Tiedote
2019 Olivier Chesneau palkinto annettiin Jozua de Boerille
29. huhtikuuta 2019
Vuoden 2019 Olivier Chesneau palkinnon on saanut Jozua de Boer hänen väitöskirjastaan nimeltä ”High-contrast Imaging of Protoplanetary Disks” (Protoplanetaaristen kiekkojen korkean-kontrastin kuvaus). Hän on tällä hetkellä tutkijatohtori Leidenin Observatoriolla, Tanskassa. Tohtoriksi hän väitteli Leidenissä vuonna 2018.
Palkinnon on perustanut ESO ja Observatoire de la Côte d’Azur muistoksi tähtitieteen pioneerille Olivier Chesneaulle [1]. Palkinto jaetaan joka toinen vuosi parhaalle väitöskirjalle korkean resoluution tähtitieteessä.
Jozua vakuutti tuomarit väitöskirjansa laajuudella käsitellen havainto taitoja uusimmilla instrumenteilla, kuten mm. SPHERE—the Spectro-Polarimetric High-contrast Exoplanet Research laitteella, joka on asennettu ESO:n Very Large Telescopeen. Näiden planeettoja muodostavien kiekkojen tutkiminen on erittäin haastavaa, sillä ne ovat hyvin himmeitä verrattuna tähtiin, joita kiekot kiertävät. Jozua kuitenkin päihitti nämä haasteet tarkasti kalibroiden, dataa keräten ja analysoimalla materiaalia. Lopputulos on laajentanut ymmärrystämme planeettojen synnyn olosuhteita ja myös kehittänyt tekniikoita, joilla pystytään havaitsemaan myös muita ilmiöitä aina komeetoista ja asteroideista eksoplaneettoihin ja syntyviin tähtiin.
Palkinnon jako seremonia pidetään vuosittaisena Ranskan tähtitieteen ja astrofysiikan yhteisön viikkona (SF2A) Nizzassa (Ranskassa) Toukokuussa 2019, missä Jozua saa 1000€ rahapalkinnon. Hänelle tarjotaan myös mahdollisuus esittää työnsä ESO:n päämajassa Garchingissa, Saksassa.
[1] Olivier Chesneau (1972-2014) oli taitava tutkija, joka oli vilkas ja intohimoinen oppiainettaan kohtaan. Hän johti uraauurtavaa työtä näkyvän ja infrapuna valo alueen interferometriassa tutkiakseen kiekkojen muodostumista monessa eri astrofyysisessä kohteessa, kuten esimerkiksi kehittyneissä massiivisissa tähdissä, planetaarisissa sumuissa ja novissa. Hänen suurimmat löytönsä tutkivat alueita lähellä Eta Carinaeta ja muita massiivisia tähtiä, havaiten ensimmäisenä planetaarisen sumun ja löytäen todisteita kaksisuuntaisista pöly suihkuista novissa pian räjähdyksen jälkeen ja löytäen suurimman keltaisen superjättiläis tähden Linnunradalla. Hänen löytöjään julkaistiin laajasti ESO:n lehdistötiedotteissa ja CNRS-INSU:ssa. Vuoden 2012 Michelsonin palkinnon Kansainväliseltä Tähtitieteen Yhdistykseltä ja Mount Wilsonin instituutilta annettiin Olivier Chesneaulle hänen merkittävistä saavutuksistaan tähtien astrofysiikassa, jotka tehtiin long-baseline interferometrialla.
Linkit
- Jozua de Boer’s PhD thesis
- Olivier Chesneau Prize website
- Announcement of the 2019 Olivier Chesneau Prize
Yhteystiedot
For questions about the prize please email: chesneauprize@oca.eu
Calum Turner
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6676
Email: pio@eso.org
Tiedotteesta
Tunnistus: | ann19021 |