Pressemeddelelse

APEX tager sit første nærbillede af stjernefabrikker i det fjerne Univers

21. marts 2010

For første gang har astronomer foretaget direkte målinger af størrelsen og lysstyrken af områder i en meget fjern galakse, hvor nye stjerner bliver født. Det er sket takket være en tilfældig opdagelse gjort med APEX-teleskopet. Galaksen er så fjern, at dens lys har været så lang tid om at nå frem til os, at vi ser den som den så ud for 10 milliarder år siden. En komisk ”gravitationslinse” forstørrer galaksen og giver os et nærbillede, der ellers ville være umuligt. Dette lykketræf afslører, at galakser i det tidlige Univers har et hektisk og energisk stjernedannende liv, med stjernefabrikker, der dannes hundrede gange hurtigere end i mere nutidige galakser. Denne forskning er offentliggjort online i dag i tidsskriftet Nature.

Astronomer var i færd med at observere en tung galaksehob [1] med Atacana Pathfinder Experiment (APEX) teleskopet, da de fandt en ny og utrolig klar galakse, som ligger længere væk end hoben. Galaksen er den klareste meget fjerne galakse, der nogensinde er set ved submillimeter bølgelængder, som er den type lys som APEX observerer. Galaksen er så klar, fordi de kosmiske støvkorn i galaksen gløder, fordi de er varmet op af stjernelys. Den nye galakse har fået navnet SMM J2135-0102.

”Vi var lamslåede over at finde et overraskende klart objekt, der ikke var på den forventede position. Vi indså hurtigt, at det var en hidtil ukendt og mere fjerntliggende galakse, som bliver forstørret af den mere nærtliggende galaksehob,” siger Carlos De Breuck fra ESO, som er medlem af holdet. De Breuck lavede observationerne med APEX teleskopet på Chajnantor-sletten i en højde på 5000 meter i de chilenske Andesbjerge.

Den nye galakse SMM J2135-0102 er så klar på grund af den tunge galaksehob, der ligger i forgrunden. Den umådelige masse af denne hob bøjer lyset fra den mere fjerntliggende galakse, idet den fungerer som en gravitationslinse [2]. Som et teleskop, forstørrer og forstærker den vores billede af den fjerntliggende galakse. Fordi hoben og den fjerne galakse ved et heldigt sammentræf ligger på linie, bliver sidstnævnte kraftigt forstørret med en faktor 32.

”Forstørrelsen afslører galaksen i hidtil uset detalje, også selvom den er så fjerntliggende, at det har taget lyset omkring 10 milliarder år at nå frem til os,” forklarer Mark Swinbank fra Durham University, hovedforfatter på artiklen, der beskriver opdagelsen. ”I efterfølgende observationer med Submillimeter Array Telescope, har vi været i stand til at undersøge skyerne, hvor stjerner dannes i galaksen med stor præcision.”

Forstørrelsen betyder, at de stjernedannende skyer kan udpeges i galaksen, ned til en skala på kun nogle få hundrede lysår – næsten ned til størrelsen af gigantiske skyer i vores egen galakse, Mælkevejen. For at se detaljer på denne niveau uden hjælp af gravitationslinse, vil kræve fremtidige teleskoper såsom ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array), der i øjeblikket er under opførelse på den samme slette som APEX. Denne heldige opdagelse har derfor givet astronomer en enestående forsmag på den videnskab, der vil være mulig om nogle få år.

Disse ”stjernefabrikker” er af samme størrelse som dem i Mælkevejen, men hundrede gange mere lysstærke hvilket tyder på, at stjernedannelsen i disse galaksers tidlige livsfaser er en langt mere effektiv proces, end den der typisk finder sted i galakser, der ligger tættere på os i tid og rum. På mange måder ligner skyerne mere de tætteste kerner af stjernedannende skyer i det nærtliggende Univers.

”Vi anslår, at SMM J2135-0102 producerer stjerner med en hastighed, der svarer til omkring 250 stjerner som Solen om året,” siger De Breuck. ”Stjernedannelsen i dens store støvskyer er ulig den i det nærtliggende Univers, men vores observationer tyder også på, at vi bør være i stand til at anvende den samme underliggende fysik fra de tætteste stjernefabrikker i nærtliggende galakser til at forstå stjernefødslen i disse mere fjerne galakser.”

Noter

[1]Galaksehobe er blandt de tungeste objekter i Universet, der holdes sammen af tyngdekraften. De er sammensat af hundredvis til tusindvis af galakser, hvilket kun er omkring en tidendedel af deres samlede masse. Hovedparten af deres masse, hvilket svarer til en million milliard [1015] gange Solens masse, er sammensat af varm gas og mørkt stof. I dette tilfælde har den hob, der blev observeret betegnelsen MACS J2135-010217 (eller MACS J213512.10-010258.5), og befinder sig i en afstand på omkring fire milliarder lysår.

[2] Gravitationslinser er en effekt forudsagt af Albert Einstein’s generelle relativitetsteori. På grund af deres enorme masse og deres position mellem os og meget fjerne galakser, virker galaksehobe som særdeles effektive gravitationslinser, der bøjer lyset fra baggrundsgalakser. Afhængig af hobens massefordeling produceres en mængde af interessante effekter, såsom forstørrelse, forvrængning af form, kæmpe buer og flere billeder af den samme kilde.

Mere information

Denne forskning er beskrevet i en artikel, “Intense star formation within resolved compact regions in a galaxy at z=2.3” (A. M. Swinbank et al.), som offentliggøres online i Nature i dag, og på tryk den 1. april 2010.

Holdet er sammensat af A. M. Swinbank, I. Smail, J. Richard, A. C. Edge og K. E. K. Coppin (Institute for Computational Cosmology, Durham University, Storbritannien), S. Longmore, R. Blundell, M. Gurwell og D. Wilner (Harvard-Smithsonian Center For Astrophysics, USA), A. I. Harris og L. J. Hainline (Department of Astronomy, University of Maryland, USA), A.J. Baker (Department of Physics and Astronomy, Rutgers, University of New Jersey, USA), C. De Breuck, A. Lundgren og G. Siringo (ESO), R. J. Ivison (UKATC and Royal Observatory of Edinburgh, Storbritannien), P. Cox, M. Krips og R. Neri (Institut de Radio Astronomie Millimétrique, Frankrig), B. Siana (California Institute of Technology, USA), D. P. Stark (Institute of Astronomy, University of Cambridge, Storbritannien) og J. D. Younger (Institute for Advanced Study, USA).

Atacama Pathfinder Experiment (APEX) telescope er et 12-meter teleskop, beliggende i 5100 meters højde på den tørre højslette Chajnantor i de chilenske Andesbjerge. APEX opererer på millimeter og submillimeter bølgelængder. Dette område af bølgelængder er et relativt uudforsket felt i astronomien, der kræver avancerede detektorer og et ekstremt højt og tørt observatoriested, såsom Chajnantor. APEX, det største submillimeter bølgelængde teleskop, der opererer på den sydlige halvkugle, er et samarbejde mellem Max Planck Instituttet for Radio Astronomy, Onsala Space Observatory og ESO. Drift af APEX på Chajnantor er overdraget til ESO. APEX er en ”stifinder” for ALMA – den er baseret på en prototypeantenne fremstillet til ALMA-projektet, som er placeret på samme plateau og APEX vil finde mange objekter, som ALMA vil være i stand til at studere i ekstreme detaljer.

ESO, det Europæiske Syd Observatorium, er den mest fremtrædende internationale astronomi-organisation i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. ESO har i dag følgende 14 medlemslande: Belgien, Danmark, Finland, Frankrig, Holland, Italien, Portugal, Schweiz og Storbritannien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland og Østrig. Flere lande har udtrykt interesse i medlemskab. ESO’s aktiviteter er fokuseret på design, konstruktion og drift af jordbaserede observationsfaciliteter for astronomi for at muliggøre vigtige videnskabelige opdagelser. ESO spiller også en ledende rolle for at fremme og organisere samarbejdet inden for astronomisk forskning. I Chile driver ESO tre unikke observatorier i verdensklasse: La Silla, Paranal og Chajnantor. På Paranal driver ESO Very Large Telescope (VLT), der er verdens mest avancerede astronomiske observatorium til observationer i synligt lys, og VISTA, som er verdens største kortlægningsteleskop. ESO er den europæiske partner i et revolutionerede astronomisk teleskop kaldet ALMA, det største igangværende astronomiske projekt. ESO planlægger i øjeblikket et 42 meter optisk/nær-infrarødt teleskop kaldet European Extremely Large Telescope (E-ELT), der vil blive ”verdens største øje mod himlen”.

Links

Kontakter

Mark Swinbank
Durham University
Durham, United Kingdom
Tel: +44 191 334 3786
E-mail: a.m.swinbank@durham.ac.uk

Carlos de Breuck
ESO
Garching, Germany
Tel: +49 89 3200 6613 (until 23 March available on +1 626 272 8473, time zone PDT, USA)
E-mail: cdebreuc@eso.org

Douglas Pierce-Price
ESO
Garching, Germany
Tel: +49 89 3200 6759
E-mail: dpiercep@eso.org

Ole J. Knudsen (Pressekontakt Danmark)
ESOs formidlingsnetværk og Aarhus Space Centre, Aarhus Universitet
Aarhus, Danmark
Tel: +45 8715 5597
E-mail: eson-denmark@eso.org

Connect with ESO on social media

Dette er en oversættelse af ESO pressemeddelelse eso1012 lavet af ESON - et netværk af personer i ESOs medlemslande, der er kontaktpunkter for medierne i forbindelse med ESO nyheder, pressemeddelelser mm.

Om pressemeddelelsen

Pressemeddelelse nr.:eso1012da
Navn:SMM J2135-0102
Type:Early Universe : Galaxy
Facility:Atacama Pathfinder Experiment
Instruments:LABOCA, SABOCA
Science data:2010Natur.464..733S

Billeder

Star factories in the distant Universe (artist’s impression)
Star factories in the distant Universe (artist’s impression)
tekst kun tilgængelig på engelsk
Star factories in the distant Universe (artist’s impression)
Star factories in the distant Universe (artist’s impression)
tekst kun tilgængelig på engelsk
Chance discovery reveals star factories in the distant Universe
Chance discovery reveals star factories in the distant Universe
tekst kun tilgængelig på engelsk
The region around SMM J2135-0102 and the galaxy cluster MACS J2135-010217
The region around SMM J2135-0102 and the galaxy cluster MACS J2135-010217
tekst kun tilgængelig på engelsk
The galaxy cluster MACS J2135-010217 lensing SMM J2135-0102
The galaxy cluster MACS J2135-010217 lensing SMM J2135-0102
tekst kun tilgængelig på engelsk

Videoer

Chance discovery reveals star factories in the distant Universe
Chance discovery reveals star factories in the distant Universe
tekst kun tilgængelig på engelsk

Our use of Cookies

We use cookies that are essential for accessing our websites and using our services. We also use cookies to analyse, measure and improve our websites’ performance, to enable content sharing via social media and to display media content hosted on third-party platforms.

You can manage your cookie preferences and find out more by visiting 'Cookie Settings and Policy'.

ESO Cookies Policy


The European Organisation for Astronomical Research in the Southern Hemisphere (ESO) is the pre-eminent intergovernmental science and technology organisation in astronomy. It carries out an ambitious programme focused on the design, construction and operation of powerful ground-based observing facilities for astronomy.

This Cookies Policy is intended to provide clarity by outlining the cookies used on the ESO public websites, their functions, the options you have for controlling them, and the ways you can contact us for additional details.

What are cookies?

Cookies are small pieces of data stored on your device by websites you visit. They serve various purposes, such as remembering login credentials and preferences and enhance your browsing experience.

Categories of cookies we use

Essential cookies (always active): These cookies are strictly necessary for the proper functioning of our website. Without these cookies, the website cannot operate correctly, and certain services, such as logging in or accessing secure areas, may not be available; because they are essential for the website’s operation, they cannot be disabled.

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
csrftoken
XSRF protection token. We use this cookie to protect against cross-site request forgery attacks.
1st party
Stored
1 year
user_privacy
Your privacy choices. We use this cookie to save your privacy preferences.
1st party
Stored
6 months
_grecaptcha
We use reCAPTCHA to protect our forms against spam and abuse. reCAPTCHA sets a necessary cookie when executed for the purpose of providing its risk analysis. We use www.recaptcha.net instead of www.google.com in order to avoid unnecessary cookies from Google.
3rd party
Stored
6 months

Functional Cookies: These cookies enhance your browsing experience by enabling additional features and personalization, such as remembering your preferences and settings. While not strictly necessary for the website to function, they improve usability and convenience; these cookies are only placed if you provide your consent.

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
Settings
preferred_language
Language settings. We use this cookie to remember your preferred language settings.
1st party
Stored
1 year
ON | OFF
sessionid
ESO Shop. We use this cookie to store your session information on the ESO Shop. This is just an identifier which is used on the server in order to allow you to purchase items in our shop.
1st party
Stored
2 weeks
ON | OFF

Analytics cookies: These cookies collect information about how visitors interact with our website, such as which pages are visited most often and how users navigate the site. This data helps us improve website performance, optimize content, and enhance the user experience; these cookies are only placed if you provide your consent. We use the following analytics cookies.

Matomo Cookies:

This website uses Matomo (formerly Piwik), an open source software which enables the statistical analysis of website visits. Matomo uses cookies (text files) which are saved on your computer and which allow us to analyze how you use our website. The website user information generated by the cookies will only be saved on the servers of our IT Department. We use this information to analyze www.eso.org visits and to prepare reports on website activities. These data will not be disclosed to third parties.

On behalf of ESO, Matomo will use this information for the purpose of evaluating your use of the website, compiling reports on website activity and providing other services relating to website activity and internet usage.

ON | OFF

Matomo cookies settings:

Cookie ID/Name
Description/Purpose
Provider (1st party or 3rd party)
Browser session cookie or Stored cookie?
Duration
Settings
_pk_id
Stores a unique visitor ID.
1st party
Stored
13 months
_pk_ses
Session cookie temporarily stores data for the visit.
1st party
Stored
30 minutes
_pk_ref
Stores attribution information (the referrer that brought the visitor to the website).
1st party
Stored
6 months
_pk_testcookie
Temporary cookie to check if a visitor’s browser supports cookies (set in Internet Explorer only).
1st party
Stored
Temporary cookie that expires almost immediately after being set.

Additional Third-party cookies on ESO websites: some of our pages display content from external providers, e.g. YouTube.

Such third-party services are outside of ESO control and may, at any time, change their terms of service, use of cookies, etc.

YouTube: Some videos on the ESO website are embedded from ESO’s official YouTube channel. We have enabled YouTube’s privacy-enhanced mode, meaning that no cookies are set unless the user actively clicks on the video to play it. Additionally, in this mode, YouTube does not store any personally identifiable cookie data for embedded video playbacks. For more details, please refer to YouTube’s embedding videos information page.

Cookies can also be classified based on the following elements.

Regarding the domain, there are:

  • First-party cookies, set by the website you are currently visiting. They are stored by the same domain that you are browsing and are used to enhance your experience on that site;
  • Third-party cookies, set by a domain other than the one you are currently visiting.

As for their duration, cookies can be:

  • Browser-session cookies, which are deleted when the user closes the browser;
  • Stored cookies, which stay on the user's device for a predetermined period of time.

How to manage cookies

Cookie settings: You can modify your cookie choices for the ESO webpages at any time by clicking on the link Cookie settings at the bottom of any page.

In your browser: If you wish to delete cookies or instruct your browser to delete or block cookies by default, please visit the help pages of your browser:

Please be aware that if you delete or decline cookies, certain functionalities of our website may be not be available and your browsing experience may be affected.

You can set most browsers to prevent any cookies being placed on your device, but you may then have to manually adjust some preferences every time you visit a site/page. And some services and functionalities may not work properly at all (e.g. profile logging-in, shop check out).

Updates to the ESO Cookies Policy

The ESO Cookies Policy may be subject to future updates, which will be made available on this page.

Additional information

For any queries related to cookies, please contact: pdprATesoDOTorg.

As ESO public webpages are managed by our Department of Communication, your questions will be dealt with the support of the said Department.