Pressemeddelelse
Første lys for SPHERE exoplanet-kameraet
Et revolutionerende nyt VLT instrument er blevet installeret
4. juni 2014
SPHERE - Spectro-Polarimetric High-contrast Exoplanet REsearch instrumentet – er blevet installeret på ESOs Very Large Telescope (VLT) ved Paranal-observatoriet i Chile, og det første lys er kommet igennem instrumentet. Det er et nyt instrument, der kan finde og undersøge exoplaneter (dvs. planeter, der kredser rundt om andre stjerner end Solen), ved at bruge kombinationer af adskillige avancerede tekniker. Instrumentet giver langt bedre resultater end andre eksisterende instrumenter, og allerede under de første observationer har det leveret imponerende billeder af støvringe omkring nærliggende stjerner. SPHERE blev udviklet og bygget af et konsortium af flere europæiske institutter, ledet af Institut de Planétologie et d'Astrophysique de Grenoble, Frankring, i samarbejde med ESO. Det forventes, at instrumentet afgørende kommer til at ændre undersøgelserne af exoplaneter og støvskiver omkring stjerner.
SPHERE bestod afleveringstesten i Europa i december 2013 og blev derefter skilt ad og fragtet til Paranal. Den endelige samling af instrumentet blev færdiggjort i maj 2014 og instrumentet er nu installeret på VLTs enhedsteleskop nummer tre. SPHERE er det nyeste af anden generations instrumenterne, der er installeret på VLT (de første tre var X-shooter, KMOS og eso1407 på dansk">MUSE).
SPHERE kombinerer flere forskellige avancerede tekniker, der kan give den bedste kontrast i direkte billeder af exoplaneter – langt bedre end NACO, der i sin tid tog det første direkte billede af en exoplanet. SPHERE holdet måtte udvikle nogle nye teknologier tidligt i projektet, for at opnå denne imponerende præstation, især i områder som adaptiv optik, specialiserede detektorer og koronograf-komponenter.
’SPHERE er et enormt komplekst instrument. Takket være mange menneskers hårde arbejde indenfor design, konstruktion og installation, har instrumentet allerede overgået vores forventninger. Alle tiders!’ siger lederen af projektet, Jean-Luc Beuzit fra Institut de Planétologie et d'Astrophysique de Grenoble i Frankrig.
SPHEREs hovedformål er at finde og karakterisere kæmpe exoplaneter omkring nærliggende stjerner ved at lave direkte billeder[1]. Det er stor udfordring, da planeterne ligger meget tæt på deres værtstjerner og er meget lyssvage i forhold til dem. På almindelige billeder, selv under de bedste vilkår, overstråler stjernelyset helt den svage glød fra planeten. Derfor er hele SPHEREs design indstillet til at danne den bedst mulige kontrast i området omkring den blændende stjerne.
Den første nye teknik, ud af de tre der bruges af SPHERE, er ekstrem adaptiv optik, der kan korrigere for forstyrrelser fra Jordens atmosfære, og dermed give skarpere billeder med bedre kontrast. Den anden nye teknik er en koronagraf, der kan blokere for stjernelyset og dermed øge kontrasten. Den sidste teknik er en differens billeddannelse, der kan skelne mellem stjernelys og planetlys ved at måle lysets forskellige egenskaber som farve og polarisation – og disse små forskelle kan bruges til at gøre en ellers usynlig planet synlig. (ann 13069, eso0503 på engelsk">eso0503)) [2].
SPHERE blev designet og bygget af de følgende institutter: Institut de Planétologie et d'Astrophysique de Grenoble; Max-Planck-Institut für Astronomie i Heidelberg; Laboratoire d’Astrophysique de Marseille; Laboratoire d’Etudes Spatiales et d’Instrumentation en Astrophysique de l’Observatoire de Paris; Laboratoire Lagrange i Nice; ONERA; Observatoire de Genève; Italian National Institute for Astrophysics, kordineret af Osservatorio Astronomico di Padova; ETH Institute for Astronomy, Zurich; Astronomical Institute of the University of Amsterdam; Netherlands Research School for Astronomy (NOVA-ASTRON) og ESO.
Flere forskellige objekter blev observeret under de første forsøg, der går under betegnelsen ’første lys’, og flere af SPHEREs forskellige måder at fungere på blev testet. Resultaterne inkluderer et af de hidtil bedste billeder af støvringen omkring den nærliggende stjerne HR 4796A. Billedet viser ikke bare ringen med enestående klarhed, men det viser også, hvor godt SPHERE kan afskærme det blændende stjernelys fra billedets centrum.
SPHERE vil blive tilgængelig for det astronomiske samfund senere i 2014, efter det har gennemgået yderligere tekniske prøver og videnskabelige afprøvninger.
’Dette er bare begyndelsen. SPHERE er et enestående, følsomt instrument, der helt sikkert kommer til at give mange uventede opdagelser i de kommende år,’ siger Jean-Luc Beuzit.
Noter
[1] De fleste kendte exoplaneter er blevet opdaget ved indirekte tekniker – som ved at måle værtstjernens radiale variationer i hastighed, eller ved at se det lille dyk i lysstyrken, der kommer når planeten bevæger sig foran stjernen. Kun få exoplaneter er hidtil blevet fundet med direkte billeder (eso0515, eso0842 på engelsk">eso0842).
[2] SPHERE bruger yderligere en simpel fidus ved at tage mange billeder af det samme objekt, med en signifikant rotation af billedet mellem hver optagelse. De objekter, der synes at rotere på billedet, er således falske og opstået i selve billeddannelsesprocessen, mens objekter, der står fast på billedet, er de ægte himmelobjekter.
Mere information
ESO er den mest fremtrædende internationale astronomi-organisation i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. ESO har i dag følgende 15 medlemslande: Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrig, Holland, Italien, Portugal, Schweiz og Storbritannien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland og Østrig. ESOs aktiviteter er fokuseret på design, konstruktion og drift af jordbaserede observationsfaciliteter for at muliggøre vigtige videnskabelige opdagelser inden for astronomi. ESO spiller også en ledende rolle for at fremme og organisere samarbejdet inden for astronomisk forskning. I Chile driver ESO tre unikke observatorier i verdensklasse: La Silla, Paranal og Chajnantor. På Paranal driver ESO Very Large Telescope (VLT), der er verdens mest avancerede astronomiske observatorium til observationer i synligt lys samt to kortlægningsteleskoper. VISTA arbejder i infrarødt lys og er verdens største kortlægningsteleskop, mens VLT Survey Telescope (VST) er det største teleskop, der udelukkende er bygget til at kortlægge himlen i synligt lys. ESO er den europæiske partner i et revolutionerede astronomisk teleskop kaldet ALMA, det største igangværende astronomiske projekt. ESO planlægger i øjeblikket et 39 meter optisk/nær-infrarødt teleskop kaldet European Extremely Large Telescope (E-ELT), der vil blive "verdens største øje mod himlen".
Links
- SPHERE videnskabside ved ESO
- Om SPHERE ved Observatoire des Sciences de l’Univers de Grenoble
- Billeder af VLT
Kontakter
Jean-Luc Beuzit
Institut de Planétologie et d'Astrophysique de Grenoble
Grenoble, France
Tel: +33 4 76 63 55 20
Mobil: +33 6 87 39 62 85
E-mail: Jean-Luc.Beuzit@obs.ujf-grenoble.fr
Markus Feldt
Max-Planck-Institut für Astronomie
Heidelberg, Germany
Tel: +49 6221 528 262
E-mail: mfeldt@mpia.de
Markus Kasper
ESO
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6359
E-mail: mkasper@eso.org
Norbert Hubin
ESO
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6517
E-mail: nhubin@eso.org
Richard Hook
ESO education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Mobil: +49 151 1537 3591
E-mail: rhook@eso.org
Ole J. Knudsen (Pressekontakt Danmark)
ESOs formidlingsnetværk
og Aarhus Space Centre, Aarhus Universitet
Aarhus, Danmark
Tel: +45 8715 5597
E-mail: eson-denmark@eso.org
Om pressemeddelelsen
Pressemeddelelse nr.: | eso1417da |
Navn: | First Light, Spectro-Polarimetric High-contrast Exoplanet REsearch instrument (SPHERE) |
Type: | Unspecified : Technology : Observatory : Instrument |
Facility: | Very Large Telescope |