garching bei München, Germany 
Tel: +49 89 3200 6761 
Cell: +49 173 38 72 621 
Email: lars@eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann19031

Kuvat

The total solar eclipse of 21 August 2017
The total solar eclipse of 21 August 2017
Englanniksi