Pressemeddelelse
Et studie i skarlagensrødt
16. april 2014
Dette nye billede fra ESOs La Silla-observatorium i Chile viser en brintsky, der hedder Gum 41. Lysstærke, varme, unge nyfødte stjerner udstråler energirig stråling i midten af denne knap så kendte tåge. Strålingen får den omliggende brint til at gløde med den karakteristiske røde farve.
Dette område i stjernebilledet Kentauren på den sydlige himmel er hjemsted for mange klare tåger, som hver især er tilknyttet varme nyfødte stjerner, der dannes fra brintskyer. De nyfødte stjerners intense stråling exciterer den overskydende brint omkring dem, og det gør gassen glødende med en enestående nuance af rødt, som typisk ses i stjernedannende områder. Lagune-tågen (eso0936) er et anden berømt eksempel på fænomenet med en enorm sky, der gløder med tilsvarende nuancer af skarlagensrødt.
Tågen i dette billede ligger omtrent 7300 lysår fra Jorden. Den australske astronom, Colin Gum, opdagede tågen på billeder taget med Mount Stromlo-observatoriet ved Canberra i Australien, og han havde den med i sit katalog over 84 emissions-tåger, som blev udgivet i 1955. Gum 41 er faktisk blot en mindre del af et større struktur, der hedder Lambda Cententauri-tågen, også kendt som Den Løbende Høne Tåge (hvoraf en del var tema'et for ESO pressemedelelse eso1135). Gum døde tragisk i 1960 i en ung alder som følge af et uheld på ski i Schweiz .
Skyerne i dette billede af Gum 41 virker ganske tykke og lysstærke, men det er faktisk misvisende. Hvis et menneske kunne rejse gennem tågen er det sandsynligt at man ikke kunne mærke den – selv tæt på – fordi den er for lyssvag til, at det menneskelige øje kan se den. Dette forklarer, hvorfor dette objekt blev først opdaget i midten af det tyvende århundrede – dens lys er spredt så tyndt ud at den røde glød ikke kan ses visuelt.
Denne nye optagelse af Gum 41 - et af de bedste hidtil – blev lavet af data fra Wide Field Imager (WFI) ved MPG/ESO 2.2-meter teleskopet på La Silla-observatoriet i Chile. Det består af en kombination af billeder optaget med hhv. blåt, grønt og rødt filter, samt et billede taget med et specielt filter, der kan fremhæve den særlige røde glød fra brintgassen.
Mere information
ESO er den mest fremtrædende internationale astronomi-organisation i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. ESO har i dag følgende 15 medlemslande: Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrig, Holland, Italien, Portugal, Schweiz og Storbritannien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland og Østrig. ESOs aktiviteter er fokuseret på design, konstruktion og drift af jordbaserede observationsfaciliteter for at muliggøre vigtige videnskabelige opdagelser inden for astronomi. ESO spiller også en ledende rolle for at fremme og organisere samarbejdet inden for astronomisk forskning. I Chile driver ESO tre unikke observatorier i verdensklasse: La Silla, Paranal og Chajnantor. På Paranal driver ESO Very Large Telescope (VLT), der er verdens mest avancerede astronomiske observatorium til observationer i synligt lys samt to kortlægningsteleskoper. VISTA arbejder i infrarødt lys og er verdens største kortlægningsteleskop, mens VLT Survey Telescope (VST) er det største teleskop, der udelukkende er bygget til at kortlægge himlen i synligt lys. ESO er den europæiske partner i et revolutionerede astronomisk teleskop kaldet ALMA, det største igangværende astronomiske projekt. ESO planlægger i øjeblikket et 39 meter optisk/nær-infrarødt teleskop kaldet European Extremely Large Telescope (E-ELT), der vil blive "verdens største øje mod himlen".
Links
Billeder af MPG/ESO 2.2 meter-teleskopet (MPG= Max Planck Institut, Garching, Tyskland)
Billeder fra MPG/ESO 2.2 meter-teleskopet
Billeder af La Silla-observatoriet
Kontakter
Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Mobil: +49 151 1537 3591
E-mail: rhook@eso.org
Ole J. Knudsen (Pressekontakt Danmark)
ESOs formidlingsnetværk
og Aarhus Space Centre, Aarhus Universitet
Aarhus, Danmark
Tel: +45 8715 5597
E-mail: eson-denmark@eso.org
Om pressemeddelelsen
Pressemeddelelse nr.: | eso1413da |
Navn: | Gum 41 |
Type: | Milky Way : Nebula : Type : Star Formation |
Facility: | MPG/ESO 2.2-metre telescope |
Instruments: | WFI |