Pressemeddelelse

Nyt klart syn på en klassisk spiral

19. maj 2010

ESO har i dag frigivet et smukt billede af den nærtliggende galakse Messier 83. Billedet er taget med HAWK-I-instrumentet på ESO’s Very Large Telescope (VLT) på Paranal-observatoriet i Chile. Billedet viser galaksen i infrarødt lys og det er et af de skarpeste og mest detaljerede billeder af Messier 83, der nogensinde er taget fra Jorden.

Galaksen Messier 83 (eso0825) ligger omkring 15 millioner lysår væk i stjernebilledet Hydra (Søslangen). Den strækker sig over 40.000 lysår, hvilket kun er 40 procent af Mælkevejens størrelse. Men på mange måder ligner den meget vores galakse, både i sin spiralform og ved tilstedeværelsen af en bjælke af stjerner henover dens centrum. Messier 83 er berømt blandt astronomer for sine mange supernovaer: umådelige eksplosioner, der afslutter livet for nogle stjerner. I løbet af det seneste århundrede er seks supernovaer blevet observeret i Messier 83 – et rekordstort antal, der kun matches af én anden galakse. Selv uden supernovaer er Messier 83 en af de klareste nærtliggende galakser og kan derfor ses selv i en håndkikkert.

Messier 83 er blevet observeret i infrarødt lys med HAWK-I [1], der er et kraftigt kamera på ESO’s Very Large Telescope (VLT). Set i infrarødt lys bliver det meste af det slørende støv, der skjuler en stor del af Messier 83, gennemsigtigt. Den kraftigt oplyste gas omkring varme unge stjerner i spiralarmene er også mindre fremtrædende på infrarøde billeder. Som resultat er galaksens struktur mere synlig og de umådelige horder af stjerner, den består af, kan ses. Dette klare syn på galaksen er vigtigt for astronomer, der søger efter hobe af unge stjerner – særligt de, der er skjult i galaksens støvede områder. Studierne af sådanne stjernhobe var et af de vigtigste videnskabelige formål med disse observationer [2]. Sammenlignet med tidligere billeder, afslører HAWK-I’s skarpe syn langt flere stjerner i galaksen.

Kombinationen af VLT’s enorme spejl, kameraets store synsfelt og følsomhed samt de fantastiske observationsforhold på ESO’s Paranal-observatorium gør HAWK-I til et af de kraftigste nærinfrarøde kameraer i verden. Astronomer står ivrigt i kø for at få lov til at bruge kameraet, der blev taget i brug i 2007 (eso0736), for at få nogle af de bedste jordbaserede infrarøde billeder af nattehimlen.

Noter

[1] HAWK-I står for High-Acuity Wide-field K-band Imager. Flere tekniske oplysninger om kameraet kan findes i en tidligere pressemeddelelse (eso0736).

[2] De data, der er blevet brugt til at lave dette billede, er blevet indsamlet af et hold, ledet af Mark Gieles (University of Cambridge) og Yura Beletsky (ESO). Mischa Schirmer (Bonn Universitet) har udført den udfordrende databehandling.

Mere information

ESO, det Europæiske Syd Observatorium, er den mest fremtrædende internationale astronomi-organisation i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. ESO har i dag følgende 14 medlemslande: Belgien, Danmark, Finland, Frankrig, Holland, Italien, Portugal, Schweiz og Storbritannien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland og Østrig. Flere lande har udtrykt interesse i medlemskab. ESO’s aktiviteter er fokuseret på design, konstruktion og drift af jordbaserede observationsfaciliteter for astronomi for at muliggøre vigtige videnskabelige opdagelser. ESO spiller også en ledende rolle for at fremme og organisere samarbejdet inden for astronomisk forskning. I Chile driver ESO tre unikke observatorier i verdensklasse: La Silla, Paranal og Chajnantor. På Paranal driver ESO Very Large Telescope (VLT), der er verdens mest avancerede astronomiske observatorium til observationer i synligt lys, og VISTA, som er verdens største kortlægningsteleskop. ESO er den europæiske partner i et revolutionerede astronomisk teleskop kaldet ALMA, det største igangværende astronomiske projekt. ESO planlægger i øjeblikket et 42 meter optisk/nær-infrarødt teleskop kaldet European Extremely Large Telescope (E-ELT), der vil blive ”verdens største øje mod himlen”.

Kontakter

Richard Hook
ESO
Garching, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
E-mail: rhook@eso.org

Ole J. Knudsen (Pressekontakt Danmark)
ESOs formidlingsnetværk og Aarhus Space Centre, Aarhus Universitet
Aarhus, Danmark
Tel: +45 8715 5597
E-mail: eson-denmark@eso.org

Connect with ESO on social media

Dette er en oversættelse af ESO pressemeddelelse eso1020 lavet af ESON - et netværk af personer i ESOs medlemslande, der er kontaktpunkter for medierne i forbindelse med ESO nyheder, pressemeddelelser mm.

Om pressemeddelelsen

Pressemeddelelse nr.:eso1020da
Navn:M 83
Type:Local Universe : Galaxy : Type : Spiral
Facility:Very Large Telescope
Instruments:HAWK-I

Billeder

Den klassiske spiralgalakse Messier 83 set i infrarødt lys med HAWK-I
Den klassiske spiralgalakse Messier 83 set i infrarødt lys med HAWK-I
Highlights of the HAWK-I infrared image of Messier 83
Highlights of the HAWK-I infrared image of Messier 83
tekst kun tilgængelig på engelsk
An infrared/visible comparison view of Messier 83
An infrared/visible comparison view of Messier 83
tekst kun tilgængelig på engelsk
The sky around Messier 83
The sky around Messier 83
tekst kun tilgængelig på engelsk

Videoer

Zooming in on the HAWK-I infrared view of Messier 83
Zooming in on the HAWK-I infrared view of Messier 83
tekst kun tilgængelig på engelsk
Panning across Messier 83 in the infrared
Panning across Messier 83 in the infrared
tekst kun tilgængelig på engelsk
Visible/infrared cross-fades of Messier 83
Visible/infrared cross-fades of Messier 83
tekst kun tilgængelig på engelsk