Pressemeddelelse
VISTA kigger dybt ud i kosmos
Et skatkammer af nye infrarøde data er gjort tilgængeligt for astronomer
21. marts 2012
ESO’s VISTA-teleskop har lavet det dybeste vidvinkelbillede af himlen nogensinde i infrarødt lys. Dette nye billede af et ubetydeligt område på himlen kommer fra UltraVISTA-kortlægningen og afslører mere end 200.000 galakser. Det er kun ét ud af en enorm samling af fuldt behandlede billeder fra alle VISTA-kortlægningerne, som nu stilles til rådighed af ESO for astronomer over hele verden. UltraVISTA er et skatkammer, der bruges til at studere fjerne galakser i det tidlige univers og mange andre forskningsprojekter.
ESO’s VISTA-teleskop har gentagende gange kigget på det samme område på himlen for langsomt at samle det meget svage lys fra de fjerneste galakser. For at lave dette billede er i alt mere end seks tusinde særskilte optagelser med en samlet eksponeringstid på 55 timer, taget gennem fem forskellige farvefiltre blevet kombineret. Dette billede fra UltraVISTA-kortlægningen er det dybeste [1] infrarøde billede af himlen af sin størrelse, der nogensinde er lavet.
VISTA-teleskopet på ESO’s Paranal-observatorium i Chile er verdens største kortlægningsteleskop og det kraftigste infrarøde kortlægningsteleskop der findes. Siden det begyndte arbejdet i 2009 (eso0949), har det meste af dets observationstid været tilegnet offentlige kortlægninger, hvor nogle dækkede store dele af den sydlige himmel, mens andre fokuserede på små områder. UltraVISTA-kortlægningen er rettet mod COSMOS-feltet ([2], eso1124, heic0701), der er et tilsyneladende næsten tomt område på himlen, som allerede er blevet grundigt undersøgt ved hjælp af andre teleskoper, herunder NASA/ESA’s Rumteleskop Hubble [3]. UltraVISTA er langt det dybeste af de seks VISTA-kortlægninger og afslører de svageste objekter.
Data fra VISTA-kortlægningerne – i alt mere end seks terabytes billeder – behandles nu i datacentre i Storbritannien, og i tilfældet med UltraVISTA i Frankrig, og kommer tilbage til ESO’s videnskabelige arkiv og stilles til rådighed for astronomer over hele verden.
Ved første øjekast ser UltraVISTA-billedet ikke videre bemærkelsesværdigt ud med nogle få klare stjerner og et drys af svagere objekter. Men i virkeligheden er næsten alle de svagere objekter ikke stjerner i Mælkevejen, men meget fjerne galakser, som hver indeholder milliarder af stjerner. Ved at forstørre billedet så det fylder hele skærmen og zoome ind afsløres flere og flere af dem, og billedet indeholder i alt mere end 200.000 galakser.
Universets udvidelse forskyder lyset fra fjerne objekter mod længere bølgelængder. For stjernelys, der kommer fra de fjerneste galakser som vi kan observere, betyder det, at det meste af lyset ligger i den infrarøde del af spektret, når det ankommer til Jorden. Som et meget følsomt infrarødt teleskop med et stort synsfelt, er VISTA enestående til at få øje på fjerne galakser i det tidlige univers. Ved at studere galakser i rødforskudt lys ved større og større afstande, kan astronomerne også følge, hvordan galakser blev opbygget og har udviklet sig i gennem universets historie.
Nøje undersøgelse af billedet afslører titusinder af hidtil ukendte rødlige objekter spredt mellem de mere talrige cremefarvede galakser. Disse er for det meste meget fjerne, galakser der ses, da universet kun havde en lille brøkdel af sin nuværende alder. Tidlige undersøgelser af UltraVISTA-billederne, kombineret med billeder fra andre teleskoper, har afsløret tilstedeværelsen af mange galakser, der ses, da universet var mindre end en milliard år gammelt og nogle få ses endda endnu tidligere.
Selvom det nuværende UltraVISTA-billede allerede er det dybeste infrarøde billede af sin størrelse, der findes, fortsætter observationerne. Det endelige resultat, der kommer om et par år, vil være væsentligt dybere.
Kortlægninger er meget vigtige ressourcer for astronomer, og ESO har indført et program [4], så den rige arv fra både VISTA og dens makker i synligt lys, VLT Survey Telescope (VST, eso1119), vil være tilgængelig for astronomer i årtier frem.
Noter
[1] Astronomer bruger betegnelsen dybt om et billede, der er taget med meget lang eksponeringstid og som derfor kan afsløre de fjerneste objekter. Normalt laves mange kortere optagelser, der så senere kombineres digitalt.
[2] UltraVISTA har optaget COSMOS-feltet i stjernebilledet Sextans (Sekstanten). Dette område på himlen er blevet kortlagt af en lang række teleskoper, så vidt forskellige studier og undersøgelser kan udnytte denne rigdom af data. UltraVISTA dækker 1,5 kvadratgrad, omkring otte gange fuldmånens areal og lidt mindre end det fulde COSMOS-felt.
[3] De nye UltraVISTA-observationer giver de meget dybe infrarøde observationer af COSMOS-feltet, der supplerer observationer af lys ved forskellige bølgelængder fra andre teleskoper, både på Jorden og i rummet.
[4] Data fra ESO’s teleskoper går normalt direkte ind i et stort digitalt arkiv. Men et nyt initiativ, kaldet Phase 3 indsamler højt forarbejdede ESO-data fra grupper af astronomer rundt om i Europa og gør dem tilgængelige i en umiddelbart brugbar form. Behandlingen af store astronomiske billeder, som dem fra kortlægningsteleskoper, er udfordrende og kræver store computerressourcer og specialist-viden. Det at der leveres fuldt forarbejdede og udførligt beskrevne, ensartede data, snarere end rå data fra teleskoperne, hjælper astronomerne meget med fuldt ud at udnytte dataene.
Mere information
I år 2012 er der 50-års jubilæum for grundlæggelsen af det Europæiske Syd Observatorium (ESO). ESO er den mest fremtrædende internationale astronomi-organisation i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. ESO har i dag følgende 15 medlemslande: Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrig, Holland, Italien, Portugal, Schweiz og Storbritannien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland og Østrig. ESO’s aktiviteter er fokuseret på design, konstruktion og drift af jordbaserede observationsfaciliteter for at muliggøre vigtige videnskabelige opdagelser inden for astronomi. ESO spiller også en ledende rolle for at fremme og organisere samarbejdet inden for astronomisk forskning. I Chile driver ESO tre unikke observatorier i verdensklasse: La Silla, Paranal og Chajnantor. På Paranal driver ESO Very Large Telescope (VLT), der er verdens mest avancerede astronomiske observatorium til observationer i synligt lys samt to kortlægningsteleskoper. VISTA arbejder i infrarødt lys og er verdens største kortlægningsteleskop, mens VLT Survey Telescope (VST) er det største teleskop, der udelukkende er bygget til at kortlægge himlen i synligt lys. ESO er den europæiske partner i et revolutionerede astronomisk teleskop kaldet ALMA, det største igangværende astronomiske projekt. ESO planlægger i øjeblikket et 40 meter optisk/nær-infrarødt teleskop kaldet European Extremely Large Telescope (E-ELT), der vil blive ”verdens største øje mod himlen”.
Links
- Billeder af VISTA
- UltraVISTA-projektets hjemmeside
- VISTA’s offentlige data
- Mere information om COSMOS-kortlægningen
Kontakter
James S. Dunlop
Institute for Astronomy, University of Edinburgh, Royal Observatory
Edinburgh, UK
Tel: +44 131 668 8477
E-mail: jsd@roe.ac.uk
Marijn Franx
Leiden Observatory
Leiden, Netherlands
Tel: +31 71 527 5870
E-mail: franx@strw.leidenuniv.nl
Johan Fynbo
Dark Cosmology Centre, University of Copenhagen
Copenhagen, Denmark
Tel: +45 3532 5983
E-mail: jfynbo@dark-cosmology.dk
Olivier Le Fèvre
Laboratoire d'Astrophysique de Marseille
Marseille, France
Tel: +33 4 91 05 59 85
E-mail: Olivier.LeFevre@oamp.fr
Henry Joy McCracken
Institut d'astrophysique de Paris
Paris, France
E-mail: hjmcc@iap.fr
Magda Arnaboldi
ESO
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6599
E-mail: marnabol@eso.org
Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT and Survey Telescopes Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Mobil: +49 151 1537 3591
E-mail: rhook@eso.org
Ole J. Knudsen (Pressekontakt Danmark)
ESOs formidlingsnetværk
og Aarhus Space Centre, Aarhus Universitet
Aarhus, Danmark
Tel: +45 8715 5597
E-mail: eson-denmark@eso.org
Om pressemeddelelsen
Pressemeddelelse nr.: | eso1213da |
Navn: | COSMOS Field |
Type: | Early Universe : Cosmology : Morphology : Deep Field |
Facility: | Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy |
Instruments: | VIRCAM |