Tiedote

ALMA:n kolmenvälinen sopimus on allekirjoittettu

18. joulukuuta 2015

ALMA:n käyttämiseen liittyvä kolmenvälinen sopimus ESO:n, kansallisen tiedesäätiön (National Science Foundation (NSF)) ja kansallisen luonnontieteiden säätiöiden (National Institutes of Natural Sciences (NINS)) välillä allekirjoitettiin Tokiossa Japanissa 15.12.2015. Kolmen kansainvälisen osapuolen panokset takaavat tämän Pohjois-Chilessä Chajnantorin tasangolla olevan muotoaan muuttavan alimillimetri observatorion menestyksen. Uusi sopimus takaa ALMA:n pitkän aikavälin toiminnot seuraavaksi 20:ksi vuodeksi.

ESO:n pääjohtaja Tim de Zeeuw, NINS:n presidentti Katsuhiko Sato ja NSF:n apulaisjohtaja F. Fleming Crim (France Córdova, NSF:n johtajan puolesta), edustivat seremoniassa kolmea eri osapuolta ja he allekirjoittivat ALMA:n kolmenvälisen sopimuksen. Myös muuta ESO:n ja Japanin kansallisen observatorion NAOJ:n henkilökuntaa oli paikalla.

ALMA:n rakentaminen ja ensimmäiset havainnot pohjautuivat 2003 ja 2004 allekirjoitettuihin sopimuksiin. 2013 pidetty avaamisseremonia (eso1312) merkitsi ALMA:n toimintojen alkamista täysiverisenä observatoriona. Siitä lähtien tämä ainutlaatuisen tehokas kansainvälinen observatorio on tuottanut uusia löytöjä ja ainutlaatuisia näkymiä (eso1549, eso1436, eso1344).

ALMA:n rakentaminen alkoi NSF:n ja ESO:n kahdenvälisenä projektina Japanin liityttyä vähän tämän jälkeen mukaan, jolloin näiden kolmen osapuolen välille solmittiin sopimus. Tämä oli tärkeä askel, sillä se mahdollisti ALMA:n kehittymisen täysin muunneltavaksi yksiköksi. Se myös vahvisti kumppanuuksia ja rikastutti näitä uudella tieteellisellä yhteisöllä ja kulttuurilla.” Tim de Zeeuw sanoi. “Uusi kolmenvälinen sopimus on olennainen tämän globaalin yhteistyön jatkumiselle myös tulevaisuudessa."

Allekirjoitusseremonian jälkeen ESO:n ja NSF:n delegaatit tutustuivat NAOJ:n päämajaan Masa Hayashin (NAOJ:n yleisjohtaja) opastuksella. Heille esiteltiin 4D2U teatteri, NAOJ observatorion historian museo, TAMA300 gravitaatioaalto detektori, sekä NAOJ:n edistyneen teknologian keskus.

Uusi sopimus merkitsee ESO:n, NSF:n ja NINS:n välisen luottamuksen ja yhteistyön jatkumista, kun ALMA siirtyy rakentamisvaiheesta täysin toimivaksi observatorioksi, minkä arvellaan kestävän yli kolmekymmentä vuotta.

Lisätietoja

Kansainvälinen tähtitieteen tutkimuslaitos Atacama Large Millimetre/submillimetre Array (ALMA) on ESO:n, US National Science Foundationin (NSF) ja Japanin National Institutes of Natural Sciencesin (NINS)  kumppanuushanke yhteistyössä Chilen kanssa. ALMA:a rahoittavat Euroopan eteläinen observatorio (ESO) jäsenmaidensa puolesta, NSF yhteistyössä Kanadan kansallisen tutkimusneuvoston (NRC) ja Taiwanin kansallisen tiedeneuvoston (NSC) kanssa sekä Japanin kansalliset luonnontieteelliset instituutit (NINS) yhteistyössä Taiwanin Academia Sinican (AS) ja Korea Astronomy and Space Science Instituten (KASI) kanssa.

ALMA:n rakentamista ja toimintaa ohjaa Euroopan osalta ESO, Pohjois-Amerikan osalta Kansallinen radiotähtitieteen observatorio (NRAO), jota hallinnoi Associated Universities, Inc. (AUI), ja Itä-Aasian osalta Japanin Kansallinen tähtitieteellinen observatorio (NAOJ). Yhteinen ALMA-observatorio (JAO) huolehtii ALMA:n rakentamisen, kokoonpanon ja operaation yhtenäisestä johdosta ja hallinnoinnista.

ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 16 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on yksi maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, ALMA-teleskoopin pääyhteistyökumppaneista. Lähellä Paranalia sijaitsevalla Cerro Armazonesilla ESO rakentaa 39-metrin kokoista E-ELT -teleskooppia (European Extremely Large Telescope), josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Linkit

Yhteystiedot

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Cell: +49 151 1537 3591
Email: rhook@eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann15097

Kuvat

ALMA trilateral agreement signed
ALMA trilateral agreement signed
Englanniksi
ALMA trilateral agreement signed
ALMA trilateral agreement signed
Englanniksi