Pressemeddelelse
ALMA indvielse varsler en ny ære af opdagelser
Revolutionerende teleskop will muliggøre hidtil uset syn på kosmos
13. marts 2013
I dag, i en øde del af de chilenske Andesbjerge, blev Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) indviet på en officiel ceremoni. Denne begivenhed markerer færdiggørelsen af alle de store systemer på det gigantiske teleskop og den formelle overgang fra et byggeprojekt til et fuldt fungerende teleskop. ALMA er et partnerskab mellem Europa, Nordamerika og Østasien i samarbejde med den Chilenske Republik.
ALMA's tre internationale partnere byder i dag velkommen til mere end 500 mennekser på ALMA observatoriet i den chilenske Atacamaørken, for at fejre projektets succes. Æresgæsten var Chiles præsident, Sebastian Piñera.
Blandt de fremtrædende gæster ved fejringen var Karlheinz Töchterle, forbundsminister for videnskab og forskning (Østrig), Petr Fiala, undervisnings-, ungdoms- og sportsminister (Tjekkiet), Nuno Crato, uddannelses- og videnskabsminister (Portugal), Roger Genet, generaldirektør for forskning og innovation (Frankrig), Nora van der Wenden, direktør for forsknings- og videnskabspolitik (Holland), Bruno Moor, afdelingen for internationalt samarbejde i forskning og innovation (Schweiz), Beatriz Barbuy, repræsentant for Brasillien, Anne Glover, ledende videnskabelig rådgiver for formanden for den Europæiske kommission, og den østrigske, belgiske, tjekkiske, franske, italienske, tyske, japanske, hollanske, portugisiske, svenske, schweiziske, amerikanske ambassadører i Chile, samt abassadøren fra Storbritannien.
Chiles præsident, Sebastian Piñera sagde: ”En af vores mange naturlige ressourcer er Chiles spektakulære nattehimmel. Jeg tror at videnskaben har været en afgørende bidragyder til udviklingen af Chile i de sidste år. Jeg er meget stolt over vores internationale samarbejde i astronomi, hvor ALMA er det seneste store resultat.”
Ved ceremonien, der blev udsent direkte på internettet, var repræsentanter fra ALMAs internationale partnere også til stede: ESOs generaldirektør Tim de Zeeuw, direktøren for USA's National Science Foundation Subra Suresh, og senior viseministeren for Japans uddannelses-, kultur-, sport-, videnskab- og teknologiministerier, Teru Fukui, sammen med ALMAs direktør Thijs de Graauw. ALMAs ledere, medarbejdere og repræsentanter for nabosamfundene var også tilstede ved begivenheden.
Thijs de Graauw udtrykte dine forventninger til ALMA. ”Takket være indsatsen og utallige timers arbejde af forskerne og teknikkerne i ALMA fælleskabet rundt omkring i verden, har ALMA allerede vist at det er det mest avancerede millimeter/submillimeter teleskop der eksisterer, langt overlegent alt andet vi hidtil har haft. Vi er ivrige for at astronomerne skal udnytte den fulde kraft fra dette fantastiske redskab.”
”Dette er et eksempel på de store præstationer der bliver muliggjort når institutioner og nationer sammenlægger deres indsats, hvilket er en strategi der er grundlæggende i hele ESOs program”, tilføjede Tim de Zeeuw. ”Anvendelse af dette på en global skala, ved at samarbejde på sådan et stort projekt, giver astronomerne i ESOs medlemslande mulighed for at lave enestående forskning, der kun er muligt med ALMA.”
I morgen, vil en udvalgt gruppe af gæster have mulighed for at besøge teleskopet på Array Operations Site, der er beliggende 5000 meter over havets overflade. Monteringen af ALMAs antenner blev fornyeligt færdiggjort, med den sidste sending af syv ud af de i alt 66 antenner, der testes før de sendes i brug. Teleskopet har allerede givet et hidtil uset billede af kosmos med kun en lille del af den totale samling [1].
ALMA er i stand til at observere Universet, ved at opfange lys der er usynligt for det menneskelige øje, og vil vise os hidtil ukendte detaljer omkring stjernefødsler, spæde galakser i det tidlige Univers, og planeter der smelter sammen omkring fjerne sole. Det vil også finde og måle fordelingen af molekyler – mange essentielle for liv – der dannes i rummet imellem stjerner.
Observatoriet blev udtænkt som tre separate projekter i Europa, USA og Japan i 1980'erne og smeltede sammen til et i 1990'erne. Opførelsen startede i 2003. De totale konstruktionsomkostninger af ALMA er omkring 1,4 milliarder amerikanske dollars, hvor ESO bidrager med 37,5 %.
ALMAs antenner, fireoghalvtres 12-meter og tolv mindre 7-meter paraboler, arbejder sammen som et enkelt teleskop. Hver antenne opsamler stråling fra rummet og fokuserer det indtil en modtager. Signalerne fra antennerne samles og bearbejdes af en specialiseret supercomputer: ALMA correlator. De 66 ALMA antenner kan indrettes i forskellige konfigurationer, hvor den maksimale afstand mellem antennerne kan variere fra 150 meter, til 16 kilometer.
I forbindelse med indvielsen, udgiver ALMA partnerne, ESO, National Radio Astronomy Observatory og National Astronomical Observatory of Japan, en 16-minutter lang film kaldet ALMA – søgen efter vores kosmiske oprindelse, en fotobog, en brochure om ethno-astronomi i området og to brochurer om projektet og bidragene fra lederne. Al materialet er tilgængeligt i elektronisk form i links nedenfor.
Noter
[1] Tidligere eksempler på ALMA forskning er beskrevet i ESOs pressemeddelelser eso1216, eso1239, eso1301 og eso1313.
Mere information
Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), en international astronomifacilitet, er et partnerskab mellem Europa, Nordamerika og Østasien i samarbejde med Chile. I Europa er ALMA finansieret af det Europæiske Syd Observatorium (ESO), i Nordamerika af U.S. National Science Foundation (NSF) i samarbejde med National Research Council of Canada (NRC) og National Science Council of Taiwan (NSC) og i Østasien af National Institutes of Natural Sciences (NINS) of Japan i samarbejde med Academia Sinica (AS) i Taiwan. Konstruktionen og driften af ALMA ledes i Europa af ESO, i Nordamerika af National Radio Astronomy Observatory (NRAO), der administreres af Associated Universities, Inc. (AUI), og i Østasien af National Astronomical Observatory of Japan (NAOJ). Joint ALMA Observatory (JAO) står for den samlede ledelse og overordnede styring af konstruktionen, ibrugtagningen og driften af ALMA.
ESO er den mest fremtrædende internationale astronomi-organisation i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. ESO har i dag følgende 15 medlemslande: Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrig, Holland, Italien, Portugal, Schweiz og Storbritannien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland og Østrig. ESOs aktiviteter er fokuseret på design, konstruktion og drift af jordbaserede observationsfaciliteter for at muliggøre vigtige videnskabelige opdagelser inden for astronomi. ESO spiller også en ledende rolle for at fremme og organisere samarbejdet inden for astronomisk forskning. I Chile driver ESO tre unikke observatorier i verdensklasse: La Silla, Paranal og Chajnantor. På Paranal driver ESO Very Large Telescope (VLT), der er verdens mest avancerede astronomiske observatorium til observationer i synligt lys samt to kortlægningsteleskoper. VISTA arbejder i infrarødt lys og er verdens største kortlægningsteleskop, mens VLT Survey Telescope (VST) er det største teleskop, der udelukkende er bygget til at kortlægge himlen i synligt lys. ESO er den europæiske partner i et revolutionerede astronomisk teleskop kaldet ALMA, det største igangværende astronomiske projekt. ESO planlægger i øjeblikket et 39 meter optisk/nær-infrarødt teleskop kaldet European Extremely Large Telescope (E-ELT), der vil blive ”verdens største øje mod himlen”.
Links
- Filmen ALMA - På jagt efter vores kosmiske oprindelse
- ALMA fotobogen, På jagt efter vores kosmiske oprindelse - Konstruktionen af Atacama Large Millimeter/submillimeter Array
- Brochure om ethno-astronomi i området omkring ALMA
- ALMA partnerskabs brochure
- ALMA brochure
- Billeder af ALMA
- Om ALMA
Kontakter
Lars Lindberg Christensen
ESO education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6761
Mobil: +49 173 3872 621
E-mail: lars@eso.org
Richard Hook
ESO, Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Mobil: +49 151 1537 3591
E-mail: rhook@eso.org
Ole J. Knudsen (Pressekontakt Danmark)
ESOs formidlingsnetværk
og Aarhus Space Centre, Aarhus Universitet
Aarhus, Danmark
Tel: +45 8715 5597
E-mail: eson-denmark@eso.org
Om pressemeddelelsen
Pressemeddelelse nr.: | eso1312da |
Navn: | Atacama Large Millimeter/submillimeter Array |
Type: | Unspecified : Technology : Observatory |
Facility: | Atacama Large Millimeter/submillimeter Array |