Tiedote
ESO:n johtokunta hyväksyi Irlannin ESO-jäsenyyden
6. kesäkuuta 2018
Tapaamisessaan Saksan Garchingissa 6. kesäkuuta 2018 ESO:n johtokunta hyväksyi yksimielisesti Irlannin liittymisen ESO:on. ESO:n pääjohtaja, Xavier Barcons, on nyt saanut vihreän valon liittymissopimuksen allekirjoittamiseksi Irlannin hallituksen edustajien kanssa. Tämän odotetaan tapahtuvan myöhemmin tänä vuonna.
Kun Dáil Éireann (Irlannin parlamentti) ratifioi liittymissopimuksen, Irlannista tulee ESO:n 16. jäsenvaltio.
Irlannilla on pitkä historia tähtitieteen tekemisessä ja eloisa tutkijayhteisö, joka on tukenut ESO-jäsenyyttä monien vuosien ajan. Useita vuosikymmeniä 1800-luvulla Irlannissa sijaitsi maailman suurin teleskooppi — Leviathan of Parsonstown — 1.8-metrin peiliteleskooppi Birrin linnassa. Birrin linnan alueella sijaitsee nyt I-LOFAR, Irlannin linkki Euroopan laajuisessa matalien taajuuksien radioteleskoopissa.
Noin 200 tutkijaa kautta Irlannin työskentelee tällä hetkellä merkittävissä määrin tähtitieteen ja astrofysiikan parissa yhdeksässä eri tutkimuslaitoksessa ja korkeakoulussa eri puolilla Irlantia.
Lisätietoja
ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja ylivoimaisesti maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 15 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta, joiden lisäksi Chile toimii laitteistojen sijoitusmaana ja Australia strategisena kumppanina. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla VLT-teleskooppi (Very Large Telescope) ja siihen liittyvä, maailmanlaajuisesti johtava VLTI-interferometri, sekä kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja VST-teleskooppi näkyvän valon aallonpituuksilla. ESO on myös merkittävä kumppani kahdessa Chajnantorin laitteistossa, APEX-teleskoopissa ja ALMA-teleskoopissa, joka on maailman suurin tähtitieteellinen projekti. Lähellä Paranalia sijaitsevalla Cerro Armazonesilla ESO rakentaa 39-metrin kokoista ELT-teleskooppia (Extremely Large Telescope), josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.
Linkit
Yhteystiedot
Rami Rekola
ESO:n tiedeviestintäverkoston Suomen edustaja
Tuorlan observatorio
Sähköposti: rareko@utu.fi
Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: pio@eso.org
Tiedotteesta
Tunnistus: | ann18038 |