Tiedote
Laserohjaustähtiyksiköt hyväksytty ja lähetetty Chileen
Neljän laserin ohjaustähtilaitteisto saavutti tärkeän rajapyykin
27. marraskuuta 2015
Kaikki neljä laserohjaustähtiyksikköä, jotka muodostavat yhdessä laitteiston "Four Laser Guide Star Facility" (ESO:n VLT-teleskoopin adaptiivisen optiikan keskeinen osa), ovat nyt hyväksytty ja lähetetty Chileen. Tämä tapahtuma on merkittävä askel VLT:n Yksikköteleskooppi 4:n saattamiseksi täysin adaptiiviseksi teleskoopiksi mahdollistaen paljon paremman kuvanlaadun.
Adaptiivisessa optiikassa käytetään teleskooppiin integroituja sensoreita ilmakehän turbulenssin analysoimiseksi sekä muotoa muuttavaa peiliä ilmakehän kuvaan aiheuttaman vääristymän korjaamiseksi. Tähän tarvitaan kohteen vieressä olevaa pistemäistä tähteä, jolloin turbulenssi kyetään karakterisoimaan tarkasti.
Tähän tehtävään sopivan juuri oikeassa paikassa olevan todellisen tähden löytäminen on epätodennäköistä. Jotta ilmakehän turbulenssin aiheuttamien vääristymien korjaaminen olisi mahdollista kaikkialla taivaalla kaikille kohteille, tarvitaan tähän tarkoitukseen keinotähteä. Tämä toteutetaan suuntaamalla voimakas lasersäde taivaalle natriumkerrokseen, missä se saa aikaan kirkkaan hehkun, mikä Maasta katsottuna näyttää tähden kaltaiselta.
Mittaamalla ilmakehän aikaansaamia keinotähden liikkeitä ja vääristymiä, sekä tekemällä tuhat kertaa sekunnissa pieniä muutoksia mukautuvan apupeilin muotoon, teleskooppi tuottaa paljon tarkempia kuvia kuin ilman adaptiivista optiikkaa.
Ensimmäinen adaptiivisen optiikan laitteiston laserohjaustähti asennetiin VLT-teleskooppiin ja aikaisemmin tänä vuonna se läpäisi kaikki sille tehdyt testit. Nämä kokeet ovat varmistaneet, että laitteen suunnittelu on ollut onnistunut. ESO on toteuttanut laitteiston yhdessä eurooppalaisen teollisuuden ja tiedeinstituuttien kanssa [1]. Chilessä sijaisevassa VLT:n Yksikköteleskooppi 4:ssä tehdyt kokeet osoittivat optisen laadun olevan huipputasoa ja keinotähden muoto on miltei täydellinen. Myös natriumkerroksen virittyminen oli voimakasta. Tämä menestys merkitsee sitä, että työryhmä voi edetä kohti GRAAL:in (HAWK-I -havaintolaitteen adaptiivisen optiikan moduli) ensimmäisiä testejä. HAWK-I on laajan kuvakentän kuvantamiseen tarkoitettu kamera Yksikköteleskooppi 4:ssä. Nämä kaikki ovat askeleita kohti Paranalin adaptiivisen optiikan laitteiston täydellistä toimintaa.
Adaptiivisen optiikan laitteisto käyttää samanaikaisesti neljää laseria, mikä mahdollistaa ilmakehän ominaisuuksien paremman karakterisoinnin ja siten laajemman korjatun kuvakentän kuin mitä vain yhdellä laserilla olisi mahdollista saada aikaan.
Kun adaptiivisen optiikan yksikkö on täysin toimintakunnossa siitä saatava valo ohjataan kahteen havaintolaitteeseen: HAWK-I (yhdessä GRAAL:in kanssa) ja MUSE (yhdessä GALACSI:n kanssa).
Lisähuomioita
[1] Mukana olevat yhtiöt ovat: TOPTICA, Saksa; TNO, Hollanti; MPB Communications, Kanada; Optec, Italia; Astrel, Italia; ja Laseroptik, Saksa. Näiden lisäksi INAF–Osservatorio di Roma, Italiasta on osallistunut merkittävästi projektin toteuttamiseen.
Linkit
- Lisätietoja laserista
- Lisätietoja mukautuvasta apupeilistä
- Lisätietoja laseria käyttävästä teleskoopista
Yhteystiedot
Rami Rekola
Tuorlan observatorio
Piikkiö, Finland
Email: rareko@utu.fi
Domenico Bonaccini Calia
ESO
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6567
Email: dbonacci@eso.org
Wolfgang Hackenberg
ESO
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6782
Email: whackenb@eso.org
Richard Hook
ESO, Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Cell: +49 151 1537 3591
Email: rhook@eso.org
Tiedotteesta
Tunnistus: | ann15089 |